Aluehallintovirastot: Hyvinvointialueiden pelastustoimen omavalvonnassa eroavaisuuksia
Aluehallintovirastot valvoivat viime vuonna valtakunnallisesti ensimmäistä kertaa hyvinvointialueiden pelastustoimen omavalvontaa. Valvonnassa havaitut keskeisimmät johtopäätökset olivat, että pelastustoimen omavalvontaa on toteutettu monella tavalla, ja että pelastustoimen omavalvonta on edennyt hyvin eritahtisesti hyvinvointialueittain.

Pelastustoimen järjestämistä koskeva laki astui voimaan, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alusta. Uuden voimaan tulleen pelastustoimen järjestämislain mukaan hyvinvointialueiden pelastustoimille säädettiin tehtäväksi varmistaa omavalvonnalla pelastustoimen tehtävien ja palveluiden lainmukainen hoitaminen sekä laatia järjestämisvastuulleen kuuluvista pelastustoimen tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma.
Valvontaa varten perustetun valvontaryhmän tarkoituksena on ollut selvittää, miten pelastustoimen omavalvontaohjelmat on laadittu ja toteutettu hyvinvointialueilla, ja miten pelastustoimen omavalvonnasta on raportoitu vuoden 2023 osalta hyvinvointialueilla. Lisäksi selvitettiin, miten pelastustoimen omavalvonnan julkisuus toteutuu ja miten sitä on edistetty. Valvonta toteutettiin pääosin asiakirjavalvontana perehtymällä muun muassa hyvinvointialueiden omavalvontaohjelmiin, palvelutasopäätöksiin, vuosittaisiin selvityksiin sekä muuhun julkiseen aineistoon.
Omavalvonnan raportoinnissa haasteita
Selvityksen yksi keskeisistä havainnoista osoittaa, että pelastustoimen omavalvontaohjelma on useissa hyvinvointialueissa sisällytetty osaksi hyvinvointialueen yleistä omavalvontaohjelmaa, mutta raportointi on puutteellista. Vuotta 2023 koskevaa omavalvonnan julkista raportointia ei ole saatavilla monilla alueilla, ja vaikka raporttien julkaisu on suunniteltu tapahtuvaksi kolmen tai neljän kuukauden välein verkkosivuilla, tämä toteutuu vain harvoin. Lisäksi alueilla on eroja siinä, mistä raportteja voi löytää. Lain edellyttämää julkisuutta ei siten saavuteta, ja tiedon luokittelun eriarvoisuus eri alueilla vaikeuttaa raportointia.
Käytetystä aineistosta käy myös ilmi, että hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä pelastustoimelle asetetut uudet velvollisuudet, kuten omavalvonta, eivät ole lisänneet henkilöstön määrää kaikilla pelastuslaitoksilla. Tämä on vaikuttanut omavalvontaohjelmien laadintaan ja aikatauluihin. Resurssierot ja omavalvonnan rakentumisen vaihtelevuus näkyvät raportoinnissa, ohjelmien saatavuudessa verkkosivuilla, julkisuuden edistämisessä, omavalvontasuunnitelmien laadussa ja tietojärjestelmähankinnoissa.
Tavoitteena sisällöllinen yhtenevyys
Pelastustoimen omavalvonnan lyhyen aikavälin kehittämistarpeet liittyvät siihen, että kaikille hyvinvointialueille saadaan lain edellyttämät omavalvontaohjelmat ja niiden julkisuus nostetaan vaaditulle tasolle. Tavoitteena on julkaista omavalvontaohjelmat ja -raportit alueiden verkkosivuilla. Keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteena on sisällöllinen yhtenevyys omavalvonnassa eri alueiden välillä, mikä edellyttää valvontaa ja ohjausta hyvinvointialueille.
Lue lisää hyvinvointialueiden omavalvonnasta pelastusylitarkastajien Jari Valtasen ja Mira Leinosen blogitekstistä: Hyvinvointialueiden pelastustoimen omavalvonta kaipaa terävöittämistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Ari Seppälä, puh. 0295 017 349
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Jarno Soisalo, puh. 0295 016 628
Itä-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Valtteri Korhonen, puh. 0295 016 114
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Vesa Hällfors, puh. 0295 018 177
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Jari Valtanen, puh. 0295 018 056
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Mira Leinonen, puh. 0295 016 572
etunimi.sukunimi@avi.fi
Linkit
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Klagomålen om social- och hälsovården ökar i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område14.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
År 2024 inleddes cirka 900 klagomål, av vilka cirka 830 gällde social- och hälsovård, i rättsskyddsenheten vid ansvarsområdet för basservice, rättsskydd och tillstånd vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands klagomål om social- och hälsovården utgjorde ungefär 19 procent av samtliga klagomål om social- och hälsovården i regionförvaltningsverken i Finland. Centrala teman i klagomålen om hälso- och sjukvården var fördröjningar i tillgången till vård, det vill säga att vårdgarantin inte realiserades, vårdens kvalitet och yrkesutbildade personers agerande. I klagomålen om socialvården poängterades problemen inom barnskyddet och handikappservicen, beslutsprocessen och missförhållandena inom äldreomsorgen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut kasvussa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella14.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen oikeusturvayksikköön tuli vuonna 2024 vireille tuli noin 900 kantelua, joista noin 830 koski sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston sote-kanteluiden osuus kaikista Suomen aluehallintovirastojen sote-kanteluista oli noin 19 prosenttia. Kanteluiden keskeisiä teemoja terveydenhuollossa olivat hoitoon pääsyn viivästykset eli hoitotakuun toteutumattomuus, hoidon laatu sekä ammattihenkilöiden toiminta. Sosiaalihuollon kanteluissa korostuivat lastensuojelun ja vammaispalveluiden ongelmat, päätöksentekomenettely sekä vanhustenhuollon epäkohdat.
Kartläggning av småbarnspedagogiken i Sydvästra Finland 202411.3.2025 09:45:38 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har inom regionförvaltningsverkens riksomfattande tillsynsprogram för småbarnspedagogik 2024 utrett behörigheten hos personalen inom småbarnspedagogiken i kommunerna inom sitt verksamhetsområde.
Lounais-Suomen varhaiskasvatuksen tilanne vuonna 2024 kartoitettu11.3.2025 09:16:59 EET | Tiedote
Osana aluehallintovirastojen vuoden 2024 valtakunnallista varhaiskasvatuksen valvontaohjelmaa Lounais-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuuksia toiminta-alueensa kunnissa.
Lapinlahden biometaanin tuotantolaitos sai ympäristöluvan10.3.2025 15:00:00 EET | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi ympäristöluvan Suomen Lantakaasu Oy:n uudelle biometaania ja lannoitevalmistetta valmistavalle tuotantolaitokselle. Laitos sijoittuu Lapinlahden kunnan Varpaisjärven pitäjän Porkkalan kylään. Varpaisjärven keskustaajama sijaitsee laitoksesta noin 15 kilometrin etäisyydellä lounaaseen ja Rautavaaran kunnan keskustaajama sijaitsee noin 16 kilometrin etäisyydellä koilliseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme