Maidontuotanto jatkoi laskuaan ja tilakoot kasvuaan
Vuonna 2024 Kainuussa lähetettiin maitoa meijeriin 117 tilalta yhteensä reilu 60 miljoonaa litraa. Lähetetty maitomäärä väheni 1,551 milj. litraa ja 2,5 prosenttia verran verrattuna edelliseen vuoteen. Maidonlähettäjien määrä väheni vähän yli 12 %.

Rakennemuutos Kainuun lypsykarjatiloilla on ollut rajua. Vuonna 1996 maidontuottajia oli Kainuussa (Vaala poisluettuna) vielä 891 ja tuotettu maitomäärä 58 milj. litraa. Lähes kolmessakymmenessä vuodessa tuottajien määrä on pudonnut reilu 86 %, mutta tästä huolimatta tuotanto on 2,0 miljoonaa litraa ja yli 3,4 % enemmän.
”Tilakoko on kasvanut merkittävästi, mikä on edellyttänyt investointeja rakennuksiin, koneisiin, eläimiin ja osaamiseen”, yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskuksesta sanoo.
Tilakohtainen keskimääräinen maidontuotanto vuonna 2024 nousi tavallista enemmän eli 54 000 litraa ja reilut 11 %. Vuonna 2024 keskimääräinen maidontuotanto oli 514 000 litraa/tila. Tilakohtainen keskituotos on noussut lähes seitsemänkertaiseksi 28 vuodessa. Korkein tilakohtainen keskituotos vuonna 2024 oli Puolangalla 983 000 litraa ja alhaisin Paltamossa 205 000 litraa.
Vuonna 2024 meijeriin lähetetty maitomäärä kasvoi eniten Suomussalmella 407 000 litraa. Lisäksi maitomäärä kasvoi jonkin verran myös Hyrynsalmella 43 000 litraa ja Kajaanissa 17 000 litraa. Muissa kunnissa tapahtui maidontuotannon vähentymistä. Selkeästi eniten laskua litramääräisessä maitomäärässä oli Sotkamossa 783 000 litraa ja Paltamossa 619 000 litraa. Suhteellisesti eniten maitomäärä väheni Paltamossa -25,1 %.
Maidontuotanto on Kainuun maatalouden selkäranka
Kainuun ELY-keskuksen yhtenä tavoitteena käynnissä olevalla EU:n maaseuturahoituskaudella (2023-2027) on säilyttää maataloustuotannon määrä ennallaan. Maidontuotannon osalta tavoite on täyttynyt, mutta neljänä edellisenä vuotena maidontuotanto on laskenut aiempiin vuosiin verrattuna.
Maidontuotannon laskua voidaan selittää investointien vähentymisellä sekä tuotannosta luopuvilla tiloilla. Maidontuotannon investointihalukkuutta on hillinnyt muun muassa Valion siirtyminen maidonhankinnassa sopimustuotantoon 2019, nopea tuotantokustannusten hinnannousu on heikentänyt kannattavuutta sekä metsäkatoasetuksen vaatimukset.
Tulevien investointien kustannusten ja kannattavuuden arviointi on ollut haastavaa. Monella pienemmällä maatilalla tilan kehittämistä ei ole nähty kannattavana, mikäli tuotannolle ei ole ollut jatkajaa tiedossa.
”Maidontuotannon määrän säilyminen nykyisellä tasolla edellyttää tulevaisuudessa jatkajia tiloille ja investointeja maidontuotannon tuotantokapasiteetin ylläpitoon ja lisäämiseksi”, Eeva Heikkinen toteaa.
Investoiminen muun muassa eläinten hyvinvointiin, työympäristön parantamiseen, aurinkoenergiaan ja muihin kohteisiin ovat mahdollistaneet maidontuotannon kehittämisen nykyisissä puitteissa. Maitotiloilla on myös uudisrakennus- ja laajennusinvestointisuunnitelmia tuotannon kehittämiseen. Sukupolvenvaihdokset ja investoinnit maatiloilla ovat erittäin tärkeitä maatalouden ja maidontuotannon jatkuvuuden kannalta.
Liitteissä maitomäärien ja -tilojen kehitys Kainuussa. Taulukot koottu Osuuskunta Maitosuomen ja Osuuskunta Pohjolan Maidon antamista tiedoista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen,
p. 0295 023 539,
eeva.heikkinen@ely-keskus.fi
Liitteet
Kainuun ELY-keskus
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Kainuun työttömien määrä lisääntyi 9 % maaliskuussa24.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kainuussa oli maaliskuun lopussa noin 3 500 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste 11,6 % oli alueista kahdeksanneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys pieneni edelliskuusta. Laaja työttömyys väheni alueista eniten. Työvoiman kysyntä laski huomattavasti.
Kajaanin Romun hallintopakkopäätös on päivitetty23.4.2025 10:00:16 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut Kajaanin Romulle uuden hallintopakkopäätöksen, joka kumoaa aiemman vuonna 2020 annetun päätöksen. Päätös liittyy laitokselle myönnettyyn uuteen ympäristölupaan.
Ristijärven Louhenkankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi on käynnistynyt15.4.2025 08:33:33 EEST | Tiedote
ABO Energy Suomi Oy suunnittelee tuulivoimaloiden rakentamista Ristijärven Louhenkankaalla. Hankkeeseen liittyy myös sähkönsiirto Hyrynsalmen kunnan puolella sijaitsevalle sähköasemalle. Kainuun ELY-keskukselle on jätetty hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma), joka on nyt nähtävillä.
Kainuun ELY-keskus ja OSK Lumimuutos suojelevat Haarasuon - Raakut ja luonto kiittävät14.4.2025 14:04:34 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus ja Osuuskunta Lumimuutos suojelevat Suomussalmella sijaitsevan Haarasuon luonnonsuojelualueeksi. Luontokohde on itsessään alueellisesti tärkeä elinympäristö, mutta myös tärkeä Hukkajoen raakkujen kannalta. Finnair on yhdessä Airbusin kanssa tukenut Osuuskunta Lumimuutoksen ennallistamistoimia osana 100-vuotisjuhlallisuuksiaan.
Kuumunsuon suojelulla metsäpeuroille vasomisrauhaa7.4.2025 14:33:37 EEST | Tiedote
Kuhmon Sivakkaan on perustettu yksityinen luonnonsuojelualue, joka kattaa 44 hehtaaria. Alueen suojelu on toteutettu HELMI-ohjelman puitteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme