Säästöt kuormittavat koulujen henkilöstöä ja haastavat oikeudenmukaisuutta
Koulutoimen säästöt näkyvät kouluissa henkilöstön kuormittumisena, oppilasryhmien kasvuna ja tukea tarvitsevien oppilaiden määrän lisääntymisenä ryhmissä. Tämä asettaa kuntien koulutoimet kovan paineen alle ja herättää kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta ja luottamuksesta resurssien jaossa. Koulutoimissa on havaittu myös politisoitumisen piirteitä.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen mukaan opetukseen käytettävä rahoitus on pysynyt vuoden 2009 tasolla, vaikka tarpeet ovat kasvaneet merkittävästi. Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus paljastaa, millä tavoin kuntien tiukka taloustilanne heijastuu koulujen arkeen.
Tulokset osoittavat, että säästöt ja supistukset kuormittavat koulutoimen johtoa, rehtoreita ja opettajakuntaa. Pienenevät resurssit ja kasvavat tarpeet johtavat tilanteeseen, jossa koulutoimen johdon on tasapainoiltava koulujen toimintavapauden ja kontrollin välillä.
Tutkimus nostaa esiin koulutoimen johdon ja rehtoreiden käyttämät erilaiset toimintamallit säästöjen toteuttamiseksi. ”Pehmeät ja kovat taktiikat vaihtelevat tilanteen mukaan, kun resurssien rajallisuutta pyritään hallitsemaan. Rehtoreille on erityisen haastavaa tasapainotella koulun puolustajan, lojaalin viranhaltijan ja tehokkaan johtajan roolien välillä”, aiheesta 13. joulukuuta väittelevä kasvatustieteen maisteri Esa Niemi sanoo.
Säästöjen myötä kuntien koulutoimissa on havaittu myös organisaation politisoitumisen piirteitä, joissa resurssien jakoon liittyy kyseenalaisia vaikuttamisen keinoja, kuten toisen osapuolen ohittamista, sanelua ja jopa uhkailua. ”Tämä voi rapauttaa luottamusta ja asettaa kyseenalaiseksi koulutuksen perusarvot”, Niemi sanoo.
Peruskoulujen määrä Suomessa on vähentynyt alle puoleen kahdenkymmenen vuoden aikana. Julkisessa keskustelussa koulujen lakkautukset ovat saaneet huomiota, mutta kuntien opetustoimen jatkuvat säästöpaineet ovat jääneet tämän keskustelun varjoon.
Tutkimus toteutettiin viidessä kunnassa, joissa analysoitiin koulutoimen dokumentteja ja haastateltiin johtoa ja rehtoreita.
Väitöstutkimus tarjoaa arvokasta tietoa säästötoimien taustoista ja strategioista. Se auttaa ymmärtämään, millaisia haasteita koulutoimen johdolla ja rehtoreilla on sekä millaisia toimintamalleja he ovat kehittäneet selviytyäkseen tiukoista taloudellisista tilanteista. Tulokset tukevat säästötoimien valmistelua ja päätöksentekoa tulevaisuudessa.
Kasvatustieteen maisteri Esa Niemi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 13.12.2024. Kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Supistuvan koulutoimen johtaminen. Mitä tapahtuu, kun koulutusorganisaatioiden resurssit pienenevät? (Managing a shrinking municipal education. What happens when the resources of educational organizations decrease?). Vastaväittäjänä toimii professori Kauko Hämäläinen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Anu Kajamaa. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa IT116 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/61635174848
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
KM Esa Niemi, p. 050 3140 606, 0400 757846, esa.niemi@oamk.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme