STTK: Suomi tarvitsee laajan tekoälyohjelman - koulutus työajalla ja työnantajan kustantamana
Tekoäly on teknologia, joka jäljittelee ihmisen älykkyyttä, kuten oppimista, päätöksentekoa ja ongelmanratkaisua automatisoiden monia työtehtäviä. Se muuttaa työn luonnetta vapauttamalla aikaa ennustettavista rutiineista, parantamalla tuottavuutta ja nopeuttamalla innovaatioita. Tekoälyn nopea kehitys on luonut suuria mahdollisuuksia työn, työprosessien ja tuottavuuden kehittämiseen.

STTK:n mielestä Suomi voisi korkean osaamisen ja teknologian kärkimaana olla yksi tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijöistä.
– Täyden potentiaalin saavuttaminen edellyttää kuitenkin osaamisen merkittävää laajentamista työpaikoilla ja tekoälyn monipuolisempaa hyödyntämistä eri tehtävissä, prosesseissa ja toimialoilla. Emme voi tuudittautua vain siihen, että meillä on maassa insinöörejä, jotka osaavat ja kehittävät, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.
Tekoälyn käyttö edellyttää käyttäjältä uudenlaista osaamista, kuten kriittistä ajattelua ja teknologista ymmärrystä. Jatkuva oppiminen, kokeilukulttuuri ja vertaisoppiminen ovat välttämättömiä.
– Tuottavuushyödyt jäävät lähtötelineisiin, jos emme laajenna osaajien joukkoa. Tarvittavan osaamisen ja välineiden hankkiminen sekä tekoälyn hyötyjen havaitseminen ei myöskään voi olla yksittäisen työntekijän aktiivisuuden varassa, Palola korostaa.
Heikko tuottavuuskehitys on ollut Suomen talouden haaste jo lähes kaksi vuosikymmentä.
– STTK heittää haasteen maan hallitukselle, että se kannustaisi työnantajat mukaan tekoälytalkoisiin järjestämään työntekijöilleen koulutusta työajalla ja työnantajan kustannuksella. Kansallinen tekoälyohjelma antaisi ryhtiä suomalaisen tuottavuuden kunnianpalautukseen. Mutta onko meillä riittävästi kehittämishaluisia ja innovoivia yrityksiä tai julkisia työpaikkoja, Palola kysyy.
Sääntelyä ja eettisyyttä tarvitaan
STTK:n mielestä tekoälyn hyötyjen ja riskien oikeudenmukainen ja eettinen hallinta edellyttää tiivistä yhteistyötä työntekijöiden, työnantajien, tekoälyn kehittäjien ja poliittisten päättäjien välillä. Tuore EU:n tekoälyasetus edistää turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä, mutta työntekijänäkökulma kaipaa vahvistusta.
– Tekoälyä koskevan keskustelun ja sääntelyn kehittäminen on olennainen osa teknologisen murroksen hallintaa. Yksityisyyden suoja, työntekijöiden oikeudet ja läpinäkyvyyden vaatimukset on turvattava lainsäädännöllä. Myös työpaikoilla tarvitaan nykyistä vahvempia tekoälyn käyttöön liittyviä eettisiä ohjeita, Palola painottaa.
Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.
STTK järjestää tekoälyn vaikutuksia talouteen ja työelämään käsittelevän keskustelun talousseminaarissaan Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 4.2.2025 klo 13. Tilaisuutta voi seurata myös striimin välityksellä: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?eventId=328370401. Tilaisuudessa julkaistaan aihetta käsittelevä ”Koneiden kuiskaus” -pamfletti. Sen tekstit ovat luettavissa STTK:n verkkosivuilla https://www.sttk.fi/materiaalit/koneiden-kuiskaus-alya-vai-alyttomyytta/.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Palolapuheenjohtaja
Puh:040 509 6030antti.palola@sttk.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 13 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
Raskaus- ja perhevapaasyrjintä ei vähene työsuhdeturvaa heikentämällä18.3.2025 09:02:34 EET | Tiedote
Hallitusohjelman kokonaisvaikutukset todennäköisesti lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjinnän riskiä.
STTK selvitti: Työelämä näyttäytyy nuorille vaativana ja epävarmana18.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Nuorten työelämän kokemuksilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia paitsi yksilön elämään myös koko yhteiskuntaan.
STTK: Hallituksen lakihankkeet heikentävät naisten asemaa työelämässä7.3.2025 06:30:00 EET | Tiedote
Hallitus aikoo madaltaa irtisanomiskynnystä ja sallia enintään vuoden pituiset määräaikaisuudet ilman perustetta. Määräaikaisuuksia koskeva lakimuutos kasvattaisi väistämättä mahdollisuuksia työsopimusten perusteettomaan ketjuttamiseen ja lisäisi raskaus- ja perhevapaasyrjintää.
STTK: Rahaa on – ainakin, kun kyse on toimitusjohtajien palkitsemisesta6.3.2025 06:25:00 EET | Tiedote
Palkansaaja on huomenna (7.3.2025) tienannut pörssiyhtiön toimitusjohtajan yhden päivän palkan. Palkansaaja tienaa pörssiyhtiön toimitusjohtajan päiväpalkan 46 päivässä. Toimitusjohtajien palkkojen mediaani on kasvanut viime vuodesta 14 prosenttia.
STTK: Suomessa on herättävä koulutustason laskun seurauksiin3.3.2025 10:41:56 EET | Tiedote
Kansainvälisessä vertailussa väestön koulutustaso Suomessa laahaa kärkimaiden perässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme