Sienimatkailusta elinvoimaa ja elämyksiä maakuntiin
Miltä kuulostaisi ohjattu sieniretki, sieniaiheinen työpaja tai sienikoirien avulla toteutettu sienestys? Sienimatkailu on nouseva trendi, joka avaa matkailijoille oven luonnon ihmeisiin ja sesonkiluontoiseen, kestävään matkailuun. Se yhdistää luonnon, gastronomian ja seikkailun tavalla, joka houkuttelee niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita.

Ruokakulttuurin ja luonnon yhdistäminen luo ainutlaatuisia elämyksiä, joissa vaikkapa nuotion ääressä valmistetut sieniruoat kruunaavat retken. Samalla sienimatkailu pidentää matkailusesonkia ja tukee kestävää kehitystä.
− Ohjattuun sieniretkeen voi esimerkiksi yhdistää säilöntätyöpajan tai palveluntarjoaja voi loihtia poimituista sienistä maukkaita herkkuja sillä aikaa, kun retkelle osallistuneet jo rentoutuvat saunan löylyissä, kertoo Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten matkailuasiantuntija Anna Rinteinen.
Buustia sienimatkailuun Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan alueilla sienimatkailu on vielä melko tuntematon ilmiö, vaikka alueilla on kaikki edellytykset sen menestykselle. Pohjois-Karjalassa sienet ja muut luonnonantimet ovat perinteisesti olleet osa ruokakulttuuria ja sieniä on kerätty vientiin asti. Satakunnassa sienien käyttö on yleistynyt vasta myöhemmin sotien jälkeen. Perimätietona sukupolvelta toiselle aikaisemmin siirtynyt sienituntemus on yhä enenevissä määrin myös digitalisoitumassa nuorten innostuessa sienestyksestä.
−Sienimatkailua kehittämällä pidennetään matkailusesonkia, tuodaan uusia tuotteita markkinoille ja parannetaan maaseutumatkailun kannattavuutta sekä lisätään turvallisuutta luonnossa liikkumisessa. Sienimatkailun kehittäminen edistää myös vähähiilistä matkailua sekä lisää matkailijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia, toteaa projektipäällikkö Terja Wahlberg Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksesta.
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan sienimatkailua kehitetään ja tuotteistetaan Mushroom Boost -projektissa. Projektissa luodaan ja vahvistetaan maakuntien sienimatkailuun perustuvaa liiketoimintaa muun muassa lisäämällä maaseudun matkailutoimijoiden tietoa tuotteistamisesta ja asiakasymmärryksestä sekä vahvistamalla sienimatkailun tunnettavuutta kohdemarkkinoilla.
− Nyt on oikea hetki matkailuyrittäjille tarttua tilaisuuteen ja tuoda markkinoille jotain uutta ja elämyksellistä. Sienimatkailu voi tarjota uniikin lisän alueen matkailutarjontaan ja houkutella luonnosta ja hyvinvointielämyksistä kiinnostuneita matkailijoita, kannustaa Wahlberg
Mushroom Boost-Sienimatkailusta uutta elinvoimaa Pohjois-Karjalaan ja Satakuntaan -projektin ensisijaisia kohderyhmiä ovat maaseudun matkailuyritykset, sienien hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset ja muut toimijat, kuten yhteisöt, kehittäjät ja kunnat. Projektin kesto on 1.1.2025-31.12.2026 ja rahoitusta projektille on saatu EU:n maaseuturahastosta.
Lisätiedot:
Projektipäällikkö Terja Wahlberg
Matkailun kehittämiskeskus, SAMK MKN Itä-Suomi
terja.wahlberg@samk.fi
044 710 3385
Matkailuasiantuntija Anna Rinteinen
MKN Itä-Suomi
anna.rinteinen@maajakotitalousnaiset.fi
043 827 3703

Avainsanat
Kuvat


Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Karjalaisen ruoan ja musiikin juhlaa! -maakuntapäivän tapahtumassa nostetaan esille ainutlaatuista Pohjois-Karjalaa25.8.2025 10:23:56 EEST | Tiedote
Karjalaisen ruoan ja musiikin juhlaa! -maakuntapäivän tapahtumassa nostetaan esille asioita, jotka tekevät Pohjois-Karjalasta ainutlaatuisen. Lauantaina Honkavaaran Perinnepihalla järjestettävässä tapahtumassa esiintyvät Kansanmusiikkiyhtye Rälläkkä ja KarjalaBrihat sekä kuullaan Parasta Karjalassa -puheenvuoroja. Pohjois- ja eteläkarjalaiset elintarvike- ja matkailualan yritykset esittelevät toimintaansa, myyvät ja maistattavat tuotteitaan. Tarjolla on paikallista ruokaa ja kahvilapalveluja karjalaisten leivonnaisten kera.
Suomen luonnon päivänä 30.8.2025 pääset tutustumaan kahteen luomukotieläintilaan Etelä-Savossa22.8.2025 14:24:27 EEST | Tiedote
Avoimet ovet luomutiloilla Suomen luonnon päivänä 30.8.2025 Etelä-Savossa Koko perheen tapahtumat tiloilla Mikkolan luomutila Sulkavan Leipämäessä ja Leskelä Highland Mäntyharjun Koirakivessä.
Avoimet ovet luomutiloilla Suomen luonnon päivänä 30.8.2025 on ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan luomutuotantoon paikan päällä Pohjois-Savossa!22.8.2025 10:17:27 EEST | Tiedote
Miksi luomua nostetaan esille Suomen luonnon päivänä? Luonnonmukaisen tuotannon menetelmiä ja tuotantosääntöjä noudattava viljelytapa on erittäin tärkeä luonnon hyvinvointia edistävä teko. Luomutuotanto varmistaa vesistöjen pysymistä hyvässä tilassa. Sisävesien pinta-ala on Pohjois-Savossa maakunnan pinta-alasta laskien 18 prosenttia. Luomun vähimmäisvaatimuksena oleva kasvinvuorotus, missä paljon muokkausta vaativat kasvit ja koko kesän muokkaamatta olevat nurmikasvustot vuorottelevat, vähentää rantapeltojen maaeroosiota ja siten vesistökuormitusta. Luomuviljelmillä ei käytetä, eikä siten myöskään pääse vesistöihin, synteettisesti valmistettuja torjunta-aineita, jotka hyvinkin pieninä pitoisuuksina haittaavat vesiekosysteemin toimintaa. Luonnonmukainen tuotanto edistää luonnon monimuotoisuutta. Luomueläintiloilla eläimet laiduntavat pitkän laidunkauden. Tiloilla on hyvin usein peltolaitumien lisäksi luonnonlaitumia metsissä ja niityillä. Laitumille muodostuu rikas kasvi- ja hyönteisla
Kurkistus peltoviljelyn tulevaisuuteen työnäytöksessä Seinäjoella21.8.2025 10:50:44 EEST | Tiedote
Miltä näyttävät peltotyöt 10 vuoden tai peräti 30 vuoden päästä? Peltorobottipäivässä Seinäjoella näemme tulevaisuuden maatalousteknologiaa käytännössä, kun robottitraktori muokkaa peltoa ilman kuljettajaa.
Kasvutilannekatsaus Keski-Pohjanmaalta21.8.2025 09:51:53 EEST | Tiedote
Pitkän hellejakson lämpöstressi on varmasti vaikuttanut alentavasti satotasoon. Suomalaiset viljelykasvit eivät C3-yhteyttäjinä käytännössä hyödy yli 25 asteen lämpötiloista, vaan ne alkavat tuhlaamaan vettä ja energiaa lehtien jäähdytykseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme