Pälkäneen kallojen tarina saa jatkoa
Koneen säätiö on myöntänyt Vapriikin tutkija ja Turun yliopiston dosentti Ulla Nordforsin johtamalle työryhmälle kolmivuotisen apurahan (336 900 €) monitieteiseen tutkimukseen, jossa selvitetään mm. DNA-tutkimuksen, isotooppiarkeologian ja historiantutkimuksen keinoin minkälaisia ihmisiä kallojen omistajat olivat ja millaista elämää he elivät.

Elokuussa 2024 Suomeen palautui 82 pääkalloa, jotka oli viety Ruotsiin Karoliinisen instituutin kokoelmiin 1800-luvulla. Suurin osa kalloista oli kerätty suomalaisilta hautausmailta antropologisia tutkimuksia varten, osa on peräisin 1800-luvun vankiloista ja sairaaloista. Noin puolet kalloista oli peräisin Pälkäneeltä, jonne ne haudattiin syyskuussa. Sitä ennen FT Ulla Nordforsin työryhmä pystytti museokeskus Vapriikin järjestämänä Pälkäneen kirkkoon kenttälaboratorion ja otti kaikista vainajista näytteitä jatkotutkimuksia varten.
Syksyn aikana osa kalloista on palautunut omille paikkakunnilleen Pielavedelle, Paltamoon ja Joensuuhun haudattavaksi. Parikymmentä kalloa jäi vielä odottamaan hautaamista, sillä niiden alkuperästä ei toistaiseksi ole tietoa. Tutkimushankkeen yhtenä tavoitteena onkin selvittää DNA- ja isotooppianalyysien avulla, missä vainajien todennäköinen kotipaikka on sijainnut, jotta heidät voidaan palauttaa lähemmäs kotia uudelleenhautausta varten. Tutkimuksessa hyödynnetään myös paleoproteomiikkaa, historiallisia lähteitä ja tietojenkäsittelytiedettä. Monitieteiset menetelmät tuottavat yksityiskohtaista historiallista tietoa näistä 1500–1800-luvuilla eläneistä, eri puolilla Suomea asuneista ja eri sosiaaliluokkiin kuuluneista ihmisistä.
-Eri menetelmiä hyödyntämällä tutkimme ihmisten elinaikaa, terveyttä, ravintohistoriaa, liikkuvuutta ja perhesuhteita. Haluamme kertoa näiden ihmisten elämäntarinoita, Ulla Nordfors kertoo.
Hankkeessa tuotetaan myös DNA-työkalu, jolla geneettisen sukututkimuksen harrastajat voivat tutkia omia yhteyksiään kokoelman vainajiin. Tutkimusryhmä korostaa kunnioittavaa lähestymistapaa ihmisjäännösaineistoon. Hankkeessa pyritään antamaan ääni menneisyyden ihmisille ja ottamaan huomioon myös heidän nykyisten jälkeläistensä tarpeet ja oikeudet.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Ulla Nordfors, Vapriikki
040 668 1312
ulla.nordfors@tampere.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Toukokuussa Vapriikki on avoinna myös maanantaisin30.4.2025 12:48:11 EEST | Tiedote
Olisiko maanantai museopäivä? Nyt toukokuussa Vapriikki palvelee joka päivä, joten museoon voi suunnata, kun se parhaiten sopii! Maanantaisin on myös tarjolla erikoisohjelmaa: Kivigallerian kosketeltavien kivien ihmettelyä, tai Pelimuseon matopelin testailua.
Museoiden yö järjestetään Tampereella 17.5.10.4.2025 09:32:44 EEST | Tiedote
Yksi lippu - monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Mukana 30 kohdetta ja yli 100 ohjelmanumeroa! Museoiden yötä vietetään jälleen keväisenä kaupunkijuhlana. Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 17.5. Ohjelma starttaa kello 18 ja useimmat kohteet ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.
Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote
Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.
Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote
Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.
Songlines-näyttely päättyy Vapriikissa24.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Vapriikki tämän talven kansainvälinen näyttely, Songlines, Australian seitsemän sisarta, päättyy maaliskuun lopussa. Yhteistyössä Australian kansallismuseon kanssa toteutettu näyttely on saanut poikkeuksellisen paljon kiitosta asiakkailta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme