Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi
Ruokatieto on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita arvioivan raportin johtopäätöksiin. Raportissa on tunnistettu vientipalveluiden merkitys kasvutavoitteen saavuttamiseksi, nostettu esiin palveluihin liittyvät haasteet ja esitetty ratkaisuja palveluiden tuottamiseksi.

Selvityksen mukaan Suomen hallituksen asettama tavoite elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 edellyttää vientipalveluiden turvaamista. Pekka Timonen esittää raportissaan hyvin konkreettisia keinoja luoda puuttuvia palveluja sekä keinoja lisätä palvelujen tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Selvityshenkilö tunnistaa myös mahdolliset haasteet eri esittämiensä ratkaisujen toteutuksessa ja esittää rakentavasti myös vaihtoehtoisia ratkaisuja.
– Raportissa otetaan seikkaperäisesti kantaa valtion rooliin viennille välttämättömien palvelukokonaisuuksien kehittämisessä. Ruokaviennin palvelujen turvaamiseksi ehdotetaan nykyisten rakenteiden kehittämistä ja vahvistamista uusien rakenteiden luomisen sijaan, ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää toteaa.

Ruokatiedon tehtävänä seuraavaksi on kehittää elintarvikeviennin yrityslähtöinen kasvualusta, joka toimii elintarvikevientialan yhteisenä koordinaattorina, kooten alan yhteisen näkemyksen, laatien ja johtaen ruokaviennin strategiaa. Työtä tehdään yhdessä muiden alan toimijoiden kuten Suvi ry kanssa. Mallissa yritykset toimivat keskeisessä roolissa strategian toteuttajina ja johtajina. Strategia tuotetaan yrityslähtöisesti yhteistyössä muiden ekosysteemin toimijoiden, mm. valtionhallinnon, kanssa.
– Ruokatieto Yhdistys tukee maa- ja metsätalousministeriön raportin suositusten käytäntöön viemistä, jotta elintarvikealan yritysten tarvitsemat pysyvät vientipalvelut saadaan mahdollisimman nopeasti yritysten ulottuville. On kuitenkin huomioitava, että osa raportissa esitetyistä ratkaisuista on riippuvaisia ulkoministeriöön siirtyvään Business Finlandin toimintoon liittyvästä valmistelusta ja päätöksenteosta. Yritykset toivovat, että tämä valmisteluprosessi saataisiin maaliin ilman viivästyksiä, Vainionpää toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Vainionpää, Ruokatieto Yhdistys, ruokaviennin kasvujohtaja, 050 511 7982, jukka.vainionpaa@ruokatieto.fi
Kuvat
Linkit
Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Tilastotietoa ruoka-alasta 60 vuoden ajan – Tietohaarukka lunastaa paikkansa riippumattoman tiedon lähteenä5.9.2025 09:54:41 EEST | Tiedote
Vuodesta 1965 lähtien julkaistu Tietohaarukka on monipuolinen tilastopaketti, joka kokoaa yksiin kansiin ruokaketjua koskevan tuoreimman ja vertailukelpoisen tilastotiedon pellolta pöytään. Tilastotieto on tärkeätä ruokajärjestelmän toiminnan kokonaiskuvan ymmärtämisen kannalta, ja se antaa luotettavaa tietoa mm. päätöksenteon taustaksi. Tietohaarukka puolustaa asemaansa erityisesti aikana, jolloin julkinen keskustelu kaipaa tutkittua tietoa nopeiden mielipiteiden rinnalle.
Tutkimus paljastaa kuka ostaa kotimaista ruokaa – nuoret miehet yllättävät ostoaikeillaan4.9.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. juhlistetaan kotimaista ruokaa ja sen tekijöitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten ostoskoreista kotimaista ruokaa löytyy myös arkena, ei vain juhlapäivänä. Useat aikovat myös kasvattaa kotimaisen ruoan osuutta ostoissaan.
Webinaari Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.: Muuttuva ruoka, muuttuva maailma - mikä on suomalaisen ruoan rooli?13.8.2025 10:14:23 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT ja Ruokatieto Yhdistys ry järjestävät 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä webinaarin, jossa pohditaan kotimaisen ruoan roolia muuttuvassa maailmassa. Miten ruoan kulutus kehittyy globaalisti, EU:ssa ja Suomessa – ja mitä se tarkoittaa suomalaisen ruoan näkökulmasta? Millaiset ovat kotimaisten toimijoiden mahdollisuudet sekä ruokaviennin näkymät?
Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen11.6.2025 08:26:51 EEST | Tiedote
Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.
Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän10.6.2025 08:22:38 EEST | Tiedote
Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen yli 15 % lihaa sisältävissä elintarvikkeissa on ilmoitettava lihan alkuperä pakkauksen etupuolella – ellei tuotteessa ole Hyvää Suomesta -merkkiä. Tuttu joutsenlippu on vaihtoehto lainsäädännön vaatimalle tavalle osoittaa kotimainen alkuperä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme