Hur påverkar EU:s hållbarhetsregleringar de finska företagen?
Det finns betydande skillnader i hur förberedda företagen i Finland är på att följa EU-regler för företagsansvar. Det visar en ny studie som bland annat flera Hankenforskare har gjort på uppdrag av Utrikesministeriet.
Genom att intervjua finska företag inom jordbruk, skogsbruk, gruvdrift och textilbranschen har forskarna upptäckt flera utmaningar. Bland annat reagerar företagen ofta på hållbarhetsfrågor i stället för att vara proaktiva, det råder osäkerhet kring regleringarnas innehåll och det finns motstridiga krav och problem med att fördela resurser.
– Studien visar tydligt att finska företags största oro inte handlar om överreglering, konkurrenskraft eller BNP, utan om den osäkerhet som EU skapar. Detta inkluderar risken för att viktiga mål inom EU:s gröna giv (Green Deal) och den gröna omställningen kan gå förlorade. Om företagen inte kan lita på långsiktiga strategier finns det en risk att de fortsätter med en reaktiv hållbarhetsstrategi, vilket är ett stort problem redan nu, säger projektledare Nikodemus Solitander från Svenska handelshögskolan (Hanken).
Enligt rapporten känner de företag som är väl förberedda tilltro till sin egen beredskap men de uttrycker oro över sina leverantörers förmåga att uppfylla regleringarnas krav.
– För att förbättra hållbarhetspraxis och navigera i EU:s komplexa regleringslandskap rekommenderar vi bland annat mer samarbete inom leveranskedjorna, att skapa tvärfunktionella arbetsgrupper och tydligare kommunikation, säger Solitander.
CEULA-projektet (Cumulative Effects of EU Sustainability Legislation: Impacts on Finnish firms) hade som uppdrag att undersöka de kumulativa effekterna av fem EU-regleringar för hållbarhet på stora finländska företag och deras globala värdekedjor. Rapporten har skrivits av Hankenforskarna Nikodemus Solitander, Martin Fougère, Heidi Herlin, Neema Komba, Amin Maghsoudi tillsammans med Dorothée Cambou (Helsingfors universitet), Mikko Rajavuori (Åbo universitet), Elina Sagne-Ollikainen (Åbo Akademi) och Juho Saloranta (Östra Finlands universitet).
Studien analyserar specifikt följande regleringar: förordningen om produkter förknippade med avskogning och skogsförstörelse (EUDR), direktivet om företagens tillbörliga aktsamhet (CSDDD), mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM), förordningen om förbud mot produkter som tillverkats genom tvångsarbete (FLR) och förordningen om ekodesignkrav för hållbara produkter (ESPR).
Ytterligare information:
Nikodemus Solitander, Svenska handelshögskolan, tfn +358 40 352 1451, e-post: nikodemus.solitander@hanken.fi
Om
Svenska handelshögskolan är den äldsta handelshögskolan i Finland, med verksamhet i
Helsingfors och Vasa. Den är ett ledande, internationellt ackrediterat universitet med över
hundra års erfarenhet av utbildning och forskning inom ekonomi. Forskningen är mycket
ansedd och utgör grunden för all undervisning. Hanken har ett nära samarbete med
näringslivet och ett aktivt alumnnätverk med drygt 14 000 alumner som arbetar i över 70
olika länder.
Andra språk
Följ Svenska handelshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska handelshögskolan
Ny forskning visar att nuvarande argument för att minska köttkonsumtionen kan få motsatt effekt28.4.2025 11:59:42 EEST | Pressmeddelande
Det är välkänt att vi behöver övergå till mer hållbara kostvanor genom att ersätta animaliska produkter med växtbaserade alternativ. Däremot är det fortfarande en kritisk fråga att förstå vilka konsumenter som för närvarande äter kött och vilka som är villiga att minska sin konsumtion och varför.
Uuden tutkimuksen mukaan nykyiset moraaliset perustelut lihankulutuksen vähentämiseksi saattavat kääntyä tarkoitustaan vastaan28.4.2025 11:59:42 EEST | Tiedote
Jo vakiintuneen näkemyksen mukaan ihmisten on siirryttävä kohti kestävämpiä ruokailutottumuksia korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. On kuitenkin myös tärkeää ymmärtää, ketkä kuluttajista syövät nykyisin lihaa ja ketkä ovat valmiita vähentämään lihankulutustaan ja miksi näin on.
New research suggests that current moral arguments to reduce meat consumption may actually backfire28.4.2025 11:59:42 EEST | Press release
The need to shift towards more sustainable dietary patterns by substituting animal products with plant-based alternatives is well-established. However, understanding which consumers are currently eating meat, who is willing to decrease their consumption, and why, remains a critical question.
Juhana Vartiainen ny arbetslivsprofessor vid Hanken22.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors borgmästare, PD Juhana Vartiainen har utnämnts till arbetslivsprofessor vid Svenska handelshögskolan (Hanken). Han är knuten till institutionen för finansiell ekonomi och nationalekonomi för tiden 1.8.2025 – 31.7.2027.
Juhana Vartiainen Kauppakorkeakoulu Hankenin uusi työelämäprofessori22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin pormestari, VTT, Juhana Vartiainen on nimitetty Kauppakorkeakoulu Hankenin työelämäprofessoriksi. Hän työskentelee rahoituksen ja taloustieteen laitoksella 1.8 2025 - 31.7 2027.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum