Diakonissalaitoksen kosovolainen kumppanijärjestö ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi
Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestö ja sen johtaja Feride Rushiti on nimetty vuoden 2025 Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaiksi. Perusteena on järjestön pitkäaikainen työ Kosovon sodassa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukemiseksi. Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims tukee myös Kosovoon saapuvia pakolais- ja paluumuuttajanaisia yhteistyössä Diakonissalaitoksen kanssa.

Lääkäristä selviytyjien puolustajaksi
Kirjeessään Nobel-komitealle Ruotsin valtiopäiväedustaja Magnus Jacobsson nimesi Rushitin ja hänen järjestönsä rauhanpalkintoehdokkaiksi merkittävästä panoksestaan ihmisoikeuksien edistämisessä, selviytyjien ihmisarvon kunnioittamisessa ja yhteisöjen toipumisen tukemisessa.
Vuosina 1998–1999 käydyssä Kosovon sodassa yli 20 000 naista, miestä ja lasta koki seksuaalista väkivaltaa. Heille ei ollut tarjolla mitään yhteiskunnan tukea, ja heidän perheensäkin mieluummin vaikenivat kokemuksista niihin liittyvän häpeän vuoksi.
Kosovon sodan aikana Feride Rushiti, vastavalmistunut lääkäri, auttoi vapaaehtoisena pakolaisia Albanian puolella rajaa.
“Heidän kauhistuttavat kokemuksensa muuttivat täysin elämäni suunnan. Päätin luopua lääkärin työstäni ja ryhtyä tukemaan kidutuksesta ja raiskauksesta selviytyneitä ja puolustamaan heidän asemaansa yhteiskunnassa”, Rushiti kertoo.
Rushiti perusti Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön, jonka tarkoituksena oli aluksi tarjota hoitoa, psykososiaalista tukea ja kuntoutusta seksuaalista väkivaltaa kokeneille sekä edistää heidän oikeuksiaan yhteiskunnassa. Nykyisin toimenkuva on laajentunut tukemaan muustakin väkivallasta selviytyneitä sekä haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja paluumuuttajia.
”Tämä tunnustus on poikkeuksellinen kunnia paitsi järjestöllemme myös väkivallasta selviytyneiden rohkeudelle ja lannistumattomuudelle,” todettiin Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön tiedotteessa ehdokkuudesta.
Paluumuuttajat ja pakolaiset jäävät usein ilman tukea
Diakonissalaitos aloitti vuonna 2022 yhteistyön Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön kanssa pakolais- ja paluumuuttajanaisten kotoutumisen ja osallisuuden tukemiseksi Kosovossa. Työssä ovat mukana Kosovon sisäministeriö, Jesuit Refugee Service -järjestö ja Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus. Toimintaa rahoitetaan Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.
”Kosovoon saapuu vuosittain tuhansia muista maista palautettuja tai vapaaehtoisesti palaavia kosovolaisia, joista monilla ei ole mitään, mihin palata. Useat naiset ja perheet ovat monin tavoin haavoittuvassa asemassa ja uudelleenkotoutuminen voi olla heille hyvin haastavaa”, kertoo Diakonissalaitoksen kansainvälisen työn ohjelmakoordinaattori Nathalie Aubret.
”Tarkoituksena on paitsi tarjota psykososiaalista ja työllistymiseen liittyvää tukea sitä tarvitseville naisille myös kouluttaa paikallisia viranomaisia, jotta heillä on mahdollisuus antaa pakolais- ja paluumuuttajanaisille riittävää tukea tulevaisuudessa.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nathalie AubretDiakonissalaitoksen kansainvälisen työn ohjelmakoordinaattori
Puh:+358 50 465 7929nathalie.aubret@hdl.fiKuvat


Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen. Lue lisää: www.hdl.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme