Jyväskylän yliopisto

SRV, Espoon kaupunki ja Tampereen kaupunki selvittävät Jyväskylän yliopiston kanssa rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun luontojalanjälkiä ja -kädenjälkiä

Jaa

Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom käynnisti syyskuussa nelivuotisen tutkimushankkeen yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan konsernin SRV:n, Espoon ja Tampereen kaupungin kanssa, jossa selvitetään rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun aiheuttamia luontojalanjälkiä ja -kädenjälkiä. Samalla kehitetään ja testataan maankäytön sekä hankintojen aiheuttaman luontojalanjäljen laskentojen yhdistämistä.

SRV on ensimmäinen suomalainen rakennusliike, joka laskee oman luontojalanjälkensä.
SRV on ensimmäinen suomalainen rakennusliike, joka laskee oman luontojalanjälkensä.

Kiinteistö- ja rakennusala käyttää maailmanlaajuisesti 30–50 prosenttia luonnonvaroista eli kaupunkisuunnittelulla ja rakentamisella on merkittävä vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Rakennusalalla onkin suuri mahdollisuus ja vastuu luontokadon ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.  

Luontojalanjäljen lisäksi määritetään luontokädenjälki 

Rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskentaa kehitetään yhteistutkimushankkeessa yhdessä SRV:n, Tampereen ja Espoon kaupunkien kanssa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kehittämällä organisaatioiden hiili- ja luontojalanjäljen laskentamenetelmällä. Hankkeen tarkoituksena on luoda rakennus- ja kaupunkisektorille keinoja hyödyntää laskentamenetelmiä itsenäisesti tulevaisuuden rakentamishankkeissa ja kaavasuunnittelussa. 

- Rakentamisen luontojalanjälki ja -kädenjälki määritetään kolmen eri rakennushankkeen kautta, joista saadaan tietoa siitä, mistä rakentamisen ja rakennusten luontohaitat, syntyvät ja kuinka niitä voitaisiin pienentää. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia kädenjäljen, eli luontohyötyjen, kasvattamiseen osana rakennushankkeita, kertoo väitöskirjatutkija Krista Pokkinen Jyväskylän yliopistolta.  

Kaupunkiluonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen 

Kaupunkisuunnittelun aiheuttamaa luontojalanjälkeä ja -kädenjälkeä selvitetään Espoon yleiskaava 2060 kautta. Laskennassa pyritään yhdistämään koko kaupungin alueella tapahtuvan suoran maankäytön aiheuttamat luontohaitat epäsuorien rakennusmateriaalien kulutuksen aiheuttamien luontohaittojen kanssa. Tarkastelussa yhdistyy siis lähiluonnon ja globaalin luonnon monimuotoisuuden vaaliminen.  

- Samalla selvitetään mahdollisuuksia viheralueiden ja kaupunkivihreän kasvattamiseen osana olemassa olevaa kaupunkialuetta. Tavoitteena on saada tietoa kaupunkisuunnittelun luontojalanjäljestä, jota voidaan soveltaa tulevaisuuden kaavasuunnittelussa, kertoo väitöskirjatutkija Essi Pykäläinen Jyväskylän yliopistosta.  

Tampereella JYU.Wisdom tutkii yhdessä Tampereen kaupungin ja SRV:n kanssa ratapihan päälle rakennettavan alueen luontoarvojen rikastuttamista sekä asuin- ja päiväkotikohteen rakennuksen ja tontin vaikutusta luontojalanjälkeen ja -kädenjälkeen.  

Lisäksi hankkeessa lasketaan SRV:n sekä Espoon kaupungin organisaatioiden luontojalanjäljet. SRV on ensimmäinen suomalainen rakennusliike, joka laskee oman luontojalanjälkensä. Jyväskylän yliopisto on aiemmin laskenut  Tampereen kaupunkiorganisaation luontojalanjäljen. 

JYU.Wisdomin kehittämä laskentamenetelmä etenee 

Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kehittämä organisaatioiden hiili- ja luontojalanjäljen laskentamenetelmä kehittyy jatkuvasti tutkimustyön tuloksena. Nykyisin menetelmässä huomioidaan joiltain osin ekotoksisuus ja haitallisten vieraslajien leviämisen merkitys. Lisäksi mittarin luettavuutta ja merkitystä parannetaan, esimerkiksi siten, että organisaatioiden on helpompi ymmärtää, mitä luontojalanjälki kertoo ja miten sitä voi tulkita. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Krista Pokkinen, Jyväskylän yliopisto, krista.j.pokkinen@jyu.fi 
Väitöskirjatutkija Essi Pykäläinen, Jyväskylän yliopisto, essi.k.pykalainen@jyu.fi
Kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi, Tampereen kaupunki, kaisa.mustajarvi@tampere.fi
Ympäristöjohtaja Tarja Söderman, Espoon kaupunki, tarja.soderman@espoo.fi
Kehitysjohtaja Miimu Airaksinen, SRV, Miimu.Airaksinen@srv.fi

Kuvat

SRV on ensimmäinen suomalainen rakennusliike, joka laskee oman luontojalanjälkensä.
SRV on ensimmäinen suomalainen rakennusliike, joka laskee oman luontojalanjälkensä.
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye