Solita

Tutkimus: Suomalaisten usko tekoälyn kykyyn ratkaista vaikeita yhteiskunnallisia ongelmia ruotsalaisia vahvempi

Jaa

Suomalaiset luottavat tekoälyn kykyyn ratkaista ilmastonmuutokseen, kilpailukykyyn ja terveydenhuoltoon liittyviä ongelmia selkeästi ruotsalaisia enemmän, kertoo teknologiayhtiö Solitan Suomessa ja Ruotsissa teettämä tuore tutkimus. Toisaalta suomalaiset näkevät myös tekoälyn mukanaan tuomat yhteiskunnalliset riskit ruotsalaisia suurempina. Yritysten työntekijöilleen tarjoamat koulutusmahdollisuudet ja ohjeistukset liittyen tekoälyn käyttöön laahaavat työntekijöitä jäljessä molemmissa maissa, kertoo laaja tutkimus. 

Yli puolet suomalaisista, 53 %, ja joka kolmas, 33 %, ruotsalaisista uskoo, että tekoäly voi auttaa ilmastonmuutokseen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa. Suomalaisista 62 % uskoo, että tekoäly voi vahvistaa Suomen kilpailukykyä, ja että Suomelle on riski jäädä jälkeen tekoälyn hyödyntämisessä. Naapurimaassa vain 39 prosenttia uskoo, että tekoälyllä on merkittävä rooli Ruotsin kilpailukyvyn kannalta.  

”Suomalaiset suhtautuvat tekoälyn vaikutuksiin ruotsalaisia selkeästi voimakkaammin niin hyvässä kuin pahassa. Olemme perinteisesti insinöörikansa, joka uskoo teknologian mahdollisuuksiin. Mahdollisuuksia ei kuitenkaan voi olla olemassa ilman riskejä. Säännöt, etiikka ja ammattitaito ovat generatiivisen tekoälyn tuomien mahdollisuuksien olennainen edellytys”, teknologia-, data- ja designyhtiö Solitan Lasse Girs summaa. 

Tiedot käyvät ilmi Solitan Taloustutkimuksella syksyllä 2024 toteuttamasta tutkimuksesta, johon osallistui 1036 toimistotyötä tekevää suomalaista. Ruotsissa tutkimuksen toteutti samana ajankohtana tutkimusyhtiö Kantar Media (Sifo), ja siihen vastasi 1335 ruotsalaista toimistotyöntekijää. 

Tekoäly voi lisätä suomalaisten hyvinvointia 

Suomalaisista 76 % uskoo, että tekoälyn avulla on mahdollista myös ratkaista lääketieteellisiä ja terveydenhuoltoon liittyviä ongelmia, kun vastaava luku Ruotsissa on 44 %. Joka toinen suomalainen, 54 %, näkee, että tekoäly voi myös helpottaa väestön ikääntymisestä johtuvan työvoiman vähenemiseen liittyvissä ongelmissa. Ruotsalaisista tähän uskoo 28 %. 

”Tulokset osoittavat selkeästi, että suomalaiset näkevät tekoälyllä olevan suuri yhteiskunnallinen merkitys niin taloudellisesti kuin hyvinvointimme kannalta. Suomen menestyksen kannalta on oleellista pysyä teknologisen kehityksen aallonharjalla”, Solitan Girs kertoo.                                                

Tekoäly on suomalaisille sekä uhka että mahdollisuus 

Vaikka suomalaisten usko tekoälyn positiiviseen voimaan on ruotsalaisia vahvempi, suomalaiset toisaalta näkevät tekoälyn mukanaan tuomat yhteiskunnalliset riskit ruotsalaisia suurempina: Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta ajattelee, että tekoäly voi johtaa rikollisuuden ja tietoverkkorikollisuuden lisääntymiseen, kun vastaava Ruotsin luku on 65 %. Toimistotyötä tekevistä suomalaisista 85 % uskoo, että tekoäly ja disinformaation leviäminen voivat uhata demokratiaa, kun Ruotsissa vastaava luku on 72 %. 

Suomalaisista työssä käyvistä kahdeksan kymmenestä ajattelee, että sotilaallisiin tarkoituksiin käytetty tekoäly voi johtaa lisääntyvään tuhoon, Ruotsissa näin ajattelee 62 % työssä käyvistä ihmisistä. Tekoälyn tietoturvallisuus puolestaan huolestuttaa 84 % suomalaisista. 
 
Lokakuussa 2024 toteutetun tutkimuksen aikaan suomalaisista toimistotyöntekijöistä 46 % käytti generatiivista tekoälyä vähintään kuukausittain, ja 36 % ilmoitti, ettei ole koskaan kokeillut sitä. Ruotsalaisista toimistotyöntekijöistä 25 % käyttää generatiivista tekoälyä vähintään kuukausittain, ja 49 % ei ole kokeillut sitä. 

Lataa raportti generatiivisen tekoälyn käytöstä Suomessa ja Ruotsissa.

Vuonna 1996 perustettu Solita on suomalainen teknologia-, data- ja designyhtiö. Solita auttaa yrityksiä ja yhteiskuntia uudistumaan hyödyntämällä uusimpia teknologioita, dataa ja strategista ymmärrystä. Solitan palvelutarjoomaan kuuluvat strateginen konsultointi, palvelumuotoilu, ohjelmistokehitys, tekoäly- ja analytiikkaratkaisut sekä pilven ylläpito- ja hallintapalvelut. Solita työllistää jo yli 2100 hengen yhteisön Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Virossa, Belgiassa, Puolassa, Sveitsissä ja Saksassa. www.solita,fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LISÄTIETOJA
Solita, Lasse Girs, Head of Generative AI Enablement,
lasse.girs@solita.fi, +358 40 591 8106

Solita, Minna Pinola, viestintäjohtaja,
minna.pinola@solita.fi, +358 40 5166 024

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Solita

Kyselytutkimus: Enemmistö suomalaisista ei halua herättää kuolleita eloon tekoälyavatarin avulla20.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote

Teknologia-, data- ja designyhtiö Solita kysyi suomalaisilta ja ruotsalaisilta, ketkä historialliset henkilöt he haluaisivat ’herättää kuolleista’ digitaalisen tekoälyavatarin muodossa. Suurin osa suomalaisista (65 %) ei innostu ajatuksesta nähdä edesmenneitä henkilöitä uudelleen virtuaalisena avatarina. Eniten suomalaisia kiinnostavat avatar-hahmot olivat tutkimuksen mukaan Einstein, Jeesus ja Elvis, sekä suomalaisista Mannerheim ja Urho Kekkonen.

Solita ja Crosser yhteistyöhön – seuraavan sukupolven dataintegraatioita hybridiympäristössä19.2.2025 13:49:31 EET | Tiedote

Teknologia-, data- ja designyritys Solita ja integraatioalustayhtiö Crosser ovat solmineet yhteistyökumppanuuden datan hybridi-integraatioratkaisujen alueella. Yhdistämällä automatisoitu low-code-tietojenkäsittely reuna- ja pilviympäristöissä kehittyneeseen analytiikkaan Solita ja Crosser auttavat asiakkaitaan merkittävästi parantamaan operatiivista tehokkuutta ja nopeuttamaan datasta saatavien hyötyjen saamista.

Solita parantamaan lääketurvallisuutta myös Islannissa13.2.2025 08:01:00 EET | Tiedote

Teknologia-, data- ja designyhtiö Solita on valittu uudistamaan Islannin lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen haittavaikutusrekisteri. Solita on aiemmin toteuttanut vastaavan uudistuksen Suomessa. Pilviympäristössä ketterillä menetelmillä toteutettu järjestelmäuudistus on saanut Suomessa Fimean viranomaisilta paljon kiitosta ja herättänyt kansainvälistä kiinnostusta EU-maissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye