HUS patientköer till sömnapnébehandling har avvecklats
Patientköerna till sömnapnébehandling har avvecklats nästan helt på hela HUS område. Då köerna som värst varit ett halvt år, får man nu vård inom några veckor. Vid HUS har man också fäst uppmärksamhet vid oanvända CPAP-apparater, som antingen borde tas i bruk på nytt eller returneras till HUS. Nationellt uppskattas det finnas oanvända CPAP-apparater till ett värde av miljoner euro.
Tack vare den effektiva digitala vårdvägen för sömnapné och grupp- samt distansinledning av användningen av CPAP-apparaten för övertrycksandning har man lyckats avveckla patientköerna till sömnapnébehandling. Metoderna varierar sjukhus och vårdställen emellan.
År 2025 tar man inom HUS område i bruk en gemensam digital vårdväg för sömnapné på finska, svenska och engelska. Detta underlättar situationen ytterligare. Då man lyckats försnabba inledningen av behandlingen, drar framför allt patienterna nytta av situationen.
Det finns även andra orsaker till trötthet än sömnapné
Antalet sömnapnépatienter har kontinuerligt ökat under de senaste åren. Det inkommer 2 500 remisser per år till HUS enbart gällande patienter bosatta i Helsingfors.
Största delen fortsätter permanent med CPAP-behandlingen och uppföljningen av personer som arbetar i riskfyllda yrken sker vid HUS.
År 2023 uppdaterades den gemensamma vårdkedjan för sömnapné på hela HUS område. Då kom man överens om arbetsfördelningen mellan primärvården och HUS gällande sömnapné.
”Det finns tiotals orsaker till trötthet. En vid HUS inledd behandling med CPAP-apparat behandlar sömnapnén och korrigerar dess symtom, men om någon annan orsak ligger bakom symtomen, kan det att man under en lång tid behandlas för sömnapné fördröja behandlingen av den andra orsaken”, säger avdelningsläkare Tiina Mattila vid Mejlans triangelsjukhus.
Upp till 30 procent använder inte sin CPAP-apparat
Enbart patienter bosatta i Helsingfors har cirka 18 000 CPAP-apparater till låns av HUS. Apparaterna hjälper till att hålla andningsvägarna öppna och minskar på andningsuppehållen under sömnen.
Enligt undersökningar drar personer i arbetsför ålder, personer med betydlig övervikt och personer med svår sömnapné mest nytta av CPAP-behandlingen. Betydande obehandlad sömnapné ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
För att behandlingen ska leda till resultat, ska man använda CPAP-apparaten under minst 60–70 procent av tiden och minst fyra timmar per natt. Alla förbinder sig ändå inte vid långvarig apparatbehandling och använder inte apparaten. Vid HUS avslutar man varje dag användarförhållanden för CPAP-apparater.
HUS kan följa upp antalet användningstimmar för CPAP-apparaterna på distans. Upp till 20–30 procent av patienterna förbinder sig inte att använda apparaten och den förblir oanvänd. Vanligast är att man avbryter behandlingen i ett tidigt skede.
Folk har alltså apparater som inte används till ett värde av miljoner euro i sina hem. Ur hälso- och sjukvårdens kostnadssynpunkt borde patienterna antingen börja använda apparaterna själva, eller returnera dem till HUS, så att de kan ges åt någon annan.
Vid problemsituationer som har med användningen av apparaten att göra, får patienterna anvisningar via den digitala vårdvägen eller av sömnskötaren. Om apparatbehandlingen inte fortsätter ens efter ytterligare handledning, en omprövning av apparatens inställningar eller en omprövning av masken, ombeds man returnera apparaten. Alla följer dock inte denna uppmaning.
”En del upplever att det är svårare att använda CPAP-apparaten än nyttan man får av att använda den. Vi hoppas att den digitala vårdvägen tillför mer information och hjälp, så att våra patienter lyckas med behandlingen”, säger linjedirektören för lungsjukdomar Paula Kauppi vid Hjärt- och lungcentrum.
Nyckelord
Kontakter
Paula KauppiLinjedirektör för lungsjukdomar, överläkare, HUS Hjärt- och lungcentrum
Tel:050 428 6802paula.kauppi@hus.fiOm HUS
HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.
HUS – Den främstavården
HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.
hus.fi/sv
Andra språk
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum