Yrittäjät: Eläkesopu laiha lohtu, riskinoton lisääminen merkittävä muutos
“Eläkesopu on laiha kompromissi. Yrittäjät olisi hillinnyt eläkemenoja tehostamalla järjestelmää ja poistamalla eläkkeen karttuminen ansiosidonnaisen työttömyysturvan ajalta. Tervetullut on mahdollisuus lisätä riskinottoa eläkeyhtiöiden sijoitustoiminnassa”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

"Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan ajalta kertyvän eläkkeen rahoittamiseen käytetään vuosittain 600–900 miljoonaa euroa”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén muistuttaa.
Työmarkkinajärjestöt ehdottavat eläkkeiden vuotuisiin indeksikorotuksiin vuodesta 2030 uutta leikkuria. Tämä käytännössä pienentäisi eläkkeiden korotuksia, jos yleinen hintataso kasvaisi voimakkaammin kuin palkat. Teknisesti inflaatiovakauttaja toimisi niin, että työeläkeindeksi ei saisi kahdessa vuodessa kasvaa enempää kuin niin sanottu palkkakerroin.
“Ehdotus on kannatettava ja hillitsee eläkemenojen kasvua. Vaikutukset voivat kuitenkin jäädä varsin vähäisiksi”, Hellstén arvioi.
Ehdotuksen mukaan palkasta perittävien eläkemaksujen suuruus pysyisi samana. Järjestöt sopivat vakauttavansa maksutason 24,4 prosenttiin vuosiksi 2026–2030.
“Tämä tarkoittaisi myös yrittäjän eläkemaksujen vakauttamista viideksi vuodeksi, koska ne on sidottu keskimääräiseen TyEL-maksuun”, Hellstén muistuttaa.
YEL-järjestelmän uudistaminen on erillisessä valmistelussa. YEL:n uudistustarpeita selvittää tohtori Jukka Rantala. Hänellä on työaikaa marraskuun 2025 loppuun asti.
Riskinoton lisääminen on tervetullut
Sovussa annetaan eläkeyhtiöille enemmän mahdollisuuksia riskinottoon eläkevarojen sijoittamisessa. Tavoitteena on kasvattaa sijoitusten tuottoja pitkällä aikavälillä.
“Muutos mahdollistaa korkeamman tuoton. Koska kyseessä on erittäin pitkäaikainen sijoitustoiminta, se on perusteltua. Toki myös riski kasvaa”, Pentikäinen kommentoi.
Uudistus on väärin valmisteltu
Yrittäjät ei ole tyytyväinen tapaan, jolla eläkeuudistusta on valmisteltu.
“Eläkejärjestelmä kuuluu kaikille työtä tekeville ja eläkkeellä oleville. Se on osa sosiaalivakuutusta. Se ei kuulu vain korporaatioille. Ei ole kestävää, että hallitus ulkoistaa eläkelainvalmistelun korporaatioille, jotka käytännössä käyttävät valtaa eläkeyhtiöissä. Eläkevalmistelu tulee normalisoida ja se pitää tehdä muun lainvalmistelun tavalla kansanvallan periaatteiden mukaisesti”, Pentikäinen sanoo.
“Isot työeläkeyhtiöt ovat keskinäisiä yhtiöitä. Niiden pitää itse huolehtia, että yhtiöt ja koko järjestelmä toimii mahdollisimman tehokkaasti. Tehostamispotentiaalia on merkittävästi”, hän muistuttaa.
Lisätiedot: Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, harri.hellsten@yrittajat.fi, 050 502 0111 ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, 040 504 1944
Yhteyshenkilöt
Harri Hellsténtyömarkkina-asioiden päällikkö
Puh:050 502 0111harri.hellsten@yrittajat.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Työelämägallup: Yhä useampi suhtautuu lakkoihin kielteisesti16.7.2025 07:18:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevien suhtautuminen lakkoihin on muuttunut. Nyt 38 prosenttia on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa lakkoja. Osuus on noussut huomattavasti alkuvuodesta 2023, jolloin lukema oli 22 prosenttia. Eri mieltä on puolet. ”Ihmiset ymmärtävät, että lakot aiheuttavat taloudellisia menetyksiä ja haittaavat yrityksiä sekä koko taloutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä arvioi.
Työelämägallup: Suomalaiset kannattavat laajasti yleistä ansioturvaa11.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevat antavat laajan tuen yleiselle ansioturvalle. Heistä 42 prosenttia pitää hyvänä asiana yleistä ansioturvaa, joka antaisi ansiosidonnaisen turvan myös niille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. Alle kolmannes (31 %) pitää ideaa huonona ja hieman useampi kuin joka neljännes (27 %) ei osaa arvioida ehdotusta.
Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla9.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.
Työelämägallup: Ulkomainen työvoima saa enemmän tukea kuin vastustusta – suhdanteet muuttaneet asenteita7.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Työelämägallupin vastaajista 44 prosenttia katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, kun vastustajia on 38 prosenttia vastaajista. Kannattajien osuus on laskenut merkittävästi syyskuusta 2023, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. – Kun talous hidastuu ja työllisyysnäkymät heikentyvät, ulkomainen työvoima aletaan nähdä ennemmin kilpailijana kuin tarpeellisena vahvistuksena, arvioi johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.
Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme