HSY

Liikenteen pakokaasujen ilmanlaatuhaitat laskussa pääkaupunkisedulla – katupöly ja puunpolton savut säilyvät haasteina

Jaa

Liikenteen pakokaasujen aiheuttamat ilmanlaatuhaitat pääkaupunkiseudulla ovat HSY:n mukaan vähentyneet vuonna 2024. Pakokaasujen pitoisuudet laskivat hieman, mutta katupöly ja puunpolton päästöt heikentävät edelleen ajoittain ilmanlaadun huonoksi. Uusi ilmanlaatudirektiivi tiukentaa raja-arvoja. Nykytilassa uudet raja-arvot ylittyisivät katupölyn vuoksi, joten katupölyn torjuntaan on tärkeää panostaa lisää.

Harmaa ilmanlaadun mittauasemakontti sijaitsee kadun vieressä. Katua reunustavat kerrostalot ja katua pitkin ajaa autoja.
HSY seuraa ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla erityyppisissä ympäristöissä. Kuvassa on siirrettävä mittausasema Helsingissä Teollisuuskadulla vuonna 2024. Kuva: HSY / Tero Pajukallio.

Pakokaasut vähenevät autokannan uudistuessa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausten mukaan pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin pitoisuudet laskivat pääkaupunkiseudulla vuonna 2024.

- Pakokaasujen pitoisuudet laskivat viime vuonna kaikilla ilmanlaadun mittausasemillamme. Autokannan uudistuminen ja sähköistyminen vähentävät edelleen tulevaisuudessa typpidioksidin pitoisuuksia, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.

Typpidioksidin nykyinen EU:n vuosiraja-arvo ei ole ylittynyt viime vuosina millään HSY:n ilmanlaadun mittausasemalla. Pitoisuudet alittavat myös uuden, tiukemman raja-arvon. Sen sijaan vielä tiukempi Maailman terveysjärjestö WHO:n vuosiohjearvo ylittyy edelleen pääkaupunkiseudun vilkasliikenteisissä ympäristöissä.

Katupöly aiheuttaa haasteita sekä katujen että väylien varsilla

Hengitettävät hiukkaset eli katupöly heikentää ilmanlaatua vilkasliikenteisissä ympäristöissä. Vuonna 2024 Helsingin keskustassa Teollisuuskadulla mitattiin eniten raja-arvotason ylittäviä päiviä, joita oli 19. Raja-arvotaso saa ylittyä enintään 35 päivänä vuodessa. Tiukempi WHO:n ohjearvo ylittyi laajasti liikenneympäristöissä.

- Vaikka katupölyä oli eniten ilmassa keväällä, mittasimme myös syksyllä talvirengaskauden alettua useita pölyisiä päiviä vilkkaiden katujen ja väylien varsilla. Nastarenkaat kuluttavat asfaltin pintaa ja tuottavat katupölyä selvästi enemmän kuin kitkarenkaat, Manninen kertoo. Suosimalla kitkarenkaita nastarenkaiden sijaan voitaisiin vähentää katupölyn muodostumista talven aikana, hän jatkaa.

Hengitettävien hiukkasten nykyiset raja-arvot eivät ylity pääkaupunkiseudulla. Uudessa direktiivissä vuorokausiraja-arvo hengitettäville hiukkasille kiristyy ja pölyisiä päiviä sallitaan puolet aiempaa vähemmän. Nykyisellään uusi raja-arvo ylittyisi monissa vilkasliikenteisissä ympäristöissä.

- Katupölyn raja-arvon tiukentuminen tuottaa suuria haasteita vilkasliikenteisten väylien ja katujen varsilla. Pölyntorjuntaan on tärkeää panostaa lisää, jotta pääsemme raja-arvon alapuolelle vuoteen 2030 mennessä, Manninen kertoo. 

Puunpoltto heikentää pientaloalueiden ilmanlaatua

Puunpoltosta syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja mustaa hiiltä, mutta hyvillä polttotavoilla päästöjä voi kuitenkin vähentää. HSY mittasi myös viime vuonna kohonneita pienhiukkasten ja mustan hiilen pitoisuuksia pientaloalueilla erityisesti tyyninä pakkasiltoina.

Puunpoltossa syntyy myös syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Pääkaupunkiseudun pientaloalueilla mitatut pitoisuudet ovat olleet pääsääntöisesti alle nykyisen tavoitearvon, joka on jatkossa uusi sitova raja-arvo. 

Tietoa ilmansaasteista

  • Raja-arvot määrittelevät suurimmat hyväksyttävät terveysperusteiset ilmansaasteiden pitoisuudet. Jos raja-arvo ylittyy, kunnan on laadittava ja pantava toimeen ilmansuojelusuunnitelmia raja-arvon alittamiseksi.

  • Hengitysilmassa olevat typen oksidit ovat peräisin liikenteen, erityisesti dieselautojen ja raskaan liikenteen, päästöistä. Typen oksideista eniten terveyshaittoja aiheuttaa typpidioksidi. Se supistaa korkeina pitoisuuksina keuhkoputkia ja lisää hengityselinoireita erityisesti lapsilla ja astmaatikoilla.

  • Hengitettävät hiukkaset ovat suurimmaksi osaksi liikenteen nostattamaa katupölyä, joka voi aiheuttaa haittaa terveydelle. Katupölyn pitoisuuksien kohoaminen heikentää erityisesti hengityssairaiden hyvinvointia.

  • Pienhiukkasia syntyy pääasiassa liikenteen ja puunpolton päästöistä. Lisäksi niitä kulkeutuu pääkaupunkiseudulle maan rajojen ulkopuolelta. Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, sillä ne pääsevät tunkeutumaan keuhkojen ääreisosiin saakka. Herkimpiä ilmansaasteiden terveyshaitoille ovat pienet lapset ja ikääntyvät sekä hengitys- ja sydänsairaat.

  • Mustaa hiiltä eli nokea vapautuu ilmaan epätäydellisestä palamisesta. Tärkeimmät päästölähteet pääkaupunkiseudulla ovat suorat pakokaasupäästöt, puunpoltto tulisijoissa, laivaliikenne ja kaukokulkeuma. Palamisessa ilmaan vapautuvien nokihiukkasten pinnoille on kiinnittynyt terveydelle haitallisia orgaanisia yhdisteitä, kuten PAH-yhdisteitä, muita orgaanisia yhdisteitä ja metalleja.

Lisätietoa:

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Harmaa ilmanlaadun mittauasemakontti sijaitsee kadun vieressä. Katua reunustavat kerrostalot ja katua pitkin ajaa autoja.
HSY seuraa ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla erityyppisissä ympäristöissä. Kuvassa on siirrettävä mittausasema Helsingissä Teollisuuskadulla vuonna 2024. Kuva: HSY / Tero Pajukallio.
Lataa
Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet eri vuosina eri ilmanlaadun mittausasemilla.
Uudessa ilmanlaatudirektiivissä hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvo kiristyi ja ylityspäiviä sallitaan puolet aiempaa vähemmän.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye