Laajempia saatavuushäiriöitä esiintyi vuonna 2024 useissa valmisteryhmissä
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaanotti lääkeyrityksiltä vuonna 2024 yhteensä 2 676 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta, mikä hieman edellisvuotta 2023 vähemmän, jolloin ilmoituksia tehtiin 2 849.
Saatavuushäiriöiden suuresta määrästä huolimatta useimmissa tapauksissa valmiste pystytään vaihtamaan apteekissa vastaavaan lääkevalmisteeseen.
– Saatavuusongelmat laajenevat kuitenkin yhä useammin koskemaan useampia samaa lääkeainetta sisältäviä valmisteita. Terveydenhuollossa ja apteekeissa voidaan joutua tekemään merkittävästi työtä vaihtoehtojen löytämiseksi, toteaa jaostopäällikkö Julia Lehtinen Fimeasta.
Saatavuushäiriöiden taustalla useimmiten tuotannon kapasiteettihaasteet
Määrällisesti eniten saatavuushäiriöitä oli vuonna 2024 hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä. Saatavuushäiriöiden ilmoitetut syyt eivät ole juurikaan viime vuosien aikana muuttuneet.
– Pääasiallisiksi syiksi saatavuushäiriöille ilmoitetaan edelleen tuotannon kapasiteettihaasteet ja muut tuotannosta johtuvat ongelmat, Lehtinen kertoo.
Vuonna 2024 erityisiä haasteita oli mikrobilääkkeiden, kuten makrolidiantibioottien ja doksisykliinin saatavuudessa loppusyksyllä lisääntyneiden infektioiden vuoksi. Lyhytvaikutteiset oksikodonia sisältävien lääkevalmisteiden ja kolesterolilääke rosuvastatiinin saatavuushäiriöt aiheuttivat ongelmia vuoden 2024 aikana. Semaglutidin ja muiden GLP-1 agonistien haastava saatavuustilanne jatkui myös vuonna 2024.
EU:ssa käynnissä useita hankkeita lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi
EU-tasolla lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi on käynnissä useita hankkeita.
– Pelkästään Suomessa kansallisesti tehtävien toimien vaikuttavuus on vähäistä, sillä Suomi on hyvin riippuvainen lääkkeiden maahantuonnista ja kansainvälisistä toimijoista, Lehtinen toteaa.
Euroopan lääkevirasto (EMA) pilotoi parhaillaan seurantajärjestelmää, jolla kerätään tietoa lääkkeiden saatavuudesta ja kysynnästä. Lisäksi on kehitetty solidaarisuusmekanismi, joka mahdollistaa jäsenvaltioille avun pyytämisen EMAn lääkepuutteiden ohjausryhmältä kriittisten puutteiden aikana, kun kaikki muut vaihtoehdot on käytetty.
Lue lisää
Lisätietoja antaa
Julia Lehtinen, jaostopäällikkö, puh. p. 029 522 3288
Timo Mauriala, yksikön päällikkö, p. 029 522 3214
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Kliniska läkemedelsprövningar skapar betydande värde för patienten och samhället19.5.2025 16:05:59 EEST | Pressmeddelande
För patienterna är värdet på en klinisk läkemedelsprövning cirka 1,2 miljoner euro.
Kliiniset lääketutkimukset tuottavat merkittävää arvoa potilaalle ja yhteiskunnalle19.5.2025 16:05:59 EEST | Tiedote
Yhden kliinisen lääketutkimuksen arvo potilaille on noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvossa lääkkeiden osuus on 0,5 miljoonaa euroa, muun hoidon osuus 0,41 miljoonaa euroa ja hoidolla saatavan terveyshyödyn osuus 0,3 miljoonaa euroa. Arvoarvio perustuu Lääketeollisuus ry:n viimevuotiseen Lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo -selvitykseen. - Potilaan saama ja yhteiskunnallinen hyöty muodostuu siitä, että lääkettä kehittävä yritys yleensä maksaa hoidossa käytetyt lääkkeet sekä hoito- ja seurantakulut, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kliiniset lääketutkimukset -jaoston päällikkö Kaisa Sunela. Yhden kliinisen lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo on noin 10 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan tutkimuksen kustannus- ja terveyshyödyt terveydenhuollossa kaikkinensa. Tehdyn selvityksen mukaan vuosina 2018–2023 alkaneiden kliinisten lääketutkimusten yhteiskunnallinen arvo oli yhteensä 5,3 miljardia euroa. - Tutkimuksista potilaiden saama terveydellinen ja inhimillinen
Fimean vuoden 2024 vastuullisuusraportti on julkaistu29.4.2025 12:57:26 EEST | Tiedote
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vastuullisuusraportti vuodelta 2024 on julkaistu. Fimea yhteiskunnallinen vastuu pohjautuu lakisääteisiin tehtäviimme ja pyrimme osana valtionhallintoa varmistamaan yhteiskunnan kestävän kehittymisen YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman mukaisesti. Tähtäämme väestön hyvinvoinnin ja palvelujen turvaamiseen.
Cross-border ePrescription is perceived to improve access to medicines, tools are needed for patient counselling to improve medication safety29.4.2025 10:34:52 EEST | Tiedote
Estonian and Finnish pharmacists recognize the positive impact on access to medicines as the most important benefit of Cross-border ePrescription.
Gränsöverskridande recept upplevs förbättra tillgången till läkemedel, men för att förbättra läkemedelssäkerheten behövs verktyg för rådgivning29.4.2025 10:24:54 EEST | Pressmeddelande
Estniska och finländska yrkespersoner inom farmaci anser att den viktigaste nyttan med gränsöverskridande recept är att läkemedlens tillgänglighet förbättras vid resor utomlands.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme