Sienimatkailusta elinvoimaa ja elämyksiä maakuntiin
Miltä kuulostaisi ohjattu sieniretki, sieniaiheinen työpaja tai sienikoirien avulla toteutettu sienestys? Sienimatkailu on nouseva trendi, joka avaa matkailijoille oven luonnon ihmeisiin ja sesonkiluontoiseen, kestävään matkailuun. Se yhdistää luonnon, gastronomian ja seikkailun tavalla, joka houkuttelee niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita.

Ruokakulttuurin ja luonnon yhdistäminen luo ainutlaatuisia elämyksiä, joissa vaikkapa nuotion ääressä valmistetut sieniruoat kruunaavat retken. Samalla sienimatkailu pidentää matkailusesonkia ja tukee kestävää kehitystä.
− Ohjattuun sieniretkeen voi esimerkiksi yhdistää säilöntätyöpajan tai palveluntarjoaja voi loihtia poimituista sienistä maukkaita herkkuja sillä aikaa, kun retkelle osallistuneet jo rentoutuvat saunan löylyissä, kertoo Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten matkailuasiantuntija Anna Rinteinen.
Buustia sienimatkailuun Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan alueilla sienimatkailu on vielä melko tuntematon ilmiö, vaikka alueilla on kaikki edellytykset sen menestykselle. Pohjois-Karjalassa sienet ja muut luonnonantimet ovat perinteisesti olleet osa ruokakulttuuria ja sieniä on kerätty vientiin asti. Satakunnassa sienien käyttö on yleistynyt vasta myöhemmin sotien jälkeen. Perimätietona sukupolvelta toiselle aikaisemmin siirtynyt sienituntemus on yhä enenevissä määrin myös digitalisoitumassa nuorten innostuessa sienestyksestä.
−Sienimatkailua kehittämällä pidennetään matkailusesonkia, tuodaan uusia tuotteita markkinoille ja parannetaan maaseutumatkailun kannattavuutta sekä lisätään turvallisuutta luonnossa liikkumisessa. Sienimatkailun kehittäminen edistää myös vähähiilistä matkailua sekä lisää matkailijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia, toteaa projektipäällikkö Terja Wahlberg Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksesta.
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan sienimatkailua kehitetään ja tuotteistetaan Mushroom Boost -projektissa. Projektissa luodaan ja vahvistetaan maakuntien sienimatkailuun perustuvaa liiketoimintaa muun muassa lisäämällä maaseudun matkailutoimijoiden tietoa tuotteistamisesta ja asiakasymmärryksestä sekä vahvistamalla sienimatkailun tunnettavuutta kohdemarkkinoilla.
− Nyt on oikea hetki matkailuyrittäjille tarttua tilaisuuteen ja tuoda markkinoille jotain uutta ja elämyksellistä. Sienimatkailu voi tarjota uniikin lisän alueen matkailutarjontaan ja houkutella luonnosta ja hyvinvointielämyksistä kiinnostuneita matkailijoita, kannustaa Wahlberg
Mushroom Boost-Sienimatkailusta uutta elinvoimaa Pohjois-Karjalaan ja Satakuntaan -projektin ensisijaisia kohderyhmiä ovat maaseudun matkailuyritykset, sienien hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset ja muut toimijat, kuten yhteisöt, kehittäjät ja kunnat. Projektin kesto on 1.1.2025-31.12.2026 ja rahoitusta projektille on saatu EU:n maaseuturahastosta.
Lisätiedot:
Projektipäällikkö Terja Wahlberg
Matkailun kehittämiskeskus, SAMK MKN Itä-Suomi
terja.wahlberg@samk.fi
044 710 3385
Matkailuasiantuntija Anna Rinteinen
MKN Itä-Suomi
anna.rinteinen@maajakotitalousnaiset.fi
043 827 3703

Avainsanat
Kuvat


Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
ProAgria Etelä-Pohjanmaan uusi edustajisto on valittu5.12.2025 10:13:48 EET | Tiedote
ProAgria Etelä-Pohjanmaa ry:n edustajiston vaali on päättynyt. Uusi edustajisto valittiin vuosiksi 2026 – 2029.
Uusi riemukas luontokalenteri on syntynyt! Entä jos vuodenaikoja onkin kuusi?4.12.2025 08:08:56 EET | Tiedote
Kuusi vuodenaikaa -kalenteri kertoo viikko viikolta, mitä kiehtovaa Suomen luonnossa tapahtuu vuodenkierron aikana. Kalenteri luo uuden ajanlaskun, jossa vuodenaikoja onkin neljän sijaan kuusi. Se näyttää ja kertoo 100 havaintoa metsistä, kedoilta, puistoista, pientareilta, pelloilta ja pinnan alta. Kalenteri innostaa tarkkailemaan luonnon ihmeitä sydäntalvesta kepeimpään kesäpäivään.
Tunnustuspalkinnot eteläpohjalaisen maatalouden eteen töitä tehneille2.12.2025 09:45:35 EET | Tiedote
Etelä-Pohjanmaan Maanviljelysseuran säätiön tunnustuspalkinnot vuodelle 2025 on luovutettu. Tunnutuspalkinnot säätiö jakaa vuosittain yksityishenkilöille tai julkisyhteisöille, jotka ovat tehneet omalla sarallaan merkittävää työtä eteläpohjalaisen maatalouden edistämiseksi.
Artesaaniruoan SM-kilpailut Oulussa 202624.11.2025 10:07:40 EET | Tiedote
Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään vuonna 2026 Oulussa, Euroopan kulttuuripääkaupungissa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille laadukkaan, kotimaisen ja lisäaineettoman ruoan ystäville. Käsityömäisesti valmistetut tuotteet vahvistavat paikallistaloutta ja ruokakulttuuria.
Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Maa- ja kotitalousnainen sekä paikallisyhdistys palkittiin Iso-Syötteellä24.11.2025 07:30:49 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan Vuoden 2025 Maa- ja kotitalousnainen on Anna-Maija Rahja. Vuoden 2025 Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistykseksi on valittu Kurenkylän Maa- ja kotitalousseura Pudasjärveltä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme