Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Taloyhtiön lataushankkeessa on tärkeää edetä suunnitelmallisesti.
”Yhtäältä on kyse osakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta ja toisaalta siitä, etteivät osakkaat tee turhia investointeja järjestelmiin, jotka myöhemmin osoittautuvat yhteensopimattomiksi”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Tapio Haltia.
Haltian mukaan oleellista on myös selvittää osakkaiden ja asukkaiden lataustarpeita, joita pyritään tarkastelemaan riittävän pitkällä aikajänteellä investointeihin nähden.
Sähkösuunnittelu on teetettävä alan ammattilaisella, kuten tietenkin asennustyötkin.
Erilaisia vaihtoehtoja päätöksentekoon ja kustannustenjakoon
Latauspisteitä koskevan päätöksenteon ja kustannustenjaon suhteen on erilaisia vaihtoehtoja, jotka riippuvat esimerkiksi siitä, ovatko paikat yhtiön vai osakkaiden hallinnassa.
Yhtiön hallitsemat autopaikat
Yhtiön hallitsemille paikoille voidaan päättää asentaa latausjärjestelmä yhtiökokouksen yksinkertaisella enemmistöllä. Kyse on huoneistojen käytön kestävyyttä edistävästä uudistuksesta. Tällöin myös kustannukset jaetaan osakkaiden kesken heidän vastikeperusteidensa mukaisesti. Yhtiön paikoille voidaan myös päättää asentaa pelkkä latausinfra eli latausvalmius, jolloin osakkaalle annetaan oikeus omana muutostyönään ja omalla kustannuksellaan asentaa latauslaite. Lataussähkön hinta peritään autopaikkamaksun yhteydessä mitatun kulutuksen perusteella.
Osakashallinnassa olevat autopaikat
Jos paikat ovat osakashallinnassa, voidaan päättää yhtiökokouksen ja siellä edustettuina olevien autopaikkaosakkaiden enemmistöllä asennuttaa latausjärjestelmä (joko pelkkä infra tai myös latauslaitteet), jolloin kustannukset kohdentuvat siitä hyötyä saaville eli autopaikkaosakkaille heidän vastikeperusteidensa mukaisessa suhteessa. Järjestelmän kunnossapito jää tällaisessa hankkeessa yhtiölle, ellei muuta päätetä määrätä yhtiöjärjestyksessä. Lataussähkön kustannus peritään mitatun kulutuksen perustella latausvastikkeella, jota koskeva määräys tulee lisätä yhtiöjärjestykseen.
Osakashallintaisilla paikoilla voidaan myös päättää toteuttaa latausjärjestelmä ns. osakasvähemmistön hankkeena. Tällöinkin kyse on yhtiön hankkeesta, josta voidaan päättää yhtiökokouksen 2/3 määräenemmistöpäätöksellä. Tässä tapauksessa kustannukset kohdentuvat hankkeeseen suostuville eli halukkaille osakkaille heidän vastikeperusteidensa suhteessa. Myös tässä tapauksessa kunnossapitovastuu on yhtiöllä, ellei muuta määrätä. Lataussähkön hinta peritään mitatun kulutuksen perusteella latausvastikkeessa, kuten edellä. Tällaisen hankkeen osalta on yhdenvertaisuusperiaatteeseen nojaten jo päätöksenteon yhteydessä määritettävä muiden osakkaiden mahdollisuudet ja ehdot liittyä mukaan järjestelmän käyttöön.
Autopaikkaosakkaalle voidaan antaa myös lupa asennuttaa latauspiste osakasmuutostyönä. Tällöin osakas vastaa kustannuksista ja myös muutostyönsä kunnossapidosta. Lataussähkö peritään mitatun kulutuksen perusteella latausvastikkeessa.
”Osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi on kuitenkin tärkeää huomioida, että taloyhtiön yhteistä sähkökapasiteettia ei voida antaa yksittäisten osakkaiden käyttöön niin, ettei muilla ole vastaavaa mahdollisuutta hyödyntää sitä”, Tapio Haltia muistuttaa.
Yhteyshenkilöt
Tapio Haltiavanhempi lakiasiantuntija
Puh:09 1667 6361tapio.haltia@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Uusi laki ei tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden leikkipaikoista huolehtimiseen27.6.2025 13:48:39 EEST | Tiedote
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta (185/2025) tuli voimaan toukokuussa 2025. Lain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tulkitsee kyseisen lain soveltuvan myös taloyhtiöiden leikkipaikkoihin.
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt26.6.2025 11:09:39 EEST | Tiedote
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden etujen vastaisia. Isännöintialan maineen kannalta kartelli on ollut haitallinen, ja taloyhtiöiden luottamusta rapauttava.
Kiinteistövero eniten kasvanut kuluerä kerrostaloissa vuonna 202426.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen 17.6. julkaiseman Asunto-osakeyhtiöiden talous -tilaston mukaan kiinteistövero nousi kerrostaloissa keskimäärin runsaat 12 prosenttia vuonna 2024. Kiinteistövero oli eniten kasvanut kuluerä kerrostalokannassa. Lisäksi epävarmuus tulevasta kehityksestä on kiinteistönomistajien parissa suurta.
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme