Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Taloyhtiön lataushankkeessa on tärkeää edetä suunnitelmallisesti.
”Yhtäältä on kyse osakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta ja toisaalta siitä, etteivät osakkaat tee turhia investointeja järjestelmiin, jotka myöhemmin osoittautuvat yhteensopimattomiksi”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Tapio Haltia.
Haltian mukaan oleellista on myös selvittää osakkaiden ja asukkaiden lataustarpeita, joita pyritään tarkastelemaan riittävän pitkällä aikajänteellä investointeihin nähden.
Sähkösuunnittelu on teetettävä alan ammattilaisella, kuten tietenkin asennustyötkin.
Erilaisia vaihtoehtoja päätöksentekoon ja kustannustenjakoon
Latauspisteitä koskevan päätöksenteon ja kustannustenjaon suhteen on erilaisia vaihtoehtoja, jotka riippuvat esimerkiksi siitä, ovatko paikat yhtiön vai osakkaiden hallinnassa.
Yhtiön hallitsemat autopaikat
Yhtiön hallitsemille paikoille voidaan päättää asentaa latausjärjestelmä yhtiökokouksen yksinkertaisella enemmistöllä. Kyse on huoneistojen käytön kestävyyttä edistävästä uudistuksesta. Tällöin myös kustannukset jaetaan osakkaiden kesken heidän vastikeperusteidensa mukaisesti. Yhtiön paikoille voidaan myös päättää asentaa pelkkä latausinfra eli latausvalmius, jolloin osakkaalle annetaan oikeus omana muutostyönään ja omalla kustannuksellaan asentaa latauslaite. Lataussähkön hinta peritään autopaikkamaksun yhteydessä mitatun kulutuksen perusteella.
Osakashallinnassa olevat autopaikat
Jos paikat ovat osakashallinnassa, voidaan päättää yhtiökokouksen ja siellä edustettuina olevien autopaikkaosakkaiden enemmistöllä asennuttaa latausjärjestelmä (joko pelkkä infra tai myös latauslaitteet), jolloin kustannukset kohdentuvat siitä hyötyä saaville eli autopaikkaosakkaille heidän vastikeperusteidensa mukaisessa suhteessa. Järjestelmän kunnossapito jää tällaisessa hankkeessa yhtiölle, ellei muuta päätetä määrätä yhtiöjärjestyksessä. Lataussähkön kustannus peritään mitatun kulutuksen perustella latausvastikkeella, jota koskeva määräys tulee lisätä yhtiöjärjestykseen.
Osakashallintaisilla paikoilla voidaan myös päättää toteuttaa latausjärjestelmä ns. osakasvähemmistön hankkeena. Tällöinkin kyse on yhtiön hankkeesta, josta voidaan päättää yhtiökokouksen 2/3 määräenemmistöpäätöksellä. Tässä tapauksessa kustannukset kohdentuvat hankkeeseen suostuville eli halukkaille osakkaille heidän vastikeperusteidensa suhteessa. Myös tässä tapauksessa kunnossapitovastuu on yhtiöllä, ellei muuta määrätä. Lataussähkön hinta peritään mitatun kulutuksen perusteella latausvastikkeessa, kuten edellä. Tällaisen hankkeen osalta on yhdenvertaisuusperiaatteeseen nojaten jo päätöksenteon yhteydessä määritettävä muiden osakkaiden mahdollisuudet ja ehdot liittyä mukaan järjestelmän käyttöön.
Autopaikkaosakkaalle voidaan antaa myös lupa asennuttaa latauspiste osakasmuutostyönä. Tällöin osakas vastaa kustannuksista ja myös muutostyönsä kunnossapidosta. Lataussähkö peritään mitatun kulutuksen perusteella latausvastikkeessa.
”Osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi on kuitenkin tärkeää huomioida, että taloyhtiön yhteistä sähkökapasiteettia ei voida antaa yksittäisten osakkaiden käyttöön niin, ettei muilla ole vastaavaa mahdollisuutta hyödyntää sitä”, Tapio Haltia muistuttaa.
Yhteyshenkilöt
Tapio Haltiavanhempi lakiasiantuntija
Puh:09 1667 6361tapio.haltia@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Piha kuntoon ja naapurit tutuiksi taloyhtiön kevättalkoissa15.4.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun lumet ja jäät ovat sulaneet, on taloyhtiössä aika järjestää kevättalkoot. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
Timo Nieminen jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana12.4.2025 10:51:57 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Lappeenrannassa 12.4.2025 kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä10.4.2025 11:13:58 EEST | Tiedote
Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.
Lupaviranomainen jarruttaa tarpeettomasti maalämpöön siirtymistä pohjavesialueilla19.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Maalämpö on viime vuosina nostanut suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmönlähteenä. Moni taloyhtiö on päätynyt ratkaisuun kustannussyistä, mutta maalämpö voi olla myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin paikkakunnalla tarjolla oleva kaukolämpö. Pohjavesialueilla maalämpöön siirtyminen kuitenkin käytännössä pysähtyy lupaviranomaisen tulkintaan siitä, ettei pohjavesialueille tule porata energiakaivoja ollenkaan. Suomessa sijaitsee noin 5000 pohjavesialuetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme