Masennuksen ja ahdistuksen hoitoa on kehitetty merkittävästi Pohjanmaan hyvinvointialueella
Perustason mielenterveyspalvelut ovat kehittyneet merkittävästi Pohjanmaan hyvinvointialueella kuluneen kahden vuoden aikana. Valtakunnallinen Terapiat etulinjaan -hanke on mahdollistanut henkilöstön kouluttamisen laaja-alaisesti eri menetelmiin.

Psykososiaalisten palveluiden ammattilaiset ovat käyneet tai käyvät parhaillaan kognitiivisen lyhytterapian koulutusta. Tämä on vaikuttanut suoraan asiakkaiden kognitiivisen lyhytterapian saatavuuteen. Asiakkaat saavat entistä helpommin laadukasta, näyttöön perustuvaa hoitoa esimerkiksi masennukseen tai ahdistukseen.
– Vuonna 2022 meiltä osallistui ensimmäiset neljä työntekijää kognitiivisen lyhytterapian koulutukseen ja tänä vuonna valmistuneita määrä kasvaa jo 20:een, iloitsee keskisen alueen palveluyksikön päällikkö Jaana Kilpiö.
Vähintään vuoden kestävään koulutukseen sisältyvät laajat verkko-opinnot, menetelmäohjausta ja koulutushoitojen toteuttamista asiakastyössä.
– Kognitiivisen lyhytterapian ja muiden koulutusten osalta teemme yhteistyötä eteläisen sekä pohjoisen alueen psykososiaalisten keskusten ja nuorisoasemien kanssa. Yhteisten menetelmien käyttö parantaa hoidon laatua ja mahdollistaa samanlaisen palvelun koko alueella, kertoo Kilpiö.
Asiakkaat saavat tarvitsemansa avun
Asiakkaiden antama palaute on pääsääntöisesti hyvin myönteistä ja he ovat kokeneet saaneensa oikeasti avun. Lyhytterapiassa asiakas oppii hallitsemaan hyvinvointiinsa vaikuttavia ajatuksiaan ja tunteitaan.
– Kognitiivisessa lyhytterapiassa asiakkaan tilannetta arvioidaan muun muassa oirepisteytyksen avulla. Parhaimmillaan muutos näkyy siinä, että merkittävä oirehdinta on lieventynyt keskivaikeaksi tai jopa lieväksi, valaisee keskisen alueen apulaisesihenkilö Nadja Kakkuri.
Ennen kognitiivista lyhytterapiaa toteutetaan ohjattua omahoitoa, jossa asiakas saa perustietoa omista oireistaan ja keinoja auttaa itseään ammattilaisen tukemana.
Mitä kognitiivinen lyhytterapia on?
Kognitiivinen lyhytterapia tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen. Perusajatuksena on se, että ihmisen ajattelu, tunteet ja käyttäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa.
Kognitiivisen lyhytterapian avulla asiakasta hoidetaan noin 2–3 kuukautta. Yhdellä asiakkaalla on noin 5–10 käyntikertaa. Pääsääntöisesti käynnit toteutuvat kerran viikossa eli hoito on intensiivistä ja vaikuttavaa. Tapaamiset voidaan järjestää osittain tai täysin etäyhteydellä.
Kognitiivinen lyhytterapia soveltuu ahdistuksen ja masennuksen lisäksi unettomuuden, riippuvuuksien, sosiaalisen jännittämisen ja paniikkihäiriön hoitoon. Lyhytterapialla asiakasta voidaan auttaa niin, että hänen ei tarvitse tukeutua raskaampiin hoitoihin.
Masennuksen ja ahdistuksen muita hoitomenetelmiä
– Asiakkaiden tarpeita kuunnellen olemme ottaneet käyttöömme myös muita hoitomenetelmiä, kuten SEE FAR –menetelmän, jonka avulla avataan vaikeita traumamuistoja ja työstetään mielikuvia uudella tavalla, kuvailee Kilpiö.
Yksi lääkkeettömistä hoitokeinoista masennukseen on tasavirtasimulaatio. Perehdytyksen jälkeen asiakas toteuttaa hoidon kotonaan elektrodimyssyn avulla. Aivokuoren neuroneja stimuloidaan heikon tasavirtastimulaation avulla. Yhden hoitojakson kesto on neljä viikkoa. Tällä hetkellä keskisellä alueella on käytössä kymmenen elektrodimyssyä.
– Panostamme ryhmämuotoisten hoitojen kehittämiseen. Ryhmätoiminta mahdollistaa asiakkaille sekä itsensä aktivoinnin että sosiaalisen kanssakäymisen. Erityisen positiivista palautetta olemme saaneet rentoutusryhmästämme, jossa hyödynnämme korva-akupunktiota, kertoo Kakkuri.
Psykososiaalisten keskusten palveluihin ei tarvitse lähetettä ja ne ovat maksuttomia.
Tutkimuksella mitataan hoitojen vaikuttavuutta
– Osallistumme valtakunnalliseen FLT-Step-tutkimukseen, jossa selvitetään varhaisten lääkkeettömien hoitojen vaikuttavuutta masennus- ja ahdistusoireisilla perusterveydenhuollossa. Toivomme, että uudet asiakkaat osallistuvat vapaaehtoiseen tutkimukseen ja vaikuttavat näin mielenterveystyön kehittämiseen, kannustaa Kilpiö.
Hoitomuodoista mukana ovat ohjattu omahoito, nettiterapia ja kognitiivinen lyhytterapia. Tutkimus tukee tehtyä työtä laadukkaiden palvelujen eteen. Asiakkaiden seuranta jatkuu viiden vuoden ajan.
HUS tiedotti tutkimuksesta 6.11.2024: Kuinka vaikuttavaa lyhytterapia on?
Yhteyshenkilöt
Jaana Kilpiöpalveluyksikön johtaja
Puh:040 658 1042jaana.kilpio@ovph.fiNadja KakkuriApulaisesihenkilö
Puh:040 809 1482nadja.kakkuri@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.
Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Problem i välfärdsområdets fakturering30.6.2025 10:15:00 EEST | Pressmeddelande
Under våren har Österbottens välfärdsområde inte kunnat skicka fakturor enligt den ursprungliga tidtabellen. En del fakturor har också innehållit fel.
Hyvinvointialueen laskutuksessa ongelmia30.6.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan hyvinvointialue ei ole kevään aikana pystynyt lähettämään laskuja suunnitellussa aikataulussa. Osassa laskuja on virheitä.
Måltidsservicen i Vasa och Korsholm ändrar27.6.2025 13:58:58 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdets måltidsservice har stegvis övergått till en modell där flera dagars måltider levereras på en gång. Sist ut att övergå till den nya modellen är Vasa och Korsholm som gör det i augusti.
Ateriapalvelut muuttuvat Vaasassa ja Mustasaaressa27.6.2025 13:58:49 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueen ateriapalvelut ovat siirtyneet asteittain malliin, jossa ateriat toimitetaan useammaksi päiväksi kerrallaan. Viimeisenä malliin siirrytään Vaasassa ja Mustasaaressa elokuussa.
Pietarsaaren vaativan kuntoutuksen osasto sai kinestetiikan laatusertifikaatin27.6.2025 11:14:34 EEST | Tiedote
Suomen Kinestetiikkayhdistys ry on myöntänyt sertifikaatin Pohjanmaan hyvinvointialueen Pietarsaaren vaativan kuntoutuksen osastolle (VAKU) tunnustuksena siitä, että sen toiminta ja palvelut täyttävät valtakunnalliset kinestetiikan laatuyksikön kriteerit. Pietarsaaren VAKU on toinen erikoissairaanhoidon yksikkö Suomessa, jolle sertifikaatti on myönnetty. Vaasan vaativan kuntoutuksen osastolle myönnettiin kinestetiikan laatusertifikaatti ensimmäisen kerran vuonna 2021.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme