Kysely: suomalaisilta vahva tuki puhtaalle energiasiirtymälle
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile.

Suomen ympäristökeskus on selvittänyt kansalaisten mielipiteitä Suomen energiajärjestelmän kehitykseen. Kaksi satunnaisotantaan perustuvaa kyselyä toteutettiin loppuvuodesta 2023. Toinen kyselyistä lähetettiin rivi- ja kerrostaloasujille (N=618) ja toinen sähkö- ja lämpöpumppulämmitteisille omakotitaloasujille (N=1078).
Tuloksissa korostuu vahva kannatus Suomen puhtaalle energiasiirtymälle.
”Tuulivoiman lisäämistä puoltaa jopa kolme neljäsosaa vastaajista. Tuulivoiman kohdalla vastaajat ovat myös kaikkein varmimpia. Aurinkosähkön kasvattamista kannattaa lähes yhtä moni, noin 70 prosenttia, niin pientuotannossa kotitalouksien katoilla kuin aurinkovoimapuistoissa”, tutkija Enni Ruokamo Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Myös ydinvoiman kannatus on vakaata. Tukensa ydinvoiman lisäämiselle osoittaa lähes 60 prosenttia, kun vastustajia on vain joka viides vastaaja.
Fossiilisista energialähteistä halutaan eroon
Vastaavasti fossiilisista energianlähteistä halutaan eroon.
“Varsinkin kivihiilestä luopumiselle on selkeä tuki. Kolme viidestä tutkimuksen vastaajista tukee kivihiilen käytön lopettamista, kun kannattajia on harvempi kuin joka viides”, tutkija Jani Lukkarinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Turpeen osalta tilanne on mutkikkaampi. Turpeenpolton lopettamista tukee reilu 40 prosenttia vastaajista, kun jatkamista kannattaa noin 35 prosenttia. Turpeenpolton tukemisen taustalla voivat vaikuttaa energiaomavaraisuus- ja työllisyysnäkökulmat, koska turve on saanut näkyvyyttä esimerkiksi huoltovarmuuteen liittyen.
Vesivoima ja puunpoltto jakavat mielipiteitä
Lähes puolet vastaajista suhtautuu myönteisesti vesivoiman lisäämiseen tulevaisuudessa. Puunpolton lisäämistä kannattaa puolestaan 40 prosenttia vastaajista, mutta samalla noin 30 prosenttia ei kannata sitä, ja lisäksi sama osuus on joko neutraali tai epävarma kannassaan.
”Molempiin teknologioihin liittyy merkittäviä luontovaikutuksia, jotka voivat heikentää niiden hyväksyttävyyttä. Toisaalta puunpolton hyväksyttävyyttä voi edistää puun käytön rooli kotien lisälämmönlähteenä ja vesivoiman kohdalla teknologian vähäpäästöisyys ja joustavuus”, tutkija Jouni Räihä Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Noin puolet vastaajista toivoo, että Suomessa panostettaisiin kotitalouksien kulutusjoustoon, jossa sähkönkäyttöä vähennetään tai lisätään sähkön tuotantotilanteen mukaan. Vain 15 prosentille vastaajista tämä ei ole toivottu suunta.
Eniten epätietoisuutta kansalaisilla on kansainvälisten siirtoyhteyksien lisäämiseen ja suuren mittakaavan varastointiteknologioihin. Noin 40 prosenttia vastasi kannattavansa panostuksia suuren mittakaavan akkuihin. Toisaalta neutraalien ja ”en osaa sanoa” -vastausten yhteenlaskettu osuus oli yhtä suuri.
Myös Suomen rajat ylittävien sähkönsiirtoyhteyksien lisääminen on vaikea aihe arvioitavaksi, mutta kaikkiaan noin kolmannes vastaajista kannattaa näitä panostuksia.
”Kaikkiaan suomalaiset tarjoavat tukensa puhtaalle energiasiirtymälle, mikä voi auttaa tekemään energiapolitiikan valintoja. Puhdasta energiasiirtymää voidaan vauhdittaa monipuolisilla ratkaisuilla, jotka myös parantavat Suomen kriisinsietokykyä”, Lukkarinen sanoo.
Graafit
- Suomen energiajärjestelmään liittyvät asenteet
Blogit
Lisätietoja
Johtava tutkija Jani Lukkarinen, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. 029 525 1893, etunimi.sukunimi@syke.fi
Erikoistutkija Enni Ruokamo, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. 029 525 2092, etunimi.sukunimi@syke.fi
Tutkija Jouni Räihä, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. 029 525 2243, etunimi.sukunimi@syke.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Arktiset virtavedet ovat herkkiä typpikuormitukselle – kyttyrälohen aiheuttama ravinnelisäys huolestuttaa tutkijoita30.6.2025 11:55:37 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus osoittaa, että arktiset virtavedet ovat herkkiä lisääntyvälle typpikuormitukselle kasvukauden ajankohdasta tai joen koosta riippumatta. Havainto herättää huolta, sillä tulevaisuudessa kyttyrälohen voimakas runsastuminen voi lisätä pohjoisten jokien ravinnekuormaa.
Det ostadiga vädret har hållit cyanobakterieläget måttligt26.6.2025 13:09:15 EEST | Pressmeddelande
Situationen med cyanobakterier är fortfarande huvudsakligen lugn, och observationerna i insjöar samt längs kustområden har förblivit få. Det ostadiga vädret under den gångna veckan har försvårat satellitobservationer från öppna havsområden. Enligt automatiska observationer från handelsfartyg har dock mängden cyanobakterier varit något förhöjd i de västra öppna havsområdena i Finska viken.
Unsettled weather has kept the blue-green algae situation moderate26.6.2025 13:05:44 EEST | Press release
The situation with blue-green algae remains mostly calm, and observations in inland waters and along coastal areas have remained few. The unsettled weather over the past week has made satellite observations from open sea areas more difficult. However, according to automatic observations from merchant ships, the amount of blue-green algae has been slightly elevated in the western open sea areas of the Gulf of Finland.
Epävakainen sää on pitänyt sinilevätilanteen maltillisena26.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Sinilevätilanne jatkuu pääosin rauhallisena, ja havainnot sisävesillä sekä rannikkoalueilla ovat pysyneet vähäisinä. Kuluneen viikon epävakainen sää on vaikeuttanut satelliittihavaintojen tekemistä avomerialueilta. Kauppalaivojen automaattihavaintojen perusteella sinilevämäärä on kuitenkin ollut lievästi koholla Suomenlahden länsiosan avomerialueilla.
A calm start for the blue-green algae season19.6.2025 13:15:31 EEST | Press release
As typical in early summer, the number of blue-green algae observations is moderate. Some blue-green algae have been observed in inland waters, mainly in Southern Finland. In coastal areas, even slightly less blue-green algae have been detected than typical this time of year. So far, no significant deposits of algae have been observed in offshore areas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme