Diak haluaa katkaista eriarvoistumiskehityksen
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) haluaa toimia yhteiskunnan polarisoitumisen vastavoimana. Uuden strategian päämääränä on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa.

Suomessa elää lähes miljoona ihmistä, jotka ovat köyhyys- ja syrjäytymisriskissä. Tämä ilmenee muun muassa tuloeroina, terveydentilan vaihteluna, sosiaalisena syrjäytymisenä sekä vaihtelevana hyvinvoinnin ja elämänlaadun kokemuksena.
Diak, yksi Suomen suurimmista sosiaali- ja terveysalan korkeakouluttajista, tunnetaan muun muassa huono-osaisuuden tutkimuksestaan sekä osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta edistävästä osaamisestaan. Korkeakoulu ottaa uudella strategiallaan eriarvoistumiskehityksen katkaisemisen tehtäväkseen.
– Polarisoitumiskehitys näkyy meiltä valmistuvien ammattilaisten – sosionomien, terveysalan osaajien, tulkkien ja diakoniatyöntekijöiden – arjessa konkreettisella tavalla. Tutkimustemme mukaan ihmiset voivat entistä huonommin ja yhä useampi putoaa yhteiskunnan turvaverkkojen läpi, kertoo Diakin toimitusjohtaja-rehtori Elina Juntunen.
Kansalaiset laajemminkin ovat huolissaan eriarvoistumiskehityksestä. Taloustutkimuksen toteuttaman tuoreen kyselyn mukaan kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu ovat suomalaisten suurimpia huolenaiheita tällä hetkellä. Diak haluaa toimia yhteiskunnan polarisoitumisen vastavoimana.
– Me haluamme katkaista eriarvoistumiskehityksen Suomessa yhdessä kumppaniemme kanssa. Haluamme luoda sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan, jossa jokainen voi elää onnellista elämää.
Diakin strategia on kunnianhimoinen. Miten korkeakoulu aikoo eriarvoistumiskehityksen katkaista?
– Teemme sen koulutuksen, innovaatioiden ja tutkimuksen kautta. Diakin tarjoama koulutus vastaa tutkittuihin työelämän tarpeisiin. Meiltä valmistuneilla on ammattilaiset edellytykset toimia kaikkein haavoittuvimpien ryhmien kanssa. Vahvistamme opiskelijoidemme sitoutumista vaativiin sote-alojen tehtäviin, eriarvoisuuden ehkäisemiseen ja ihmisarvoisen elämän puolustamiseen, Juntunen sanoo.
Diak aikoo lisätä koulutuksellista tasa-arvoa Suomessa. Tavoitteena on kansallisen osaamistason kasvattaminen.
– Tarjoamme saavutettavat korkeakouluopinnot erilaisista taustoista tuleville opiskelijoille. Meillä on jo pitkään tehty työtä sen eteen, että korkeakoulutuksessa aliedustettuja ryhmiä – esimerkiksi romaneja – saadaan korkeakoulutuksen piiriin. Tätä työtä on edistetty muun muassa suuntaamalla opintopolkuja erilaisista taustoista tuleville ja toteuttamalla heidän työllisyyttään lisääviä kampanjoita, Juntunen kertoo.
Eriarvoistumiskehitystä hidastavien innovaatioiden osalta Diakilla on jo runsaasti näyttöä.
– Diak on kehittänyt ratkaisuja, joilla polarisaatiokehitystä voidaan ehkäistä. Tästä esimerkkinä on sote-palvelujen tiedolla johtamiseen kehitetty ZekkiPro-digityökalu. Sillä voidaan kehittää sote-palveluiden toimivuutta ja vaikuttavuutta.
ZekkiPro-työkalun pilotointi on juuri aloitettu muutamilla hyvinvointialueilla.
– Diakin tavoitteena on olla muutosvoima, yhteiskunnan ja työelämän uudistaja. Tällä hetkellä uutiset maailmalta ovat melko synkkiä. Haluamme luoda toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja näyttää, että ratkaisuja kyllä löytyy, kun vaan tahtoa on, Juntunen sanoo.
Diakin uusi strategia vuosille 2025–2028 lanseerattiin tänään 24. tammikuuta 2025 Vaikuttavampi sote -seminaarissa Helsingissä. Tutustu strategiaan Diakin verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Juntunentoimitusjohtaja-rehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 766 1312elina.juntunen@diak.fiAura Vuorenrinneviestintä- ja markkinointipäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiLinkit
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Julkaisuseminaari: Seurakuntien toiminnan muutos ja alueelliset kehitystrendit -tutkimusraportti 202413.3.2025 15:01:08 EET | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan tuoreita tutkimustuloksia seurakuntien toiminnan muutoksesta ja alueellisista kehitystrendeistä julkaisuseminaariin 18.3. klo 15.30-17.15.
Yhteishaku alkaa – Diakissa 609 aloituspaikkaa kaikilla kampuksilla ja verkossa10.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on käynnissä 11.–25. maaliskuuta.
Yhteishaku alkaa – Diakin Oulun-kampuksella 45 aloituspaikkaa sairaanhoitajakoulutukseen10.3.2025 07:57:00 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on käynnissä 11.–25. maaliskuuta.
Yhteishaku alkaa – Diakin Porin-kampuksella 70 aloituspaikkaa terveysalan AMK-koulutuksiin10.3.2025 07:57:00 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on käynnissä 11.–25. maaliskuuta.
Yhteishaku alkaa – Diakilla Jyväskylässä 40 aloituspaikkaa10.3.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on käynnissä 11.–25. maaliskuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme