Potilastietojärjestelmien yhdistäminen hidastaa toimintaa kiirevastaanotoilla ja päivystyksessä vuoden ensimmäisinä päivinä

Oma Häme siirtyy vuoden 2025 alussa yhteen, yhteiseen potilastietojärjestelmään, kun Forssan seudun ja muun Kanta-Hämeen alueen Lifecare-potilastietojärjestelmien tiedot yhdistetään. Järjestelmien yhdistäminen sujuvoittaa tiedonkulkua yksiköstä toiseen, mikä parantaa sekä hoitoprosessien nopeutta että potilasturvallisuutta. Siirtyminen uuteen potilastietojärjestelmään ei vaadi asiakkaita toimenpiteitä.
Muutos hidastaa toimintaa kiirevastaanotoilla ja päivystyksessä
Tietojärjestelmien yhdistäminen alkaa keskiviikkona 1. tammikuuta keskiyöllä ja loppuu aamuyöllä torstaina 2. tammikuuta. Yhdistämisen aikana potilastietojen katseluun käytetään tietojärjestelmän kopiota. Lisäksi muun muassa röntgen- ja verikoepyynnöt, sairauslomatodistukset ja reseptit kirjoitetaan paperille, kun ne normaalisti tehtäisiin järjestelmän kautta. Tämä hidastaa toimintaa kiirevastaanotoilla ja päivystyksessä, vaikka töissä on normaalia enemmän henkilökuntaa. Keskussairaalan päivystyksen sekä Forssan ja Riihimäen kiirevastaanoton väki toivoo potilailta kärsivällisyyttä, sillä odotusajat voivat venyä normaalia pidemmiksi.
Kaikki päivystyspotilaat hoidetaan
Päivystyksessä toimitaan aina hoidon tarpeen ja kiireellisyyden määräämässä järjestyksessä. Jos olet epävarma siitä, onko asiasi kiireellinen tai päivystystä vaativa, kannattaa soittaa numeroon 116 117. Kiireettömissä asioissa numeroon ei kannata soittaa. Hätätilanteessa soitetaan aina numeroon 112.
Lääkitystiedot kannattaa kirjoittaa muistiin
Ammattilainen näkee normaalisti potilastietojärjestelmän ja Kanta-palvelun kautta asiakkaalle määrätyn lääkityksen. Kuitenkin ainoastaan asiakas itse tietää sen, mitä lääkkeitä hän käyttää ja millä annoksella. Omat lääkkeet ja niiden annostukset kannattaa aika ajoin kirjata itselle muistiin. Lääkitykset voi tallettaa myös Oma Häme -mobiilisovellukseen, jossa sovellus neuvoo käyttäjää tietojen tallentamisessa. Päivystyksessä ei uusita reseptejä lainkaan.
Kiireettömän hoidon palvelut avautuvat myöhemmin 2. tammikuuta
Potilastietojärjestelmien yhtenäistämisen vuoksi kiireettömät terveydenhuollon palvelut avautuvat tavallista myöhemmin torstaina 2. tammikuuta. Terveyskeskukset ja kuntoutuspalvelut avautuvat klo 10 alkaen. Terveysasemien puhelinpalvelu ja takaisinsoitto sekä sairaanhoitaja-chatia aukeavat myös klo 10.
Suun terveydenhuollossa toiminta painottuu torstaina 2. tammikuuta kiirevastaanottoihin. Ajanvarauksen puhelinpalvelu avataan poikkeuksellisesti vasta klo 9 ja takaisinsoittopalvelu aukeaa klo 10. Suun terveydenhuollon chat-palvelu on kiinni 2. tammikuuta. Erikoissairaanhoidon ajanvarauksellinen toiminta palvelee vain kutsun saaneita.
Kutsuja tutkimuksiin normaalia pikaisemmin tammikuussa
Potilastietojärjestelmien yhdistäminen vaikuttaa myös ajanvaraus- ja tutkimusyksiköihin. Esimerkiksi röntgentutkimuksiin ei ole voitu antaa aikoja normaalisti. Tammikuussa aikoja annetaan taas normaalia enemmän, koska suma halutaan purkaa mahdollisimman pian. Tämän vuoksi asiakkaille voi tulla tutkimus- ja vastaanottoaikoja normaalia lyhyemmällä varoitusajalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veli-Pekka Rautavapalvelualueylilääkäri
Puh:040 193 7418veli-pekka.rautava@omahame.fiToni Suihkokehitys- ja ict-johtaja
Puh:040 703 5159toni.suihko@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Toimintaympäristön muutokset haastavat Kanta-Hämeessä – Oma Häme rakentaa strategiaa, joka vastaa ajan tarpeisiin2.7.2025 11:39:01 EEST | Tiedote
Väestön ikääntyminen, mielenterveysongelmat ja elintapasairaudet lisäävät painetta palvelujärjestelmälle – samalla teknologia ja yhteistyö tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia.
Ypäjäläinen Urho Puukka on jo kokenut etähoidon asiakas: “Tuntuu kuin joku tulisi kotiin vieraaksi kuvapuhelimen kautta”1.7.2025 12:22:42 EEST | Artikkeli
85-vuotias Urho Puukka saa sekä lähi- että etäkotihoitoa hyvinvointialueelta. Urho kokee päivittäisten puheluiden tuovan turvallisuutta ja etäkotihoidon helpottavan tarvittaessa nopeastikin hoitoon pääsemistä. Kanta-Hämeen hyvinvointialueella kotihoito toteutetaan uusille asiakkaille ensisijaisesti etähoitona, ja kokemukset ovat olleet lupaavia.
Tekoäly valjastetaan tunnistamaan nuorten mielenterveyshaasteet ja tuen tarve27.6.2025 09:47:27 EEST | Tiedote
Oma Häme sai Sitralta rahoitusta MieliReitti-hankkeelle.
Tilastointivirhe vaikuttaa hyvinvointialueiden rahoitukseen – Kanta-Hämeen rahoitus laskemassa 2,8 miljoonaa euroa vuonna 202626.6.2025 14:43:59 EEST | Uutinen
Virheellinen tietosiirto Tilastokeskukselle heijastuu hyvinvointialueiden valtionrahoituksen ennusteisiin – vaikutukset toteutuvat täysimääräisinä vuodesta 2027 alkaen.
Kirjo-hanke selkeyttää ja parantaa neurokirjon lasten ja nuorten palveluita – ammattilaisia kaivataan vielä mukaan26.6.2025 10:31:01 EEST | Tiedote
Valtakunnallisessa hankkeessa haetaan ratkaisuja siihen, miten neuropsykiatrisesti oireilevat lapset ja nuoret saisivat mahdollisimman hyvin oikea-aikaista hoitoa ja tukea. Oireilevien lasten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, eikä Kela pysty yksin vastaamaan kaikkeen palvelutarpeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme