Sähkön vuosihintatilastot: Sähkön keskihinta palannut 2010-luvun alhaiselle tasolle, tammikuun huippuhintojen vaikutus vuosihintaan 2024 lähes yhdeksän prosenttia
Sähkön hinnassa on palattu lähelle pitkän ajan keskiarvoa energiakriisin poikkeusvuosien päätteeksi. Sähkö on edullista ja sen saatavuus on hyvä. Vaihtuvan tuotannon voimakkaan kasvun takia sähkön hintavaihtelut ovat aiempaa suurempia, sekä negatiivisen että poikkeuksellisen korkean sähkön päiviä oli enemmän kuin aiempina vuosina.
Sähkön tukkuhinta oli vuonna 2024 keskimäärin 45,7 euroa megawattitunnilta. Lukema merkitsee paluuta 2010-luvun alhaisiin sähkön hintoihin. Suomalainen sähkö oli kolmanneksi halvinta Euroopan talousalueella. Sähkö oli vielä hieman edullisempaa Ruotsissa ja Norjassa.
Suomessa oli sekä negatiivisia että kalliita tunteja enemmän kuin Ruotsissa, Norjassa, Saksassa tai Ranskassa. Virossa kalliita tunteja oli selvästi Suomea enemmän. Nyt tapahtuneen kaapelirikon takia sähkön hintapaine Virossa on kasvanut, koska Suomi on merkittävä sähköntuoja Virolle.
Suomessa oli kuluneen vuoden aikana 178 tuntia, jolloin sähkön tukkuhinta oli yli 200 euroa. Suurimmat heilahtelut ajoittuivat tammikuun alun pakkasjaksoon. Vuoden ensimmäisen viikon vaikutus sähkön keskihintaan oli 8,8 %, ja ennätyspäivän 5.1. vaikutus yksin oli yli viisi prosenttia. Kuluttajan energialaskusta siis lähes kymmenes muodostui vuoden ensimmäisen viikon aikana.
- Olosuhteet olivat vuoden alussa hyvin poikkeukselliset, ja hinnat nousivat hetkellisesti ennennäkemättömälle tasolle, toteaa Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa. – Kuluvasta talvesta emme luonnollisestikaan vielä tiedä, mutta Estlink 2:n katkeaminen tuo kireimpien pakkaspäivien hintanäkymään tiettyä epävarmuutta, vaikka keskihintaamme rikkoutuminen todennäköisesti laskeekin, Salomaa jatkaa.
Negatiivisia sähkön hintoja on vuosi vuodelta enemmän. Vuonna 2022 sähkön hinta oli negatiivinen 27 tuntina, vuonna 2023 jo 467 tuntina, ja nyt päättyvänä vuonna 725 tuntina. Jos nollahintaiset tunnit lasketaan mukaan, vuoden 2024 aikana oli 900 tuntia, jolloin sähkön käytön kustannukset rajoittuivat veroon ja siirtomaksuun. Veroton kuluttajahinta oli alle puolen sentin kilowattitunnilta noin neljäsosan vuoden tunneista, eli tukkusähkö oli lähes ilmaista laskennallisesti kolmen kuukauden ajan.
Tuulivoimalla oli vahva yhteys sähkön hintaan. Tuulisina päivinä sähkön hinta painui alas, vähätuulisina nousi korkeammalle samassa suhteessa tuulisuuden vaihtelun kanssa. Ydinvoiman ja vesivoiman hyvä tarjonta toi sähkömarkkinoille vastaavasti jatkuvuutta.
- Hyvien siirtoyhteyksien takia täytyy huokaista helpotuksesta, kun koko maa on mukana tasaamassa tuotannon ja kulutuksen vaihteluiden aiheuttamia hintojen nousuja ja laskuja, toisin kuin läntisissä naapurimaissamme, Salomaa toteaa. – Tulevalle vuodelle odotan lisää sähkön hintavaihteluita hyödyntäviä investointeja, jotka tasaavat markkinoita, Salomaa jatkaa.
Yhteyshenkilöt
Pekka SalomaajohtajaEnergiamarkkinat
Puh:+358 500 324 486pekka.salomaa@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Ydinvoiman suosio huippulukemissa29.4.2025 09:44:01 EEST | Tiedote
Jopa 68 % suomalaisista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja vain 9 % kielteisesti, ilmenee Energiateollisuus ry:n Verianilla teettämästä tutkimuksesta. Aineisto on kerätty paneelitutkimuksessa huhtikuussa 2025, ja vastaajia oli 1016.
Neuvottelutulos energiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksesta25.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry, Palvelualojen työnantajat Palta ry sekä työntekijöitä edustavat Sähköalojen ammattiliitto ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ry ovat saavuttaneet 24.4.2025 neuvottelutuloksen Sähköalan tes-Energia-ICT-Verkosto työehtosopimuksesta.
Hallitus lähetti vahvan viestin puhtaan siirtymän teollisten investointien edistämiseksi23.4.2025 23:55:25 EEST | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihen toimet antavat positiivisen signaalin energia-alan investoinneille. Yhteisöveron lasku madaltaa pääomakustannuksia sekä kansainvälisesti rahoitettavilta hankkeilta että kotimaisilta energiayhtiöiltä. Investointien verohyvityksen jatko kannustaa toteuttamaan investointeja puhtaaseen teollisuuteen. Investointeja tarvitaan erityisesti puhtaaseen energiaan, sähkönjakeluun ja kehittyviin ei-polttaviin tapoihin tuottaa lämpöä, sekä vahvoihin sähköverkkoihin
Neuvottelutulos Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta on hyväksytty15.4.2025 14:52:04 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta. Työehtosopimus on kolmivuotinen, ja sopimuskauden viimeinen vuosi on irtisanottavissa. Työehtosopimuksen piirissä on noin 7000 toimihenkilöä.
Energia-alalle neuvottelutulos ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta11.4.2025 16:31:23 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry ja ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN ry saavuttivat 11.4.2025 neuvottelutuloksen Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme