Ikäihmisten kotihoidon ostopalveluihin suunnitellaan laajennusta
Monituottajamallilla turvataan kotihoidon palveluiden riittävyys. Palvelutaso ja -laatu pysyvät ennallaan.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue suunnittelee ikäihmisten kotihoidon ostopalveluiden laajentamista nykyisestä. Aluehallitus saa maanantaina 9.12. hyväksyttäväksi esityksen palveluiden laajentumisesta. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä 250 asiakasta on siirtynyt ostopalveluihin ja sama määrä myös vuoden 2026 loppuun mennessä.
Suunnitelman mukaan vuoden 2026 loppuun mennessä noin 1200 kotihoidon asiakasta eli noin 40 % kaikista asiakkuuksista on ostopalveluiden tuottaman kotihoidon ja myönnettyjen palveluseteleiden piirissä. Tällä hetkellä määrä on noin 20 % kaikista asiakkuuksista.
Ostopalveluita kokeiltiin kesän aikana jo Riihimäen ja Janakkalan alueilla täydentämään kotihoidon palveluita ja syksystä 2024 lähtien kotihoidon asiakkaita on jo siirtynyt ostopalveluiden piiriin ensin Forssan ja Hämeenlinnan seuduilla. Joulukuussa muutoksia on tulossa vielä Hämeenlinnaan ja Riihimäelle niin, että vuoden 2024 aikana ostopalveluiden pariin on siirtynyt yhteensä 70–75 kotihoidon asiakasta koko hyvinvointialueella. Oma Häme on ollut jo yhteydessä niihin asiakkaisiin, joita muutos koskee.
– Muutokset eivät vaikuta asiakkaiden palveluihin ja maksuihin, ainoastaan palveluntuottaja vaihtuu osalla asiakkaista. Asiakkaiden hoito ja palvelu jatkuvat entiseen tapaan ja suunnitellusti, ja siirtymävaihe pyritään toteuttamaan mahdollisimman sujuvasti. Laadunvalvonta toteutetaan ostopalveluissa samoin kuin omissakin yksiköissä, sanoo kotihoidon tulosaluejohtaja Anne Hintsala.
Ostopalveluista jopa 2,7 miljoonan euron säästöt
Monituottajamallin, jossa palveluita tarjotaan oman toiminnan lisäksi ostopalveluilla, tavoitteena on turvata kotihoidon palveluiden riittävyys. Ostopalveluiden käytöllä hillitään myös kustannusten kasvua, erityisesti vähentämällä ylityö- ja hälytyskorvauksia ja vuokratyövoiman tarvetta. Vuokratyövoiman käytön vähentymisen odotetaan myös parantavan asiakkaiden hoidon jatkuvuutta. Ostopalveluina tuotetaan lähihoitajan, sairaanhoitajan ja hoiva-avustajan tarjoamia palveluja. Yöaikaan toteutettavat kotihoitokäynnit ja turva-auttajakäynnit jäävät edelleen Oma Hämeen toiminnaksi, myös ostopalveluasiakkailla.
Hyvinvointialueen oman toiminnan siirto ostopalveluihin vaikuttaa kotihoidon henkilöstön määrään, liikkuvuuteen ja tiimien uudelleenorganisointiin. Tällä hetkellä kotihoidossa työskentelee yhteensä 787 työntekijää, joista vajaa sata on määräaikaisia työntekijöitä. Oman palvelutuotannon henkilöstömäärää sopeutetaan vuosien 2025–2026 aikana vuosittain noin 60–70 henkilötyövuoden verran. Sopeuttaminen on mahdollista toteuttaa henkilöstövaihtuvuuden ja eläköitymisen kautta.
Kotihoidon ostopalveluiden käyttöönotolla ei ole kotihoidon kokonaiskustannuksia lisäävää vaikutusta, vaan vuosien 2025–2026 osalta sen arvioidaan tuottavan kustannussäästöjä siten, että vuonna 2026 kustannussäästö on yhteensä 2,7 miljoonaa euroa verrattuna vuoteen 2024. Oman toiminnan siirtäminen ostopalveluihin edellyttää tiimikohtaisia ja henkilöstön liikkuvuuteen liittyviä yhteistoimintaneuvotteluita.
Yhteyshenkilöt
Anne Hintsalakotihoidon tulosaluejohtaja
Puh:040 676 6249anne.hintsala@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Blogi: Valtion rahoituksen jälkikäteistarkistus heilauttaa puntteja1.4.2025 17:16:34 EEST | Tiedote
Rahoitus- ja investointijohtaja Petrus Kukkonen pohtii blogissaan tarkistuksen konkreettisia vaikutuksia.
Aluehallitus hyväksyi vuoden 2024 tilinpäätöksen1.4.2025 15:17:34 EEST | Uutinen
Maanantaina koolla ollut aluehallitus käsitteli hyvinvointialueen vuoden 2024 tilinpäätöstä. Oma Hämeen tilinpäätös vuodelle 2024 osoittaa, että hyvinvointialue on saanut käännettyä talouskehityksensä kohti parempaa haasteellisista olosuhteista ja valtion rahoitusjärjestelmän ongelmista huolimatta. Alijäämä vuoden 2024 tilinpäätöksessä on 47,1 miljoonaa euroa, mikä on 11,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin tammikuun tilinpäätösennusteessa. Alijäämän pienenemiseen vaikuttivat muun muassa tietyt kertaluontoiset erät, luottotappioiden pienentyminen sekä kunnilta saadut vuokrapalautukset. Aluehallitus saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan valmisteluun ja esittää aluevaltuustolle, että tilikauden tulos siirretään taseen edellisten tilikausien alijäämätilille. Aluevaltuusto vahvistaa tilinpäätöksen kokouksessaan toukokuun lopulla. Lisäksi aluehallitus merkitsi tiedoksi talouden tasapainottamisohjelmien 1 ja 2 tilanteen ja toimittaa ne tiedoksi aluevaltuustolle. Vuonna 2024 ei toteutunut yh
Erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaa siirtyy Forssasta ja Riihimäeltä Hämeenlinnaan 1.4.31.3.2025 11:19:42 EEST | Uutinen
Muutosta Kanta-Hämeen keskussairaalaan on tiedotettu ajanvarausten yhteydessä.
Forssan seudun apuvälineyksikön aukioloajat muuttuvat 7.4. alkaen31.3.2025 10:41:29 EEST | Uutinen
Uudet aukioloajat 7.4. alkaen ovat ma klo 9–12, ti–ke klo 12–15 ja to klo 9–12. Muina aikoina yksikkö on avoinna ajanvarauksella.
Oma Häme kehittää ikäihmisten palveluita: uusi arviointi- ja kuntoutusyksikkö avataan Riihimäelle28.3.2025 13:15:33 EET | Tiedote
Muutoksen tavoitteena on tehostaa toimintaa, jotta asiakkaat saisivat oikeanlaista palvelua, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Aluevaltuusto päätti joulukuussa kahden yksikön muutoksista vuodelle 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme