Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yrityksen vaikeudet saada rahoitusta ovat kasvussa

Jaa

Rahoituksesta on kasvanut yhä suurempi talouskasvun tulppa. Peräti 40 prosenttia teollisuuden yrityksistä raportoi, että rahoitus on estänyt yrityksen kasvua. – Samaan aikaan kun Suomessa etsitään vimmatusti kasvua lisääviä toimia, estää toimimaton rahoitusmarkkina kasvuhaluisten ja -kykyisten pk-yritysten kasvua, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Yli tuhannelta pk-yrityksen edustajalta tiedusteltiin, onko rahoituksen saanti vaikeutunut viimeisen vuoden aikana. Yrityksistä 22 prosenttia vastasi tähän kyllä tammikuussa 2025. Luku on hieman noussut marraskuusta 2024, jolloin 21 prosenttia vastasi myöntävästi.

Erityisesti rahoituksen saanti on vaikeutunut viimeisen vuoden aikana toimialoista teollisuudessa (36 %) ja maantieteellisesti Itä-Suomessa (27 %). Rahoitusvaikeudet ovat estäneet peräti 38 prosentissa tapauksista hankkeen toteutumisen kokonaan.

Yritykset eivät pysty vastaamaan kysyntään

Rahoituksessa olevat pullonkaulat heikentävät yritysten kykyä vastata kasvavaan kysyntään. Yksi neljästä (25 %) pk-yrityksistä sanoo, että rahoituksen saatavuus on ainakin jossain määrin vaikuttanut yrityksen kykyyn vastata kasvavaan kysyntään. Luku on kasvanut viime marraskuusta.

– Pidemmän aikavälin talouskasvu rakennetaan osaamisen ja investointien varaan. Investoinnit edellyttävät toimivaa rahoitusmarkkinaa. On iso uhka, että hukkaamme pitkäksi aikaa osan talouskasvusta rahoituksen pullonkaulaan, Malinen varoittaa.

– Rahoitusmarkkinat eivät toimi ongelmattomasti Suomessa. On selvää, että rahoitussääntely ja -valvonta sekä pankkien riskienhallintaperiaatteet ovat luoneet katvealueita pk-yritysten rahoituksen saatavuuteen. Pankeissa on yleistynyt de-risking-ilmiö, mikä tarkoittaa sitä, että pankki pyrkii riskien hallitsemisen sijaan välttämään asiakkuuteen liittyvää riskiä, Malinen sanoo.

– Lisäksi on nähtävillä, että pankkikilpailu on vähentynyt ja joidenkin pankkien halu palvella varsinkin pienempiä yrityksiä on heikentynyt, Malinen lisää.

Tutustu tammikuun 2025 tuloksiin tarkemmin täältä. Voit myös tutustua aiempiin, marraskuun 2024, tuloksiin täällä.

Yrittäjien 10 esitystä kasvuun on täällä.

Yrittäjägallupiin vastasi 1 077 pk-yrityksen edustajaa 2.–9.1.2025. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Verian (entinen Kantar) Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Palkka-avoimuusmietintö sisältää suuria virheitä ja ongelmia16.5.2025 12:05:00 EEST | Tiedote

Esitysluonnos palkka-avoimuudesta ei ole toteuttamiskelpoinen. Työryhmän mietintöön on tehtävä lukuisia ja huomattavia muutoksia. – Mietintö sisältää merkittäviä virheitä sekä periaatteellisia ja käytännön ongelmia. Se ei myöskään vastaa hallitusohjelmaa, jonka mukaan direktiivi pannaan Suomessa täytäntöön minimisäännösten mukaisesti, johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Yrittäjistä harmittelee.

Yrittäjägallup: Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja10.5.2025 07:02:00 EEST | Tiedote

Lähes 60 prosenttia pk-yrityksistä kertoo Yrittäjägallupissa, että maksuaikalakia ei ole noudatettu. Suurten yritysten lisäksi myös valtio- ja kuntaomisteiset yhtiöt pitkittävät maksuaikoja yli lain salliman rajan. – Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin. Hallitus voisi halutessaan parantaa yrittäjien asemaa muuttamalla maksuehtolakia, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye