Akavan Erityisalat: Sovittelijan tasa-arvovelvoite vientimallin ainoa valopilkku

Jaa

Akavan Erityisalat on syvästi huolissaan eduskunnassa läpi menneen vientimallilain vaikutuksista naisvaltaisten ja alipalkattujen alojen palkkakehitykseen ja tasa-arvoon.
 – Valopilkkuna on valiokuntakäsittelyissä esiin noussut tasa-arvovelvoite. Valtakunnansovittelijan on viranomaisena otettava huomioon tasa-arvon edistämisvelvollisuus.

Vientimallin on ennakoitu vaikeuttavan naisvaltaisten alojen palkkaneuvotteluja.
Vientimallin on ennakoitu vaikeuttavan naisvaltaisten alojen palkkaneuvotteluja.

Eduskunta hyväksyi 17. joulukuuta 2024 ns. vientimallia koskevan lainsäädännön, jolla pedataan vientialojen määrittämää palkankorotuskattoa myös kaikille muille aloille.

Akavan Erityisalat on syvästi huolissaan tämän mallin vaikutuksista erityisesti naisvaltaisiin, alipalkattuihin aloihin sekä tasa-arvon toteutumiseen Suomen työmarkkinoilla.

- Vientivetoisen mallin suurin ongelma lieventyneenäkin on sen kyvyttömyys huomioida eri alojen rakenteellisia erityistarpeita. Monet korkeasti koulutettujen naisvaltaiset alat, kuten kulttuuri-, museo-, kirjasto- ja kielialat ovat jo nyt syvässä palkkakuopassa, sanoo johtava juristi Jenni Salonen Akavan Erityisaloista.

- Valopilkkuna on kuitenkin eduskunnan valiokuntakäsittelyissä tullut tasa-arvopainotus. Myös sovittelijan harkintavalta mahdollistaa samapalkkaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa edistävät ratkaisut osana sovintoehdotuksen kokonaisuutta. 

- Vientimallisääntelystä voi ennakoida syntyvän tulevaisuudessa vähintäänkin sekavia tulkintoja. Työelämä- ja tasa-arvovaliokuntien selkeä näkemys kuitenkin on, että viranomaisen velvollisuus edistää tasa-arvoa koskee myös sovittelutoimintaa, Salonen toteaa.

Lisätietoja: johtava juristi Jenni Salonen, Akavan Erityisalat, puh. 050 596 7963.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Kysely: Joka toinen johdon assistentti kokee epäasiallista kohtelua23.4.2025 09:53:35 EEST | Tiedote

Osaamisen vähättelyä, häirintää, tytöttelyä, arvostuksen puutetta työtehtävien vuoksi. Epäasiallista kohtelua on työurallaan kokenut 52 prosenttia johdon assistenteista, ilmenee Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan kyselystä. Jopa 28 prosenttia johdon assistenteista raportoi kokeneensa epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana. Skilla ry nostaa hallinnon asiantuntijoiden ja assistenttien päivänä 23. huhtikuuta esiin huolen jäsenistönsä työelämässä kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye