HUSissa on saatu uniapneapotilasjonot purettua
Uniapneapotilaiden jonot on saatu purettua lähes täysin koko HUSin alueella. Kun jonot ovat olleet pahimmillaan olleet jopa puoli vuotta, pääsee hoitoon nyt muutamassa viikossa. HUSissa on myös kiinnitetty huomiota käyttämättömiin CPAP-laitteisiin, jotka pitäisi ottaa uudelleen käyttöön tai palauttaa HUSille. Valtakunnallisesti käyttämättömiä CPAP-laitteita arvioidaan olevan miljoonien eurojen edestä.
Uniapneapotilaiden jonot on saatu nollattua uniapnean tehokkaan digihoitopolun ja CPAP-ylipainehengityslaitteen käytön ryhmä- ja etäaloitusten avulla. Tavat vaihtelevat sairaaloittain ja hoitopaikoittain.
Vuonna 2025 saadaan käyttöön koko HUSin alueen yhteinen uniapnean digihoitopolku suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tämä helpottaa tilannetta entisestään. Kun hoidon aloitus on saatu nopeammaksi, hyötyvät ennen kaikkea potilaat.
Väsymykselle muitakin syitä kuin uniapnea
Uniapneapotilaiden määrä on ollut viime vuosina jatkuvassa kasvussa. Pelkästään helsinkiläisistä potilaista tulee vuodessa 2 500 lähetettä HUSille. Suurin osa jää pysyvästi CPAP-hoitoon ja riskiammatissa olevien seuranta jää HUSiin.
Vuonna 2023 päivitettiin koko HUSin alueen yhteinen uniapnean hoitoketju, missä sovittiin uniapnean työnjaosta perusterveydenhuollon ja HUSin välillä.
”Väsymyksen syitä on kymmeniä. HUSissa aloitettava CPAP-laite hoitaa uniapnean ja korjaa sen oireita, mutta jos oireiden takana on joku muu syy, ’uniapneaputkeen’ ajautuminen voi viivästyttää sen hoitoa”, sanoo osastonlääkäri Tiina Mattila Meilahden kolmiosairaalasta.
Jopa 30 prosenttia ei käytä CPAP-laitettaan
Pelkästään helsinkiläisillä potilailla on HUSilta lainassa noin 18 000 CPAP-laitetta. Ne auttavat pitämään hengitystiet avoimina ja vähentävät unenaikaisia hengityskatkoksia.
Tutkimusten mukaan eniten CPAP-hoidosta hyötyvät työikäiset, merkittävästi ylipainoiset ja ne, joilla on vaikea uniapnea. Merkittävä hoitamaton uniapnea lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Jotta hoidosta on hyötyä, tulisi CPAP-laitetta käyttää vähintään 60-70 % ajasta ja yksittäisenä yönä vähintään 4 tunnin ajan. Kaikki eivät kuitenkaan sitoudu pitkäaikaiseen laitehoitoon ja laite jää käyttämättä. Laitekäytön lopetuksia tehdään HUSissa päivittäin.
HUSissa pystytään etänä seuraamaan CPAP-laitteiden käyttötuntimääriä. 20–30 prosenttia potilaista ei sitoudu laitteen käyttöön ja laite jää käyttämättä. Tavallisinta hoidosta luopuminen on hoidon alkuvaiheessa.
Ihmisillä on siis kodeissaan käyttämättömiä laitteita miljoonien eurojen edestä ja ongelma on valtakunnallinen. Terveydenhuollon kustannusten näkökulmasta laitteet pitäisi joko saada takaisin käyttöön potilaalle itselleen tai palauttaa sairaalalle, jotta laite voidaan antaa jollekin toiselle.
Laitehoitoon liittyvissä ongelmatilanteissa potilaat saavat ohjausta digihoitopolulta tai unihoitajalta. Jos laitehoito ei jatku lisäohjauksen, laitteen säätöjen uudelleen arvioinnin ja maskin uudelleen sovittelun jälkeenkään ja laite jää käyttämättä, se pyydetään palauttamaan. Kaikki eivät kuitenkaan tätä pyyntöä noudata.
”Osa kokee CPAP-laitteen käytön hankalammaksi kuin siitä saadun hyödyn. Toivommekin digihoitopolun tuovan lisätietoa ja -apua, jotta potilaamme onnistuvat hoidossa”, sanoo keuhkosairauksien linjajohtaja Paula Kauppi Sydän- ja keuhkokeskuksesta.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula KauppiKeuhkosairauksien linjajohtaja, ylilääkäri, HUSin Sydän- ja keuhkokeskus
Puh:050 428 6802paula.kauppi@hus.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme