Säästöt kuormittavat koulujen henkilöstöä ja haastavat oikeudenmukaisuutta
Koulutoimen säästöt näkyvät kouluissa henkilöstön kuormittumisena, oppilasryhmien kasvuna ja tukea tarvitsevien oppilaiden määrän lisääntymisenä ryhmissä. Tämä asettaa kuntien koulutoimet kovan paineen alle ja herättää kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta ja luottamuksesta resurssien jaossa. Koulutoimissa on havaittu myös politisoitumisen piirteitä.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen mukaan opetukseen käytettävä rahoitus on pysynyt vuoden 2009 tasolla, vaikka tarpeet ovat kasvaneet merkittävästi. Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus paljastaa, millä tavoin kuntien tiukka taloustilanne heijastuu koulujen arkeen.
Tulokset osoittavat, että säästöt ja supistukset kuormittavat koulutoimen johtoa, rehtoreita ja opettajakuntaa. Pienenevät resurssit ja kasvavat tarpeet johtavat tilanteeseen, jossa koulutoimen johdon on tasapainoiltava koulujen toimintavapauden ja kontrollin välillä.
Tutkimus nostaa esiin koulutoimen johdon ja rehtoreiden käyttämät erilaiset toimintamallit säästöjen toteuttamiseksi. ”Pehmeät ja kovat taktiikat vaihtelevat tilanteen mukaan, kun resurssien rajallisuutta pyritään hallitsemaan. Rehtoreille on erityisen haastavaa tasapainotella koulun puolustajan, lojaalin viranhaltijan ja tehokkaan johtajan roolien välillä”, aiheesta 13. joulukuuta väittelevä kasvatustieteen maisteri Esa Niemi sanoo.
Säästöjen myötä kuntien koulutoimissa on havaittu myös organisaation politisoitumisen piirteitä, joissa resurssien jakoon liittyy kyseenalaisia vaikuttamisen keinoja, kuten toisen osapuolen ohittamista, sanelua ja jopa uhkailua. ”Tämä voi rapauttaa luottamusta ja asettaa kyseenalaiseksi koulutuksen perusarvot”, Niemi sanoo.
Peruskoulujen määrä Suomessa on vähentynyt alle puoleen kahdenkymmenen vuoden aikana. Julkisessa keskustelussa koulujen lakkautukset ovat saaneet huomiota, mutta kuntien opetustoimen jatkuvat säästöpaineet ovat jääneet tämän keskustelun varjoon.
Tutkimus toteutettiin viidessä kunnassa, joissa analysoitiin koulutoimen dokumentteja ja haastateltiin johtoa ja rehtoreita.
Väitöstutkimus tarjoaa arvokasta tietoa säästötoimien taustoista ja strategioista. Se auttaa ymmärtämään, millaisia haasteita koulutoimen johdolla ja rehtoreilla on sekä millaisia toimintamalleja he ovat kehittäneet selviytyäkseen tiukoista taloudellisista tilanteista. Tulokset tukevat säästötoimien valmistelua ja päätöksentekoa tulevaisuudessa.
Kasvatustieteen maisteri Esa Niemi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 13.12.2024. Kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Supistuvan koulutoimen johtaminen. Mitä tapahtuu, kun koulutusorganisaatioiden resurssit pienenevät? (Managing a shrinking municipal education. What happens when the resources of educational organizations decrease?). Vastaväittäjänä toimii professori Kauko Hämäläinen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Anu Kajamaa. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa IT116 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/61635174848
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
KM Esa Niemi, p. 050 3140 606, 0400 757846, esa.niemi@oamk.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme