Erituloisten lapsiperheiden asuminen Helsingissä eriytyy lasten iän myötä – poismuutto yleisintä keskituloisilla
Helsinkiläislapset muuttavat vilkkaimmin varhaislapsuudessa. Lapsiperheiden muuttoalttius, muuttojen suuntautuminen sekä se, millaisilla asuinalueilla he asuvat lapsuusaikanaan, riippuvat kuitenkin selvästi perheiden tulotasosta. Korkeammat tulot laajentavat perheiden valinnanmahdollisuuksia asuntomarkkinoilla, ja korkeatuloisemmat perheet suuntaavatkin muita useammin muuttonsa korkeatuloisempien suosimille alueille.

Helsinkiläisten lapsiperheiden muuttovilkkainta aikaa ovat heidän lastensa ensimmäiset ikävuodet. Muuttaminen sekä Helsingin sisällä että Helsingistä pois vähenee selvästi kouluikään tultaessa ja vakiintuu kouluvuosien ajaksi. Kaikkiaan kolmannes Helsingissä syntymävuonnaan asuneista lapsista muuttaa Helsingistä pois viidenteentoista ikävuoteen mennessä, ja vain harva heistä palaa lapsuusaikanaan takaisin Helsinkiin.
Matalatuloisemmat lapsiperheet muuttavat Helsingissä useammin
Helsingin sisällä muuttaminen on sitä yleisempää, mitä matalatuloisempia lasten perheet ovat. Kouluvuosien aikana matalatuloisten perheiden lapset myös muuttavat muita vilkkaammin pois Helsingistä, siinä missä varhaislapsuudessa muuttoja tapahtuu suhteellisesti eniten keski- ja hyvätuloisten perheiden lasten keskuudessa.
Tulotason lisäksi kuitenkin myös muut tekijät, kuten lasten perhemuoto ja -koko, perheen asunnon hallintamuoto ja koko sekä lasten asuinalueen tulotaso, selittävät lasten välisiä eroja muuttoalttiudessa niin Helsingin sisällä kuin pois Helsingistä.
Edellä kuvatut tulokset käyvät ilmi neljästä tutkimusartikkelista, joissa tarkastellaan vuosina 2003–2007 syntyneiden, Helsingissä syntymävuonnaan asuneiden lasten lapsuusajan muuttoja ja asuinalueita erityisesti lasten perheiden ja heidän asuinalueidensa tulotason näkökulmista. Lasten asumisuria seurataan näissä tarkasteluissa vuositasolla syntymästä viidennentoista ikävuoden loppuun asti Tilastokeskuksen yksilötason aineistoja hyödyntäen.
Matala- ja korkeatuloisimpien lapsiperheiden asuminen keskittyy iän myötä voimakkaammin toisistaan erillisille alueille
Tulotasoltaan erilaisten helsinkiläisperheiden lapset asuvat jo syntymävuonnaan tulotasoltaan selvästi erilaisilla asuinalueilla. Lapsuusaikanaan he päätyvät asumaan korkeatuloisemmille alueille sitä harvemmin, mitä matalatuloisempiin perheisiin he ovat syntyneet. He päätyvät asumaan korkeatuloisemmille alueille myös sitä harvemmin, mitä matalatuloisemmilta alueilta he ovat lähtöisin.
Näiden kehityskulkujen seurauksena erityisesti aivan matala- ja korkeatuloisimpien perheiden lapset keskittyvät iän myötä vielä voimakkaammin toisistaan erillisille alueille. Tämä voi osaltaan vahvistaa alueiden välistä tulojen mukaista eriytymistä.
– Alueiden eriytymiskehityksen ehkäiseminen ja hillitseminen on tärkeää monesta syystä. Erityisen tärkeää se on myös lasten näkökulmasta, sillä lapsuusajan asuinympäristö voi vaikuttaa monin tavoin lasten elämään, niin välittömästi kuin pitemmälläkin aikavälillä, kertoo erikoistutkija Laura Ansala Helsingin kaupungilta.
Tämä tiedote julkaistaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Ansala, erikoistutkija, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitietopalvelut, 09 310 37406, laura.ansala@hel.fi
Kuvat

Linkit
- Tutkimusartikkeli: Helsinkiläislasten muutot lapsuusaikana: ketkä muuttavat ja milloin? Julkaistu 4.12.2024.
- Tutkimusartikkeli: Helsinkiläislasten asuinalueet lapsuusaikana: missä asutaan ja miten muutot suuntautuvat? Julkaistu 4.12.2024.
- Tutkimusartikkeli: Helsinkiläislasten muuttojen valikoituminen lapsuusaikana: miten muuttoalttius riippuu perheiden ja asuinalueiden tulotasosta? Julkaistu 4.12.2024.
- Tutkimusartikkeli: Helsinkiläislasten asumisurat lapsuusaikana: miten myöhempien asuinalueiden tulotaso riippuu perheiden ja asuinalueiden tulotasosta lasten syntymävuonna? Julkaistu 4.12.2024.
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme