Helsinki haluaa suojella kymmenen prosenttia maa- ja meripinta-alastaan vuoteen 2040 mennessä
Helsingin kaupungin neljäs luonnonsuojelualueohjelma on valmistunut. Siinä esitetään yhteensä 120 kohteen rauhoittamista vuosien 2025–2040 aikana. Kunnianhimoisen ohjelman tavoitteena on, että sekä Helsingin maa- että meripinta-alasta vähintään kymmenen prosenttia on tiukan suojelun piirissä ohjelmakauden lopussa. Ohjelman myötä suojeltu pinta-ala maa-alueilla kaksinkertaistuu ja kymmenkertaistuu merialueilla.

Helsingin maapinta-alasta noin 40 prosenttia on luontoalueita. Kaupunki on tehnyt pitkäjänteistä, kunnianhimoista luonnonsuojelutyötä ainutlaatuisen kaupunkiluontonsa turvaamiseksi.
"Luonnonsuojelualueiden perustaminen on yksi luontoarvojen säilyttämisen ja lisäämisen työkalu kaupungissa. On iso edistysaskel, että luonnonsuojeluohjelman myötä suojellun pinta-alan määrä yli kaksinkertaistuu ja nousee yli 10 prosenttiin. Ohjelman toteuttamisen myötä suojeltua aluetta on 10,9 prosenttia maapinta-alasta. Suojellun meripinta-alan osuus uudessa luonnonsuojeluohjelmassa kasvaa yhdestä prosentista 11,7 prosenttiin”, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Uusi luonnonsuojeluohjelma on aiempia ohjelmia huomattavasti laajempi ja kunnianhimoisempi
Uuteen luonnonsuojelualueohjelmaan 2025–2040 sisältyy 98 uutta luonnonsuojelulailla rauhoitettavaksi ehdotettavaa maa-alueiden ja sisävesien kohdetta Helsingin kaupungin alueelta. Kohteiden yhteispinta-ala on noin 1 221 hehtaaria. Uusia merialueita ohjelmassa on 22 kohdetta Helsingin kaupungin alueelta. Kohteiden yhteispinta-ala on noin 5 371 hehtaaria.
Rauhoitettaviksi ehdotettavien kohteiden valinnassa on painotettu kohteiden merkittäviä luonnonsuojelullisia ja luonnon monimuotoisuusarvoja sekä kohteiden kuulumista Helsingissä heikosti suojeltuun tai harvinaiseen luontoon. Tällaisia ovat eritoten vedenalainen luonto ja pienvedet sekä niityt, suot, kuivat kangasmetsät ja harvinaisimmat uhanalaiset luontotyypit. Merialuekohteiden valinta perustuu ensisijaisesti paikallisesti ekologisesti merkittäviin vedenalaisiin meriluontoalueisiin, jotka on arvioitu myös kansallisesti merkittäviksi. Suojeltavat alueet säilyvät pääosin virkistyskäytössä, jota kehitetään yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
”Luonnonsuojelualueohjelma on valmisteltu laaja-alaisena asiantuntijatyönä kaupunkiympäristön toimialalla. Luonto, sen vahvistaminen ja vaaliminen kuuluu useimmiten kaupunkilaisilta saamiimme toiveisiin. Tätä toivetta haluamme toteuttaa muun muassa luonnonsuojelualueohjelman avulla. Ohjelman toteuttaminen vaatii edelleen tiivistyvää yhteistyötä, jotta luonnonsuojelua voidaan edistää kasvavassa kaupungissa. Toteuttamisaikataulu sovitetaan yhteen muun maankäytön suunnittelun kanssa siten, että samoissa kaupunginosissa tehdään samaan aikaan sekä uusien luonnonsuojelualueiden valmistelua että muuta suunnittelua”, kertoo toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.
Luontoarvot otetaan kattavasti ja yhä tarkemmin huomioon kaupunkiympäristön toimialan jokapäiväisessä työssä mukaan lukien kaavoitus, muu suunnittelu, rakentaminen ja kunnossapito. Kaupunginhallituksen hyväksymissä Helsingin ympäristönsuojelun tavoitteissa kaupunki on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen viimeistään vuonna 2030.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa Pajanen
Tiimipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
Puh. 09 310 31521
kaisa.pajanen@hel.fi
Kuvat



Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Teollisuuskadun tunneli sekä Veturitie Triplan kohdalla suljettu autoliikenteeltä yöaikaan 13.–16.5.9.5.2025 14:56:30 EEST | Tiedote
Sulku on voimassa päivittäin kello 22–6, ja se johtuu huoltotöistä ja pesuista.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 8.5.20258.5.2025 18:45:20 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 8.5.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 22.5.2025
Gräsvikens metrostation utvecklas7.5.2025 14:50:45 EEST | Pressmeddelande
Vi vill utveckla kvarteret kring Gräsvikens metrostation och Gräsvikstorget. I kvarteret planeras nya tjänster, affärslokaler och bostäder för ca 700 personer. En reservation för utveckling söks för området. Stadsborna kan säga vad de tycker om planeringen med en Säg din åsikt -enkät fram till 21. maj.
Ruoholahden metroasemaa kehitetään7.5.2025 14:50:45 EEST | Tiedote
Ruoholahden metroaseman korttelia sekä Ruoholahdentoria halutaan kehittää. Kortteleihin suunnitellaan uusia palveluja, liiketiloja ja asuntoja noin 700 asukkaalle. Alueelle haetaan kehittämisvarausta. Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä suunnittelusta Kerro kantasi -kyselyssä 21. toukokuuta asti.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 6.5.20256.5.2025 19:59:25 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 6.5.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme