Kiinteistöliiton kuntavaalikysely: Asumisen kustannukset ovat karanneet käsistä
Valtaosa Kiinteistöliiton kuntavaalikyselyyn vastanneista katsoo, että asumisen kustannukset ovat karanneet käsistä. Kyselyyn vastasi 3036 kiinteistönomistajaa, isännöitsijää ja asukasta 37 eri kunnasta. Kysely antaa kattavan kuvan siitä, mitkä asumisen teemat puhututtavat äänestäjiä tulevissa kuntavaaleissa. Eniten vastauksia saatiin suurista kaupungeista Helsingistä, Espoosta, Jyväskylästä, Tampereelta, Turusta, Kuopiosta, Vantaalta ja Lahdesta. Maantieteellisesti vastaukset jakautuivat ympäri Suomen.
70 prosenttia vastaajista kokee, että asumisen kustannukset ovat karanneet käsistä
Kyselyn perusteella ylivoimaisesti tärkein asumisen kysymys kunnissa on asumiskustannukset. Kiinteistökustannuksien alentaminen nousi ylivoimaisesti ensimmäiselle sijalle kysyttäessä niin tärkeintä asumisen kysymystä kuin sitä, mihin rakennetun ympäristön asiaan kunnan tulisi panostaa enemmän. 86 prosenttia vastaajista vastasi, että hänen kuntansa tulee panostaa siihen, että asumisen kustannukset eivät nouse. 70 prosenttia vastaajista katsoi, että asumisen kustannukset ovat karanneet käsistä. Kiinteistöveron tasoa piti liian korkeana 63 prosenttia vastaajista.
"Kiinteistöliiton jäsenistö ja kuntalaiset kautta maan kokevat asumisen rajun kustannusten nousun merkittävänä kysymyksenä. Asumisen kallistuminen viime vuosina näkyy kukkarossa ja todella koskettaa suoraan suomalaisten arkea", kommentoi Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Janne Salakka.
Asumiskustannukset ovat nousseet 2020-luvulla jopa 25 prosenttia, ja tämä näkyy myös vastaajien valinnoissa. Kiinteistöliiton indeksitalovertailun (2024) mukaan asumisen kustannukset ovat nousseet viime vuonna keskimäärin 4,4 prosenttia. Erityisesti lämmitys-, vesi- ja jätemaksut ovat kasvaneet tuntuvasti. Tämä selittänee sitä, miksi kunnan omistajapolitiikka ja kuntaomisteisten yhtiöiden päätökset nousivat kolmanneksi tärkeimmäksi asumisen kysymykseksi kunnassa.
Asumisen kysymykset liikuttavat äänestäjiä
Peräti 92 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää asumiseen liittyviä kysymyksiä tärkeinä tulevissa kuntavaaleissa. Asumiseen liittyvät kysymykset myös liikuttavat äänestäjiä: 62 prosenttia vastaajista kertoo, että asumiseen ja kiinteistöihin liittyvät kysymykset vaikuttavat heidän äänestyspäätökseensä tulevissa kuntavaaleissa. Vain 13 prosenttia katsoo, että teemoilla ei ole vaikutusta heidän äänestyspäätökseensä.
Katujen kunnossapito, ikäihmisten asuminen ja turvallisuus
Viiden tärkeimmän teeman joukkoon nousivat myös katujen kunto ja kunnossapito sekä ikääntyneiden ihmisten asumisen edellytykset omassa kodissaan. Huolestuttavasti vain joka viides koki, että hänen kuntansa tai hyvinvointialueensa on panostanut riittävästi ikäihmisten asumiseen. Katujen kunnon ja kunnossapito liittyy vahvasti myös siihen, miten hyvin ikäihmiset tai liikuntarajoitteiset voivat liikkua kotinsa ulkopuolella. Asuinalueiden turvallisuus nousi viidenneksi tärkeimmäksi vaaliteemaksi.
Ilmastonmuutos, lähiluonto ja korjausrakentaminen
Lähiluonnon suojeleminen ja rakennetun ympäristön ilmastovaikutukset nousivat esiin lukuisissa vastauksissa. Yhteenlaskettuna ilmastonmuutoksen torjunta ja sen haittoihin varautuminen sekä lähiluonnon suojeleminen ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen nousee viiden kärkeen tärkeimpien teemojen joukossa. Vastaajat kokivat vahvasti, että kuntien tulee varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin sääolosuhteiden muutoksiin – lähes 70 prosenttia kannatti varautumista ja vain 14 prosenttia katsoi, että kuntien ei tarvitse varautua.
Kysyttäessä asioita, joihin kuntien tulisi panostaa enemmän, nousi korjausrakentamisen tukeminen panostuskohteiden sijalle viisi.
Lyhytaikainen vuokraus kuuma vaaliteema
Lyhytaikaisen vuokraus herätti kyselyn vastauksissa tunteita. Yli puolet vastaajista suhtautui kriittisesti siihen, että kuntien tulisi jatkossakin mahdollistaa lyhytaikainen vuokraustoiminta, vaikka lainsäädäntö mahdollistaisi sen kieltämisen. Teema herättää suurissa kaupungeissa ja erityisesti Rovaniemellä paljon keskustelua, ja asia noussee esille kuntavaalien yhteydessä.
Asumiskustannusten hillintä tärkein viesti
Kiinteistöliiton kuntavaalikyselyn viesti on selvä: asumisen kustannusten hillitseminen on avainasemassa tulevissa kuntavaaleissa. Vaalikampanjassa ehdokkaiden kannattaa nostaa esille konkreettisia keinoja, joilla kunnissa voidaan vaikuttaa asumisen kustannuksiin, huolehtia katuverkoston kunnosta ja kunnossapidosta, tehdä ihmislähtöistä omistajapolitiikkaa, parantaa asuinalueiden turvallisuutta, tukea ikäihmisen asumisen edellytyksiä omassa kodissaan, suojella lähiluontoa ja tehdä ilmastotoimia. Kyselyyn vastanneiden kuntalaisten ääni on vahva ja selkeä – asumisen teemat ovat vahvasti mukana äänestyspäätöksissä.
”Yhdeksän kymmenestä vastaajasta piti asumiseen ja kiinteistöihin liittyviä kysymyksiä henkilökohtaisesti tärkeitä. Olemme kaikki kuntiemme asukkaita, ja lähes jokaisella meistä on koti jossain. Ei siis ihmekään, että asumista pidetään niin valtavan tärkeänä kysymyksenä”, muistuttaa Salakka.
Tutustu kuntavaalikyselyn tuloksiin tarkemmin Janne Salakan blogista.
Yhteyshenkilöt
Janne Salakkayhteiskuntasuhdepäällikkö
Puh:040 5233964janne.salakka@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Lupaviranomainen jarruttaa tarpeettomasti maalämpöön siirtymistä pohjavesialueilla19.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Maalämpö on viime vuosina nostanut suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmönlähteenä. Moni taloyhtiö on päätynyt ratkaisuun kustannussyistä, mutta maalämpö voi olla myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin paikkakunnalla tarjolla oleva kaukolämpö. Pohjavesialueilla maalämpöön siirtyminen kuitenkin käytännössä pysähtyy lupaviranomaisen tulkintaan siitä, ettei pohjavesialueille tule porata energiakaivoja ollenkaan. Suomessa sijaitsee noin 5000 pohjavesialuetta.
Vuokralaisillakin voi olla oikeus osallistua yhtiökokoukseen18.3.2025 09:03:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa käsitellään usein asioita, joilla on merkitystä myös talossa asuville vuokralaisille. Lakiin on kirjattu, millaisten asioiden käsittely yhtiökokouksissa tuo osallistumisoikeuden osakkaiden lisäksi asukkaille.
Kotibotti opastaa taloyhtiöiden toimijoita 24/7 tekoälyä hyödyntäen14.3.2025 10:05:45 EET | Tiedote
Taloyhtiöitä ja asumista koskevissa asioissa kaikki taloyhtiöiden toimijat saavat tietoa ja neuvoja Kiinteistöliiton uudesta palvelusta. Kotibotti on maksuton vuorovaikutteinen palvelu, joka neuvoo ja opastaa kellonajasta tai viikonpäivästä riippumatta. Uusi palvelu hyödyntää vastauksissaan tekoälyä ja palvelee useilla kielillä.
Toiminnantarkastaja voi korvata tilintarkastajan pienehkössä taloyhtiössä11.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Kevään yhtiökokouksissa on jälleen tarjolla tärkeitä tehtäviä yhteisestä omaisuudesta huolehtimiseksi. Yksi näistä on toiminnantarkastajan tehtävä, johon kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti. Taloyhtiöön voidaan valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa, eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme