SDP:n Helena Marttila: Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusongelmista
Naisiin kohdistuva väkivalta on syvä ja monitasoinen ongelma, joka uhkaa naisten oikeuksia, turvallisuutta ja elämänlaatua Suomessa. Tilastot ovat karua luettavaa: yli puolet suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallalla uhkailua.

Raiskauskokemuksia on joka kuudennella naisella. Vuonna 2023 poliisin tietoon tuli yli 12 000 pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosta, joiden uhreista 75 prosenttia oli naisia. Jokaisen luvun takana on ihminen – nainen, joka elää pelossa ja turvattomuudessa.
Vähemmistöryhmiin kuuluvat naiset kohtaavat usein vielä suuremman väkivallan riskin. Kunniaan liittyvä väkivalta on esimerkki ilmiöstä, jonka erityispiirteitä viranomaiset eivät aina tunnista riittävästi. Tämä jättää monet uhrit vaille apua, jota he kipeästi tarvitsisivat. On kestämätöntä, että Suomi – ihmisoikeuksien puolustajana tunnettu maa – epäonnistuu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien naisten suojelemisessa.
Syksyn aikana esille nousseet nuorten miesten asenteet ovat pysäyttäviä. Joka neljäs alle 35-vuotias mies uskoo, että nainen voi ansaita väkivallan ulkonäkönsä, pukeutumisensa tai käytöksensä vuoksi. Koko miesväestöstä näin ajattelee joka viides. Nämä luvut paljastavat syvän arvomaailman ongelman, jonka korjaamiseen ei ole enää varaa odottaa. Väkivallan oikeuttaminen millään perusteella on täysin mahdotonta hyväksyä.
Lähisuhdeväkivallalla on valtavat taloudelliset ja inhimilliset kustannukset. Julkinen terveydenhuolto käyttää vuosittain noin 150 miljoonaa euroa väkivallan seurausten hoitamiseen. Lisäksi lapset, jotka todistavat väkivaltaa kotonaan, kantavat usein traumoja mukanaan aikuisuuteen asti. Ilman tehokkaita toimia väkivallan kierre siirtyy sukupolvelta toiselle.
Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, kuten Istanbulin sopimukseen, mutta sitoumukset ovat arvottomia, jos niitä ei panna täytäntöön. Sopimus edellyttää muun muassa riittävää turvakotiverkostoa ja tukipalveluita. Meillä pitäisi olla vähintään 550 turvakotipaikkaa, mutta tällä hetkellä niitä on vain 230. Jokainen puuttuva paikka merkitsee naista, joka jää vaille turvaa.
Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa:
- Ennaltaehkäisy: Sukupuolistereotypioiden purkaminen kouluissa ja työpaikoilla sekä väkivallattomien toimintatapojen opettaminen lapsille ja nuorille.
- Uhrien suojeleminen: Turvakotiverkoston laajentaminen ja järjestöjen, kuten Naisten Linjan ja Ensi- ja turvakotien liiton, rahoituksen turvaaminen.
- Tekijöihin puuttuminen: Vähemmän puheita, enemmän konkreettisia toimia asenteiden muuttamiseksi.
Jokaisella naisella on oikeus elää ilman väkivallan pelkoa. Tämä ei ole utopiaa vaan saavutettavissa oleva tavoite, jos olemme valmiita toimimaan. Jokainen päivä, jolloin viivyttelemme, on päivä, jolloin joku joutuu väkivallan uhriksi. Nyt on aika kantaa vastuu ja rakentaa Suomi, jossa jokainen nainen voi elää turvallisesti – ilman pelkoa.
Yhteyshenkilöt
Helena MarttilaKansanedustaja
Puh:050 479 0935helena.marttila@eduskunta.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Joona Räsänen: Kokoomus myöntää, että hallituksen veroalesta jää opettajalle käteen vain 5€ kuukaudessa3.5.2025 12:30:22 EEST | Tiedote
Kokoomuksen Ville Valkonen myönsi lähettämässään tiedotteessa, että hallituksen puoliväliriihessä päättämistä veronkevennyksistä jää esimerkiksi 4 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle liittoon kuuluvalle opettajalle vain viisi euroa kuussa enemmän käteen. Samaan aikaan ministerin tuloluokassa veronalennus on kuukausittain lähes 100-kertainen.
Kansanedustaja Paula Werning: Pelastusalan koulutus kriisissä – päällikkökoulutuksen jatkuvuus uhattuna2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Paula Werning (sd.) ilmaisee vakavan huolensa Pelastusopiston yt-neuvotteluista ja säästöpaineista, joista Savon Sanomat uutisoi 29.4. Pelastusopisto on jo joutunut vähentämään keskeisiä koulutuksia, kuten vesisukellus- ja alipäällystökoulutuksen. Nyt leikkaukset kohdistuvat opettajakuntaan, mikä uhkaa entisestään opetuksen laatua ja käytännönläheisyyttä.
SDP:n Helena Marttilan vappupuhe1.5.2025 14:11:40 EEST | Tiedote
Arvoisa vappujuhlaväki, Mitä synkemmät ajat, sitä enemmän tarvitsemme elämäämme riemua.Mitä enemmän on kurjuutta, sitä enemmän tarvitsemme taistelutahtoa. Minulle vappu on kevään, riemun ja yhteisen taiston juhla - työväen ja valon päivä. Talvi on jälleen takana, elämä edessä, riemu kodeissa ja kaduilla. Lisääntyvä valo saa aikaan elämää ja luo uskoa, että valo on aina pimeyttä vahvempi ja toivo pelkoa suurempi. Suomalaiset äänestivät huhtikuun kunta- ja aluevaaleissa muutoksen puolesta. Orpon hallituksen eriarvoistava politiikka sai äänestäjiltä selvän tuomion ja SDP historiallisen suuren tuplavoiton. Meillä ei ollut suurinta vaalikassaa, mutta jotakin kultaakin arvokkaampaa: joukkovoima. Kansanliikkeenä voimamme on ihmisissä, meissä aateveljissä ja -siskoissa ja kaikissa heissä, jotka laittoivat itsensä likoon ja käyttivät aikaansa vaalityöhön. Demarinaisten puheenjohtajana iloitsen, että SDP:n vaalivoiton myötä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ääni tulee kuulumaan entistä vahvempana
Tytti Tuppuraisen vappupuhe1.5.2025 13:40:00 EEST | Tiedote
Tuppurainen puhui Imatralla ja Lappeenrannassa 1.5.
SDP:n Lauri Lyly: Hyväosaisten Orpo-Purran hallitus leikkaa köyhiltä ja jakaa rikkaille1.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
null
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme