Onnikka-sovellus palkittiin Vuoden Vaikuttavuustekona – digitaalinen elintapaohjaus mullistaa painonhallinnan ja terveyden edistämisen
Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka-sovellus on saanut Vuoden vaikuttavuusteko -palkinnon innovatiivisesta panoksestaan painonhallinnan ja terveyden edistämiseen. Kyseessä on palkinnon jaettu ensimmäinen sija yhdessä Sydänsairaalan kanssa.

Onnikka on itsenäisesti toimiva digitaalinen elintapaohjausmenetelmä, jota on kehitetty ja tutkittu yli 15 vuoden ajan Oulun yliopistossa. Sovellus on mullistanut digitaalisen elintapaohjauksen yhdistämällä kognitiivisen käyttäytymisterapian ja suostuttelevan suunnittelun menetelmät, ja sen teho painonpudotuksessa on vahvistettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa.
Sovelluksen vaikutukset ovat vakuuttaneet niin tieteellisen yhteisön kuin käyttäjät: laihtumisen lisäksi vaikutukset ulottuvat parhaimmillaan metabolisen oireyhtymän poistumiseen, verensokeriarvojen normalisoitumiseen sekä pitkäaikaisiin terveyshyötyihin.
Vaikuttavuusseura on jakanut vuodesta 2021 alkaen vuosittain Vuoden Vaikuttavuusteko -palkinnon. Palkinnolla halutaan nostaa esiin niitä asioita, toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Palkintoraati kiitti erityisesti Onnikan saavutettavuutta ja laajaa vaikuttavuutta. Sovellus toimii täysin itsenäisesti, eikä se vaadi terveydenhuollon resursseja, mikä tekee siitä taloudellisesti tehokkaan ratkaisun.
Onnikka parantaa kansanterveyttä ja pienentää terveydenhuollon kustannuksia
Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito ovat kansainvälisesti merkittäviä haasteita, jotka vaikuttavat sekä yksilöiden terveyteen että terveydenhuollon kustannuksiin. OECD-maissa yksi neljästä on lihava (BMI > 30 kg/m2) ja Suomessa 30 % naisista ja 27 % miehistä luokitellaan lihaviksi.
Lihavuus lisää merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia. Suomessa lihavuuteen liittyvät kulut ovat 8,4 % kaikista terveydenhuollon menoista, ja suorat terveydenhuollon vuosittaiset kustannukset lihavilla ovat 48 % suuremmat kuin muulla väestöllä. OECD:n mukaan jokainen lihavuuden ehkäisyyn käytetty euro tuo kuusinkertaiset säästöt, ja Onnikka tarjoaa keinoja saavuttaa näitä säästöjä skaalautuvalla ja käyttäjäystävällisellä tavalla.
Professori (emeritus) Markku Savolaisen ja professori Janne Hukkasen johtama Oulun yliopiston sisätautien tutkimusryhmä sekä tietojärjestelmätieteen professori Harri Oinas-Kukkosen ryhmä ovat yhdessä ravitsemusterapeuttien kanssa rakentaneet tieteellisesti perustellun ja käyttäjien arjessa toimivan sovelluksen. Onnikan tuotteistuksesta vastaa Onnikka Health Oy, joka on sitoutunut tuomaan sovelluksen laajempaan käyttöön. Onnikka on tällä hetkellä saatavilla terveydenhuollon ja elintapaohjauksen toimijoille, jotka tarjoavat sovelluksen omille asiakkailleen tukemaan elintapojen muutosta ja painonhallintaa.
Tämän vuoden aikana Onnikka on laajentanut saatavuuttaan myös ruotsin- ja englanninkielisillä versioilla, mikä lisää sen potentiaalia tavoittaa yhä laajempia käyttäjäryhmiä.
Onnikka on saanut kiitosta myös kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa ja arvioinneissa. Se on nostettu esille muun muassa Käypä hoito -suosituksissa ja European Association of Preventive Cardiologyn lausunnossa.
Onnikka-sovelluksen palkitseminen Vuoden Vaikuttavuustekona korostaa sen roolia yhtenä Suomen merkittävimmistä digitaalisista innovaatioista terveyden edistämisessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Savolainen, LKT, sisätautiopin professori (emeritus)
Biolääketieteen ja sisätautien tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, 040 719 98 38, markku.savolainen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme