Influenssakausi lähestyy - moni riskiryhmään kuuluva ei ole vielä ottanut rokotetta
Riskiryhmiin kuuluville on edelleen saatavilla maksuttomia kausi-influenssa- ja koronatehosterokotuksia. Jos rokotuksen ottanut sairastuu, tauti on useimmiten lieväoireinen.

– A-influenssatapauksia on jo esiintynyt, mutta influenssakausi ei ole vielä alkanut. Rokotteita on runsaasti saatavilla riskiryhmiin kuuluville, joten nyt viimeistään on hyvä aika ottaa rokote. Kausi jatkuu usein kevääseen asti, joten vielä ensi vuoden puolellakin rokotteesta on hyötyä, infektiotautien ylilääkäri Silvia Grönroos-Pada kertoo.
Influenssa aiheuttaa riskiryhmään kuuluville, erityisesti iäkkäille, pienille lapsille, raskaana oleville ja perussairauksia sairastaville jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, joka usein johtaa sairaalahoitoon.
Terveydenhuollon kuormitus ja sairaalahoidon tarve voivat kasvaa merkittävästi, jos vaikeita, sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia on runsaasti samaan aikaan.
– Ottamalla suositellut rokotteet voimme jokainen vaikuttaa siihen, että kaikki saavat hyvää ja laadukasta hoitoa sitä tarvitessaan.
Influenssaan liittyvä kuolleisuus johtuu muun muassa bakteerin aiheuttamista jälkitaudeista tai perussairauden pahenemisesta. Influenssa lisää myös sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä.
Influenssarokotuksen kanssa voi saada myös koronatehosterokotteen, jos kuuluu koronan riskiryhmiin.
– Rokotteen voi hyvin ottaa, vaikka olisi tietämättään jo sairastanut koronan tänä syksynä. Koronarokotus ei suojaa pitkään itse tartunnalta, mutta se suojaa tehokkaasti vaikealta taudilta.
Kenelle maksuton influenssarokote?
- Raskaana oleville
- Kaikille 65 vuotta täyttäneille
- Kaikille 6 kk-6 vuoden ikäisille lapsille
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluville
THL: Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien influenssarokotukset - Varusmiespalveluksensa aloittaville miehille ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittaville naisille
- Henkilöille, joilla on kohonnut riski saada lintuinfluenssatartunta
Influenssarokotuksen saavat maksutta myös asiakkaita ja potilaita hoitava henkilöstö sosiaali- ja terveydenhuollossa, lääkintähenkilöstö sekä vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.
Kenelle maksuton koronatehosterokote?
- Raskaana oleville
- Kaikille 65 vuotta täyttäneille
- Yli 18-vuotiaille sairauden tai hoidon vuoksi vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville
THL: Vakavan koronataudin riskiryhmät
Ensisijaisesti suositellemme digitaalista ajanvarausta
Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään digitaalista ajanvarausta: pohjanmaanhyvinvointi.fi/digitaalinen-ajanvaraus/
Huomioi, että Vaasassa aikuisia rokotetaan myös äitiys-, lasten- ja ehkäisyneuvoloissa.
Rokotusajan voi varata myös kuntakohtaisista rokotusnumeroista:
Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Pedersöre ja Luoto: puh. 06 781 0330 ma, ke, pe klo 8–14
Kruunupyy, Teerijärvi ja Alaveteli: puh. 040 806 5700 ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–14
Mustasaari, Vöyri, Maalahti ja Korsnäs: puh. 06 218 4275 ti ja to klo 9–15
Vaasa: puh. 040 679 0680 ma, ke ja to klo 9–14
Vähäkyrö: puh. 040 512 3025 ma–pe klo 12–13
Laihia: puh. 040 184 0462 ma–to klo 14.30–15.30
Närpiö: puh. 06 218 7601 ma–pe klo 9.30–10
Kaskinen: puh. 045 129 5913 ma–to klo 13–15
Kristiinankaupunki: puh. 06 218 6012 ma–pe klo 8.30–9.30
Lasten rokotukset annetaan neuvolassa pohjanmaanhyvinvointi.fi/lastenneuvola tai kouluterveydenhuollossa pohjanmaanhyvinvointi.fi/kouluterveydenhuolto.
Lisätietoja rokotuksista löytyy: pohjanmaanhyvinvointi.fi/rokotukset
Yhteyshenkilöt
Silvia Grönroos-Padainfektiosairauksien ylilääkäri
Puh:06 213 6655silvia.gronroos-pada@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.
Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Akutsjukvårdens journaluppgifter kan i fortsättningen läsas via MittKanta25.4.2025 10:00:58 EEST | Pressmeddelande
I slutet av april börjar den prehospitala akutsjukvården använda en nationell patientjournal som tagits fram för den prehospitala akutsjukvården. Efter ibruktagningen får patienten bättre tillgång till de uppgifter som dokumenterats inom den prehospitala akutsjukvården i och med att de överförs till patientens MittKanta. Uppgifterna kan läsas via MittKanta med ett kort dröjsmål. Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården kan läsa uppgifterna genast. – Det här underlättar arbetet för exempelvis de läkare som konsulteras, eftersom de kan läsa den prehospitala akutsjukvårdens uppgifter direkt på sin dator, säger Taneli Väyrynen som är ledande läkare för den prehospitala akutsjukvården. – Övergången till det nationella systemet gör det också lättare att hantera patientuppgifter i realtid i samband med att patienter flyttas från ett sjukhus till ett annat och även i samband med läkarhelikopterverksamheten – så fort som systemet tagits i bruk i vårt samarbetsområde, säger akutvårdsch
Ensihoidon käyntien tiedot näkyvät jatkossa OmaKannassa25.4.2025 10:00:52 EEST | Tiedote
Pohjanmaan hyvinvointialueen ensihoitopalvelu siirtyy käyttämään kansallista ensihoitokertomusta huhtikuun lopussa. Samalla tiedon saanti ensihoidon kirjaamien tietojen osalta paranee, kun tiedot siirtyvät potilaan OmaKantaan. Tiedot ovat luettavissa OmaKannasta pienellä viiveellä. Ammattilaisille tiedot näkyvät heti. – Tämä helpottaa esimerkiksi konsultoivia lääkäreitä, kun he näkevät ensihoidon kirjaukset suoraan koneelta, ensihoidon johtava lääkäri Taneli Väyrynen sanoo. – Siirtyminen kansalliseen järjestelmään auttaa myös reaaliaikaisen potilastiedon hallinnassa potilassiirroissa sairaalasta toiseen tai lääkärihelikopteritoiminnassa, kun se on käytössä yhteistyöhyvinvointialueillamme, ensihoitopäällikkö Tom Smedlund kertoo. Henkilöt jotka eivät hallitse OmaKannan, tietokoneen tai älypuhelimen käyttöä, tulevat jatkossakin halutessaan saamaan paperisen tulosteen ensihoitokertomuksesta. Pohjanmaan hyvinvointialueen ensihoidossa kuukausittain tuhansia ensihoitotehtäviä 13 ambulanssia,
Reducerad verksamhet också den här sommaren17.4.2025 10:01:00 EEST | Pressmeddelande
På onsdagen den 16 april beslutade välfärdsområdets ledningsgrupp om reducerad verksamhet och stängningar i servicen i sommar. I allmänhet rullar verksamheten under semesterperioden på som under tidigare somrar. Även jouren i Jakobstad är öppen dygnet runt hela sommaren.
Kesällä toimintaa supistetaan aiempien kesien tapaan17.4.2025 10:01:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueen johtoryhmä teki keskiviikkona 16.4. päätökset eri palveluiden supistetusta toiminnasta ja suluista kesän aikana. Yleisesti lomakauden toiminta pyörii aiempien kesien tapaan. Myös Pietarsaaren päivystys on avoinna ympäri vuorokauden koko kesän ajan.
Resultatet av välfärdsområdesvalet fastställdes16.4.2025 15:45:00 EEST | Pressmeddelande
Österbottens välfärdsområdesvalnämnd fastställde resultatet av det välfärdsområdesval som ordnades den 13 april 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme