Akava: Kuntien varmistettava työllisyys- ja kotoutumispalvelujen resurssit – työllisyyden nosto tärkeää
Akava painottaa, että kuntien pitää varmistaa työllisyys- ja kotoutumispalvelujen resurssit, jotta palvelujen uudistus onnistuu ja työllisyyttä saadaan nostettua. Uuden toimintamallin tavoitteena on hyödyntää paikallisten olojen tuntemusta aiempaa tehokkaammin, mikä voi hyödyttää sekä työnhakijoita että työnantajia. Akava nostaa esiin huolenaiheena, kaventuvatko korkeakoulutettujen työllistymismahdollisuudet pienillä työllisyysalueilla, joita uudistuksessa syntyi.
Työllisyys- ja kotoutumispalveluiden järjestäminen siirtyi valtiolta kunnille vuoden alussa ja TE-toimistojen tilalle tuli 45 työllisyysaluetta, jotka ovat kuntien muodostamia. Uudistuksen tavoitteena on viedä työllisyyspalvelut lähemmäksi kuntalaisia ja kehittää niitä vastaamaan kuntien asukkaiden ja työnantajien tarpeisiin paremmin.
– Muutos on historiallinen, vaikka uudistus ei välttämättä näy työvoimapalveluiden asiakkaille, sillä valtaosa henkilöstöstä siirtyi TE-palveluista kuntien työllisyyspalveluihin. Aika näyttää, miten muutos lopulta näkyy palveluissa ja työllisyydessä, sanoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu.
– Uudistukseen liittyy huolta rahoituksesta: ovatko kunnat valmiita panostamaan palveluihin riittävästi? Koska työllisyysalueet ovat uudistuksen jälkeen keskimäärin pienempiä kuin ennen, on syytä kysyä, supistuuko esimerkiksi korkeakoulutetuille tarjolla olevien palvelujen tarjonta entisestään, Taulu jatkaa.
Kunnalle vahvempi asema maahanmuuttajien kotoutumisen edistäjänä
Kunnat vastaavat vuodenvaihteesta lähtien työllisyyspalveluiden lisäksi maahanmuuttajien kotouttamisesta. Muutoksella on tarkoitus helpottaa palveluiden yhteensovittamista ja tavoittaa palveluiden piiriin työttömiä maahan muuttaneita, työvoiman ulkopuolella olevia, etenkin naisia sekä sujuvoittaa maahan muuttaneiden polkuja työelämään.
– Kotoutumispalveluja pitää tarjota mahdollisimman pian maahantulon jälkeen katsomatta maahanmuuton perusteeseen. Tämä on sekä maahan muuttavan ihmisen että yhteiskunnan etu. Palveluja tulee tarjota yhden luukun periaatteella. Suurimmissa kaupungeissa on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi International House -tyyppisestä toiminnasta. Koska tehokas kotoutuminen tukee työllistymistä, kotoutumispalveluista on myös monia hyötyjä kunnille, toteaa Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies.
– Työ- ja osaamisperusteisella maahanmuutolla on tulevaisuudessa entistä tärkeämpi merkitys yhteiskunnan kannalta muun muassa Suomen heikkenevän huoltosuhteen vuoksi. Avoin ja kansainvälinen yhteiskunta tukee talouskasvun edellytyksiä lisäämällä yritysten osaamista, tuottavuutta ja Suomeen tehtävien investointien määrää, Sahamies sanoo.
Tutustu Akavan alue- ja kuntavaalitavoitteisiin https://akava.fi/aluejakuntavaalit/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki Tauluekonomisti
Puh:+358503612869heikki.taulu@akava.fiMiika Sahamiesjohtava asiantuntija
Puh:+358505305366miika.sahamies@akava.fiAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akava: Henkilöstön hallintoedustusta on korjattava ja laajennettava1.4.2025 11:13:35 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että hallintoedustuksen alarajan laskeminen 50 henkilöön ja sen käytäntöjen jatkuva kehittäminen ja levittäminen vahvistavat yrityksiä sekä Suomen kilpailukykyä. Akava ei kannata tuoreessa työryhmämuistiossa hahmoteltua hallintoedustuksen ”kevennettyä mallia”, vaan edellyttää kaikkien lain piiriin kuuluvien yritysten toimivan samoin periaattein. Sanktioita tulisi harkita hallintoedustusvelvoitteensa laiminlyöville yrityksille.
Akava: Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki kaipaavat uudistamista19.3.2025 08:00:34 EET | Tiedote
Tuoreen Akava Works -kyselyn mukaan syrjintää oli havainnut työpaikallaan 16 prosenttia akavalaisista ja 20 prosenttia muista vastanneista. Työpaikoilla tapahtuvasta ja työnantajalle ilmoitetusta syrjinnästä saatiin ratkaistua vain murto-osa, 12 prosenttia. Akava esittää, että lakeihin sisältyviä oikeuksia ja velvollisuuksia yhdenmukaistetaan sekä parannetaan yksilön oikeussuojaa. Tämä edellyttää tasa-arvolain kokonaisuudistusta ja yhdenvertaisuuslain päivittämisen jatkamista.
SAK, Akava ja STTK: Suojelutyölaki Suomessa tarpeeton ja pohjoismaisittain poikkeuksellinen13.3.2025 14:17:39 EET | Tiedote
Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK pitävät hallituksen esittämää suojelutyön sääntelyä tarpeettomana. Suomessa suojelutyön järjestäminen ei ole aiheuttanut merkittäviä ongelmia, eikä sekava lainsäädäntö ratkaise ristiriitatilanteita.
Akavalle uusi strategia – tavoitteena hyvä ja tuottava työelämä13.3.2025 14:11:50 EET | Tiedote
Akava uudistaa toimintaansa vastaamaan uutta strategiaa, jonka Akavan liitot hyväksyivät ylimääräisessä liittokokouksessa. Tavoitteenamme on hyvä ja tuottava työelämä, joka pohjautuu korkeaan osaamiseen ja kannattavaan työhön ja johtaa korkeaan työllisyyteen sekä vastuulliseen ja vahvaan talouskasvuun.
Uusi raportti: Maahanmuuton pattitilanne ratkaistava maahanmuuton yhteiskuntasopimuksella4.3.2025 07:01:57 EET | Tiedote
Maahanmuutto on Suomelle sekä ongelma että täysin välttämätön ratkaisu. Siksi tarvitaan maahanmuuton yhteiskuntasopimus, esittävät Osmo Soininvaara ja Jussi Pyykkönen Keskuskauppakamarin ja Akava Worksin tilaamassa raportissa ”Maahanmuuton yhteiskuntasopimus”. Yhteiskuntasopimus rakentuisi pisteytysmallista ja työnhakuviisumista, humanitaarisen maahanmuuton painopisteiden muuttamisesta sekä kotoutumisen kannusteiden uudistamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme