Sienimatkailusta elinvoimaa ja elämyksiä maakuntiin
Miltä kuulostaisi ohjattu sieniretki, sieniaiheinen työpaja tai sienikoirien avulla toteutettu sienestys? Sienimatkailu on nouseva trendi, joka avaa matkailijoille oven luonnon ihmeisiin ja sesonkiluontoiseen, kestävään matkailuun. Se yhdistää luonnon, gastronomian ja seikkailun tavalla, joka houkuttelee niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita.

Ruokakulttuurin ja luonnon yhdistäminen luo ainutlaatuisia elämyksiä, joissa vaikkapa nuotion ääressä valmistetut sieniruoat kruunaavat retken. Samalla sienimatkailu pidentää matkailusesonkia ja tukee kestävää kehitystä.
− Ohjattuun sieniretkeen voi esimerkiksi yhdistää säilöntätyöpajan tai palveluntarjoaja voi loihtia poimituista sienistä maukkaita herkkuja sillä aikaa, kun retkelle osallistuneet jo rentoutuvat saunan löylyissä, kertoo Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten matkailuasiantuntija Anna Rinteinen.
Buustia sienimatkailuun Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan alueilla sienimatkailu on vielä melko tuntematon ilmiö, vaikka alueilla on kaikki edellytykset sen menestykselle. Pohjois-Karjalassa sienet ja muut luonnonantimet ovat perinteisesti olleet osa ruokakulttuuria ja sieniä on kerätty vientiin asti. Satakunnassa sienien käyttö on yleistynyt vasta myöhemmin sotien jälkeen. Perimätietona sukupolvelta toiselle aikaisemmin siirtynyt sienituntemus on yhä enenevissä määrin myös digitalisoitumassa nuorten innostuessa sienestyksestä.
−Sienimatkailua kehittämällä pidennetään matkailusesonkia, tuodaan uusia tuotteita markkinoille ja parannetaan maaseutumatkailun kannattavuutta sekä lisätään turvallisuutta luonnossa liikkumisessa. Sienimatkailun kehittäminen edistää myös vähähiilistä matkailua sekä lisää matkailijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia, toteaa projektipäällikkö Terja Wahlberg Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksesta.
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan sienimatkailua kehitetään ja tuotteistetaan Mushroom Boost -projektissa. Projektissa luodaan ja vahvistetaan maakuntien sienimatkailuun perustuvaa liiketoimintaa muun muassa lisäämällä maaseudun matkailutoimijoiden tietoa tuotteistamisesta ja asiakasymmärryksestä sekä vahvistamalla sienimatkailun tunnettavuutta kohdemarkkinoilla.
− Nyt on oikea hetki matkailuyrittäjille tarttua tilaisuuteen ja tuoda markkinoille jotain uutta ja elämyksellistä. Sienimatkailu voi tarjota uniikin lisän alueen matkailutarjontaan ja houkutella luonnosta ja hyvinvointielämyksistä kiinnostuneita matkailijoita, kannustaa Wahlberg
Mushroom Boost-Sienimatkailusta uutta elinvoimaa Pohjois-Karjalaan ja Satakuntaan -projektin ensisijaisia kohderyhmiä ovat maaseudun matkailuyritykset, sienien hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset ja muut toimijat, kuten yhteisöt, kehittäjät ja kunnat. Projektin kesto on 1.1.2025-31.12.2026 ja rahoitusta projektille on saatu EU:n maaseuturahastosta.
Lisätiedot:
Projektipäällikkö Terja Wahlberg
Matkailun kehittämiskeskus, SAMK MKN Itä-Suomi
terja.wahlberg@samk.fi
044 710 3385
Matkailuasiantuntija Anna Rinteinen
MKN Itä-Suomi
anna.rinteinen@maajakotitalousnaiset.fi
043 827 3703

Avainsanat
Kuvat


Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Korkean tason kisamenestys Kainuuseen – Hapanjuurenlumoa palkittiin artesaaniruoan SM-kilpailuissa15.10.2025 12:08:06 EEST | Tiedote
Kemiönsaarella 9. –11.10.2025 järjestetyt Artesaaniruoan SM-kilpailut kokosivat yhteen Suomen taitavimmat pienruoan valmistajat. Kilpailu tunnetaan vaativasta arviointiprosessistaan ja korkeasta tasostaan. Se on kotimaisen artesaaniruoan arvostetuin näyttämö, jossa palkinnot ansaitaan vain poikkeuksellisella laadulla, maulla ja omaperäisyydellä. Artesaaniruoka on aitoa, pienimuotoista ja käsityönä tehtyä elintarvikkeiden jalostusta, joka vaalii paikallisia raaka-aineita ja perinteitä.
Tervetuloa kotieläintilan pelastusharjoitukseen 21.10.13.10.2025 08:56:49 EEST | Kutsu
Maatilan Turva- ja Potkua Pohjois-Karjalan lammastalouteen -hankkeet järjestävät yhdessä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa kotieläintilan pelastusharjoituksen Polvijärven Kinahmossa 21.10. klo 9–12.
Maisemapäivä Tohmajärvellä: Saariosta Ahjon kautta Nymanin talolle - rakennettua perintöä ja maisema-arvoja7.10.2025 13:56:17 EEST | Tiedote
Kansainvälistä maisemapäivää vietetään maailmalla 20.10., mutta Pohjois-Karjalassa vietämme päivää jo sunnuntaina 19.10., tänä vuonna Tohmajärvellä.
Tämän syksyn Lähellä!-tapahtumassa juhlitaan palkittua Kuopion Kauppahallia ja tutustutaan suojeltuihin ruoka-aarteisiimme7.10.2025 11:25:52 EEST | Tiedote
Kuopion Kauppahallissa perjantaina 10.10.2025 vietettävässä Lähellä!-tapahtumassa tutustutaan tällä kertaa EU:n nimisuojatuotteisiin sekä juhlitaan aiemmin syksyllä Vuoden Taste Savo 2025 yrityksenä palkittua Kuopion Kauppahallia. Nimisuojatuotteista huomiota saavat etenkin savolaisille rakkaat kalakukko, Suonenjoen mansikka, savolainen mustikkakukko ja yläsavolainen muurinpohjalettu, joista kahdelle viimeksi mainitulle myönnettiin nimisuoja kuluvan vuoden aikana.
Kasvutilannetiedote Etelä-Pohjanmaalta25.9.2025 09:08:33 EEST | Tiedote
Puinnit alkavat olla Etelä-Pohjanmaalla loppusuoralla. Eniten on puimatta kevätvehnää ja öljykasveja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme