Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Sosiaali- ja terveydenhuollon kanteluiden määrä jatkaa kasvuaan Itä-Suomessa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirastolle tehtyjen sosiaali- ja terveydenhuollon kanteluiden määrä on jatkanut kasvuaan.

Valvontaviranomaiselle tehdyt kantelut vuonna 2024

Vuoden 2024 aikana Itä-Suomen aluehallintovirasto on vastaanottanut yhteensä 483 kantelua. Terveydenhuoltoon liittyviä kanteluita on tullut vireille 297 ja sosiaalihuoltoa koskevia kanteluita 186 (tieto perustuu 11.12.2024 tilastotietoihin). Vuonna 2023 kanteluita tuli vireille yhteensä 421. 

Sosiaalihuollossa merkittävä osa kanteluita koski lastensuojelua (40,2 %), vanhustenhuoltoa (14,3 %) ja vammaispalveluita (9,2 %). Sisällöllisesti sosiaalihuollon kantelut liittyivät erityisesti palveluiden laatuun ja sisältöön, epäasialliseen kohteluun sekä menettelytapavirheisiin.

Terveydenhuollossa kantelut kohdistuivat perusterveydenhuoltoon (20,7 %), erikoissairaanhoitoon (14,0 %) ja päivystykseen (7,3 %). Yleisimmin kantelut koskivat hoidon laatua, saatavuutta sekä epäasiallista kohtelua.

Muistutusmenettely nopeuttaa esimerkiksi kohteluun liittyvien asioiden käsittelyä

Kanteluista noin puolet siirrettiin hyvinvointialueille tai yksityisille palveluntuottajille muistutusmenettelyyn, joka on nopeampi tapa käsitellä epäkohtia. Aluehallintovirasto voi siirtää asian muistutusmenettelyyn harkintavaltansa perusteella, mutta se arvioi aina muistutukseen annetun vastauksen ja voi tarvittaessa käynnistää valvontatoimenpiteet sen pohjalta.

Omavalvonta on lähtökohta. Hyvinvointialueen pitää valvoa sekä omien että hankkimiensa yksityisten palvelujen toiminnan laatua ja lainmukaisuutta sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden toteutumista. Aluehallintoviraston suorittaman valvonnan tehtävä on edistää ja varmistaa omavalvontaa ja puuttua, kun omavalvonta ei riitä, toteaa sosiaali- ja terveydenhuoltoyksiköiden päällikkö Sari Vainikainen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Muistutusmenettelyyn siirretään tapauskohtaisen harkinnan perusteella esimerkiksi kohteluun ja käytökseen liittyviä kanteluita. Aluehallintovirasto korostaa, että kantelukäsittely perustuu asiakirjaselvityksiin eikä aluehallintoviraston käytettävissä olevin keinoin voida jälkikäteen selvittää, mitä keskustelu- ja vuorovaikutustilanteissa on tosiasiallisesti tapahtunut eikä käytyjen keskustelujen sisältöä ja sävyä. Tästä syystä muistutusmenettely on nopein ja tehokkain tapa puuttua henkilöstön käytökseen liittyviin epäkohtiin. Muistutusmenettelyssä voidaan myös tarvittaessa ryhtyä nopeasti työnjohdollisiin toimenpiteisiin. 

Aluehallintovirasto muistuttaa, että asiakkailla ja potilailla on oikeus laadultaan hyvään sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä hyvään kohteluun, johon kuuluu asiallinen käytös ja asianmukainen kielenkäyttö. 

Viranomaisvalvonnassa keskitytään kanteluiden osalta merkittävimpiin epäkohtiin ja ongelmiin, joissa asiakas- tai potilasturvallisuus on vakavasti vaarantunut. Esimerkiksi lainvastaiset rajoitustoimenpiteet tai tilanteet, joissa oikeusturvan katsotaan olennaisesti vaarantuneen, käsitellään aluehallintoviraston hallintokanteluprosessissa.

Kantelut voivat paljastaa laajempia valvontatarpeita 

Kantelut tarjoavat aluehallintovirastolle arvokasta tietoa hyvinvointialueiden ja yksityisten palveluntuottajien toiminnan puutteista ja epäkohdista. Kantelut auttavat tunnistamaan laajempia ongelmia palveluiden laadussa tai saatavuudessa. Jos tietystä asiasta alkaa kertyä useita kanteluita tai epäkohtailmoituksia, aluehallintovirasto arvioi, onko kyseessä laajempi ilmiö, joka vaatii perusteellisempaa selvitystä.

Jos havaitaan, että ongelma on laajempi ja vaikuttaa useampiin asiakkaisiin tai potilaisiin, asia käsitellään valvonta-asiana. Tällöin aluehallintovirasto aloittaa valvontaprosessin, jolloin yksittäisten kanteluiden käsittely raukeaa. Valvontaprosessissa tarkastellaan ongelmaa kokonaisvaltaisesti, ja sen päätteeksi annetaan valvontapäätös. Asia voidaan siirtää myös omavalvonnallisesti käsiteltäväksi.

Valvontapäätökset ovat merkittävämpiä ja laajakantoisempia kuin yksittäiset kantelupäätökset. Ne voivat sisältää hallinnollista ohjausta tai velvoittavia määräyksiä, joilla varmistetaan, että havaitut epäkohdat korjataan ja estetään niiden toistuminen. Näin aluehallintovirasto voi vaikuttaa tehokkaasti sekä laaja-alaisesti palveluiden laatuun ja turvallisuuteen sekä edistää kansalaisten oikeuksien toteutumista.

Katso viimeisimmät valvontapäätökset tiedotteistamme (avi.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande

Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye