Itsevarmoista tyypeistä tulee johtajia – temperamentti ja taloudelliset arvostukset ohjaavat ammatinvalintaa
Ihmiset näyttävät tutkimuksen mukaan valitsevan ammatteja, jotka sopivat heidän temperamenttiinsa ja taloudellisiin arvostuksiinsa.
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan johtajiksi päätyvien temperamenttipiirteitä ovat uteliaisuus, impulsiivisuus, energisyys ja itsevarmuus. Yrittäjillä korostuvat taloudelliset arvostukset, kuten korkea riskinottohalu.
KTM Mikko Vaaramo väittelee ammatinvalintaan vaikuttavista tekijöistä 13. joulukuuta.
Tutkimus keskittyy johtajiin ja yrittäjiin, mutta tarkastelee persoonallisuuden piirteitä laajemminkin eri ammattiryhmissä ja paljastaa eroja ammattiryhmien välillä. Esimerkiksi miehillä matala riskinottohalu liittyy rakennus-, korjaus- ja kuljetusalan töihin. Naisilla matala sinnikkyys kytkeytyy toimisto- ja asiakaspalvelutyöhön, kun taas korkea sinnikkyys ennustaa hakeutumista rakennus- ja valmistustöihin.
Väitöskirja avaa uusia näkökulmia siihen, miksi ihmiset päätyvät tiettyihin ammatteihin. Tulokset osoittavat, että temperamentti ja taloudelliset arvostukset ovat tärkeä osa ammatinvalinnan kokonaisuutta inhimillisen pääoman, kuten taitojen ja koulutuksen, rinnalla.
Taloustieteen tutkimuksissa on painotettu inhimillisen pääoman eli taitojen, koulutuksen ja kokemuksen merkitystä ammatinvalinnassa. Vaikka persoonallisuuden ja taloudellisten arvostusten roolia on tutkittu aiemminkin, tarkastelu on usein rajautunut viiteen suureen persoonallisuuspiirteeseen eli ulospäinsuuntautuneisuuteen, neuroottisuuteen, tunnollisuuteen, avoimuuteen uusia kokemuksia kohtaan ja ystävällisyyteen. Persoonallisuutta ja arvostuksia on tutkittu erikseen. Tieto kokonaisuudesta ja käytetyn mittariston ulkopuolisista piirteistä on siten vähäistä.
Tutkimus täydentää aiempaa tietoa nostamalla esiin temperamentin eli persoonallisuuden pysyvän ja perinnöllisen ytimen sekä taloudellisten arvostusten, kuten riskinottohalukkuuden ja kärsivällisyyden merkityksen. Se korostaa persoonallisuuden syvemmän kerroksen merkitystä uravalinnoissa ja tarjoaa arvokasta tietoa esimerkiksi ammatinvalinnan ohjaukseen ja johtajuuskehitykseen.
Tutkimus hyödyntää Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -aineistoa. Aineistoon on yhdistetty rekisteritietoja ihmisten ammateista, sosioekonomisesta asemasta, avioliitoista, koulumenestyksestä ja tuloista.
Kauppatieteiden maisteri Mikko Vaaramo väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 13.12.2024. Taloustieteen alaan kuuluvan väitöksen otsikko on Tutkimuksia ammatinvalinnasta, temperamentista ja taloudellisista preferensseistä (Studies on occupational choice, temperament traits, and economic preferences). Vastaväittäjänä toimii professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta ja kustoksena dosentti Marko Korhonen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa TA105 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/63576331338
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
KTM Mikko Vaaramo, p. 040 7774418, mikko.vaaramo@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Metsäbiotalouden sivuvirtoja halutaan jalostaa entistä tehokkaammin miljoonarahoituksen saaneessa hankkeessa16.1.2025 05:52:00 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt 1,1 miljoonan euron rahoituksen Oulun yliopiston hankkeelle, joka tähtää metsäbiotalouden sivuvirtojen jatkojalostukseen korkeamman lisäarvon tuotteiksi. Sivuvirroilla, kuten kuorella, sahanpurulla, oksilla ja neulasilla, on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.
CET Peter Sarlin tekee mittavan lahjoituksen Suomen tekoälytutkimuksen vahvistamiseksi – 13 uutta professuuria suomalaisiin yliopistoihin ja ELLIS-instituuttiin15.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Mittava lahjoitus tukee tekoälytutkimusta kolmessatoista suomalaisessa yliopistossa, myös Oulussa.
Miltä talous näyttää vuonna 2025? – Tervetuloa Martti Ahtisaari Instituutin Talousfoorumiin!15.1.2025 06:38:00 EET | Tiedote
Millaiset ovat vuoden 2025 talousnäkymät? Martti Ahtisaari Instituutin Talousfoorumi tuo talouden asiantuntijat keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.
Oulun yliopisto luopuu X:stä – painotus muihin sosiaalisen median kanaviin14.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto lopettaa yliopistotason viestinnän X-palvelussa. Päätös koskee yliopiston päätason tiliä (@UniOulu) ja yliopiston viestinnän tuottamaa sisältöä. Ohjaus X-kanavalle poistuu yliopiston Oulu.fi-verkkosivulta sekä esimerkiksi yliopiston sidosryhmäuutiskirjeistä.
Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme