HUS toivoo turvallista uuden vuoden juhlintaa ja omatoimisuutta sairaustapauksissa ja tapaturmissa
HUSin ensihoito on varautunut uuden vuoden juhlinnasta aiheutuviin tehtävämäärien kasvuun. Aikaisempien vuosien hälytyksistä noin 20 prosenttia olisi voitu hoitaa ilman ensihoitoa omatoimisella hoitoon hakeutumisella.

Ensihoitotehtävien määrä kasvaa merkittävästi uuden vuoden aattona verrattuna normaaleihin viikonloppuihin. HUSin ensihoito on varautunut juhlintaan yhdessä alueen pelastuslaitosten ja yksityisten sairaankuljetusyritysten kanssa.
Aikaisempien vuosien kokemusten perusteella noin viidesosa uuden vuoden aaton hälytyksistä olisi voitu hoitaa tarkoituksenmukaisemmin muulla tavalla kuin ensihoidon avulla. Tuttua tai tuntematonta lähimmäistään voi usein auttaa omalla osaamisellaan ja hyvällä tahdolla ilman, että viranomaisia tarvitaan paikalle.
Jotta avun saanti voidaan turvata vakavissa sairauskohtauksissa ja tapaturmissa, on onnettomuuspaikalla tärkeää antaa ensihoitajien ja muiden viranomaisten tehdä työtään rauhassa.
Ilotulitteita käytettäessä on noudatettava myyjän ja pelastusviranomaisten antamia turvaohjeita ja käytettävä suojalaseja. Suojalasit on muistettava hankkia koko juhlaväelle, myös lapsille.
Suosittelemme juhlistamaan vuoden vaihtumista ilman liiallista alkoholin nauttimista. Huumeet ja vastaavat päihteet eivät kuulu uuden vuoden juhlintaan tai muuhunkaan juhlaan.
Liukkauden aiheuttamia kaatumisia suosittelemme ehkäisemään nastakenkien avulla.
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa
Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemien kiirevastaanotoilla. Jos tarvitset hoitoa arkisin kello 8–16, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.
Jos terveysasemasi on kiinni, eikä ongelma voi odottaa sen avautumista, soita Päivystysavun numeroon 116117. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden. Jos päivystykseen on syytä hakeutua, Päivystysapu ohjaa oikeaan hoitopaikkaan.
Voit hakeutua kiireelliseen hoitoon myös tekemällä oirearvion Omaolo-palvelussa. Saat arvion hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä, sekä tarvittaessa ohjeet julkiseen terveydenhuoltoon hakeutumiseen.
Kiireellisessä tilanteessa voit myös hakeutua suoraan päivystykseen. Todellisessa hätätilanteessa tai sellaisen epäilyssä soita 112.
Silmävammoista voi soittaa silmäsairauksien puhelinpalveluun numeroon 09 471 73400.
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme