Aluehallintovirastot: Hyvinvointialueiden pelastustoimen omavalvonnassa eroavaisuuksia
Aluehallintovirastot valvoivat viime vuonna valtakunnallisesti ensimmäistä kertaa hyvinvointialueiden pelastustoimen omavalvontaa. Valvonnassa havaitut keskeisimmät johtopäätökset olivat, että pelastustoimen omavalvontaa on toteutettu monella tavalla, ja että pelastustoimen omavalvonta on edennyt hyvin eritahtisesti hyvinvointialueittain.

Pelastustoimen järjestämistä koskeva laki astui voimaan, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alusta. Uuden voimaan tulleen pelastustoimen järjestämislain mukaan hyvinvointialueiden pelastustoimille säädettiin tehtäväksi varmistaa omavalvonnalla pelastustoimen tehtävien ja palveluiden lainmukainen hoitaminen sekä laatia järjestämisvastuulleen kuuluvista pelastustoimen tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma.
Valvontaa varten perustetun valvontaryhmän tarkoituksena on ollut selvittää, miten pelastustoimen omavalvontaohjelmat on laadittu ja toteutettu hyvinvointialueilla, ja miten pelastustoimen omavalvonnasta on raportoitu vuoden 2023 osalta hyvinvointialueilla. Lisäksi selvitettiin, miten pelastustoimen omavalvonnan julkisuus toteutuu ja miten sitä on edistetty. Valvonta toteutettiin pääosin asiakirjavalvontana perehtymällä muun muassa hyvinvointialueiden omavalvontaohjelmiin, palvelutasopäätöksiin, vuosittaisiin selvityksiin sekä muuhun julkiseen aineistoon.
Omavalvonnan raportoinnissa haasteita
Selvityksen yksi keskeisistä havainnoista osoittaa, että pelastustoimen omavalvontaohjelma on useissa hyvinvointialueissa sisällytetty osaksi hyvinvointialueen yleistä omavalvontaohjelmaa, mutta raportointi on puutteellista. Vuotta 2023 koskevaa omavalvonnan julkista raportointia ei ole saatavilla monilla alueilla, ja vaikka raporttien julkaisu on suunniteltu tapahtuvaksi kolmen tai neljän kuukauden välein verkkosivuilla, tämä toteutuu vain harvoin. Lisäksi alueilla on eroja siinä, mistä raportteja voi löytää. Lain edellyttämää julkisuutta ei siten saavuteta, ja tiedon luokittelun eriarvoisuus eri alueilla vaikeuttaa raportointia.
Käytetystä aineistosta käy myös ilmi, että hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä pelastustoimelle asetetut uudet velvollisuudet, kuten omavalvonta, eivät ole lisänneet henkilöstön määrää kaikilla pelastuslaitoksilla. Tämä on vaikuttanut omavalvontaohjelmien laadintaan ja aikatauluihin. Resurssierot ja omavalvonnan rakentumisen vaihtelevuus näkyvät raportoinnissa, ohjelmien saatavuudessa verkkosivuilla, julkisuuden edistämisessä, omavalvontasuunnitelmien laadussa ja tietojärjestelmähankinnoissa.
Tavoitteena sisällöllinen yhtenevyys
Pelastustoimen omavalvonnan lyhyen aikavälin kehittämistarpeet liittyvät siihen, että kaikille hyvinvointialueille saadaan lain edellyttämät omavalvontaohjelmat ja niiden julkisuus nostetaan vaaditulle tasolle. Tavoitteena on julkaista omavalvontaohjelmat ja -raportit alueiden verkkosivuilla. Keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteena on sisällöllinen yhtenevyys omavalvonnassa eri alueiden välillä, mikä edellyttää valvontaa ja ohjausta hyvinvointialueille.
Lue lisää hyvinvointialueiden omavalvonnasta pelastusylitarkastajien Jari Valtasen ja Mira Leinosen blogitekstistä: Hyvinvointialueiden pelastustoimen omavalvonta kaipaa terävöittämistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Ari Seppälä, puh. 0295 017 349
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Jarno Soisalo, puh. 0295 016 628
Itä-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Valtteri Korhonen, puh. 0295 016 114
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Vesa Hällfors, puh. 0295 018 177
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Jari Valtanen, puh. 0295 018 056
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Mira Leinonen, puh. 0295 016 572
etunimi.sukunimi@avi.fi
Linkit
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.
Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande
Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.
Tainionkosken ja Imatrankosken kalatalousvelvoitteita haetaan muutettaviksi Imatralla2.4.2025 08:46:21 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomainen hakee nykyisten istutusvelvoitteiden korvaamista kalankulun mahdollistavien rakenteiden sekä poikastuotantoalueiden ja kalataloudellisten kunnostusten toteuttamisella. Lisäksi luvanhaltijan tulisi tarkkailla vaikutuksia sekä maksaa kalatalousmaksua. Hakemus on jätetty aluehallintovirastolle ja kuulemisvaihe on käynnissä.
Bibliotekens verksamhetsstatistik för 2024 har publicerats - lånerekord slogs på nytt1.4.2025 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den nyligen publicerade statistiken över bibliotekens verksamhet 2024 visar på en ökning i alla centrala mätare över biblioteksanvändningen. Även 2024 sattes några lånerekord, och antalet evenemang och deltagarna i dem var rekordmånga. Det slopade inköpsstödet påverkade antalet inköp och bokbussarna blev färre.
Kirjastojen toimintatilastot 2024 julkaistu – lainausennätyksiä rikottiin tänäkin vuonna1.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Juuri julkaistuissa kirjastojen 2024 toimintatilastoissa kaikki keskeiset kirjaston käytön mittarit ovat noususuuntaisia. Tänäkin vuonna tehtiin muutamia lainausennätyksiä, lisäksi tapahtumat ja niiden osallistujamäärät nousivat huippulukemiin. Ostotuen lakkautus vaikutti hankintamääriin ja kirjastoautot vähenivät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme