Julkilausuma: Tiedeyhteisö ja tieteen rahoittajat sitoutuvat yhteistyöhön kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi
Suomalaisen Tiedeakatemian kokoaman julkilausuman allekirjoittaneet 12 yliopistoa, 4 säätiötä ja 9 muuta tiedetoimijaa tavoittelevat tiedettä tekevien ja tukevien yhteisöä, joka toimii kestävyysmurroksen etulinjassa. Allekirjoittaneet organisaatiot kutsuvat kaikki tiedeorganisaatiot ja tieteen rahoittajat mukaan yhteistyöhön.

Tiede tuottaa uutta ymmärrystä ja mahdollistaa innovaatioita globaalien kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi. Tiedetoimijoiden on kuitenkin aiempaa vahvemmin huomioitava myös oman toimintansa vaikutukset ekologiseen kestävyyteen.
”Tavoitteenamme on tiedettä tekevien ja tukevien yhteisö, joka toimii kestävyysmurroksen etulinjassa ja tuottaa ratkaisuja globaaleihin kestävyyshaasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja luonnonvarojen kestävään hallintaan”, toteaa Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula.
”Omalla esimerkillämme voimme viestiä muutoksen välttämättömyydestä ja kiireellisyydestä”, julkilausumassa todetaan.
Julkilausuman allekirjoittaneet organisaatiot pyrkivät myös muun muassa kehittämään kestävyysosaamista tukevia johtamiskäytäntöjä ja luomaan kestävään toimintaan ohjaavia kannustinjärjestelmiä. Organisaatiot haluavat myös panostaa yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen, jotta tieteen viesti välittyy myös muille yhteiskunnan sektoreille. Lisäksi ne pyrkivät löytämään yhteisiä keinoja seurata ja arvioida tutkimuksen ja opetuksen luontovaikutuksia sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista.
Yhteistyön ja julkilausuman tavoitteena on vahvistaa jo tehtyjen sitoumusten toimeenpanoa. Yliopistojen, säätiöiden ja muiden tiedetoimijoiden onkin vahvistettava ja lisättävä myös keskinäistä yhteistyötä ja konkreettisia toimenpiteitä, jotta toiminta on nyt ja tulevaisuudessa kestävällä pohjalla. Organisaatiot kutsuvatkin kaikki tiedeorganisaatiot ja tieteen rahoittajat mukaan yhteistyöhön.
Tutustu kaikkiin tavoitteisiin:
Julkilausuma: Tiedeyhteisö ja tieteen rahoittajat kutsuvat yhteistyöhön kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi
Allekirjoittaneet organisaatiot:
Suomalainen Tiedeakatemia
Vaasan yliopisto
Aalto-yliopisto
Tampereen yliopisto
Nuorten Tiedeakatemia
Koneen Säätiö
Puistokatu 4
Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT
Turun yliopisto
Suomen Tiedeakatemiat
Helsingin yliopisto
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Kestävyysmurros-tohtorikoulutuspilotti
TAH-säätiö
Lapin yliopisto
Itä-Suomen yliopisto
Maj ja Tor Nesslingin säätiö
Maanpuolustuskorkeakoulu
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
Oulun yliopisto
Jyväskylän yliopisto
Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland
Suomen Tiedeseura
Yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto UniPID
Hanken Svenska handelshögskolan
Lisätietoja:
Pekka Aula
Pääsihteeri, Suomalainen Tiedeakatemia
p. 040 703 0952
pekka.aula@acadsci.fi
Yhteydenotot julkilausumaan liittymiseksi:
Linda Lammensalo
Asiantuntija, tiede ja päätöksenteko
p. 050 308 7726
linda.lammensalo@acadsci.fi
Julkilausuman toteutus:
Julkilausuman laatimisesta on vastannut Suomalainen Tiedeakatemia. Julkilausuma pohjautuu Tiedeakatemian sidosryhmille syksyllä 2024 järjestettyyn sidosryhmätilaisuuteen sekä Tiedeakatemian jäsenille toteutettuun jäsenkyselyyn.
Yhteyshenkilöt
Pekka AulapääsihteeriSuomalainen Tiedeakatemia
Puh:040 7030 952pekka.aula@acadsci.fiLinda Lammensaloasiantuntija, tiede ja päätöksentekoSuomalainen Tiedeakatemia
Puh:050 308 7726linda.lammensalo@acadsci.fiSuomalainen Tiedeakatemia
Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta ja toimia tutkijoiden yhdyssiteenä. Järjestämme tapahtumia, edistämme tutkittuun tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa, kustannamme tieteellisiä julkaisuja ja annamme lausuntoja tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä. Jaamme vuosittain yli 2,5 miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina suomalaiselle tieteelle. Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia Suomesta ja ulkomailta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalainen Tiedeakatemia ry
Suomalainen Tiedeakatemia kutsui uusia jäseniä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisen Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia, jäsenyys on arvostettu saavutus tutkijan uralla. Tiedeakatemian jäsenten lukumäärä on rajattu: jäsenenä voi kerrallaan olla korkeintaan 333 alle 65-vuotiasta tieteen harjoittajaa. Jäsenyys on elinikäinen.
Professori Krista Varantolalle Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinto25.4.2025 17:30:00 EEST | Tiedote
Suomalainen Tiedeakatemia jakaa perjantaina 25.4.2025 vuotuisen kunniapalkintonsa (30 000 euroa). Palkinto myönnetään kielitieteen uranuurtajalle ja tiedevaikuttajalle Krista Varantolalle. Tieteellisestä elämäntyöstä jaettava palkinto on Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus.
Yli 1,6 miljoonaa euroa matemaattis-luonnontieteelliseen tutkimukseen Suomalaiselta Tiedeakatemialta10.12.2024 11:42:41 EET | Tiedote
Suomalainen Tiedeakatemia on jakanut 1 685 000 euroa matemaattis-luonnontieteelliseen tutkimukseen. Apurahan sai 74 tutkijaa, erityisesti apurahoja myönnettiin alkuvaiheessa oleville väitöskirjatutkijoille. Apurahat myönnettiin Tiedeakatemian hallinnoimasta Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahastosta.
Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinto matematiikan professori Eveliina Peltolalle9.12.2024 18:30:00 EET | Tiedote
Professori Eveliina Peltolan tutkimus pyrkii ymmärtämään matematiikkaa fysiikan teorioiden takana. Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinto myönnetään vuosittain nuorelle, jo ansioituneelle matemaattis-luonnontieteellisen alan tutkijalle. Palkinto on arvoltaan 15 000 euroa ja jaetaan nyt 25. kerran.
Yli 600 000 euroa humanistiseen tutkimukseen Suomalaiselta Tiedeakatemialta15.10.2024 11:07:44 EEST | Tiedote
Suomalainen Tiedeakatemia jakoi lokakuussa 630 000 euroa humanistiseen ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen. Apurahan sai 38 tutkijaa, erityisesti apurahoja myönnettiin alkuvaiheessa oleville väitöskirjatutkijoille. Apurahat myönnettiin Tiedeakatemian hallinnoimista Eino Jutikkalan rahastosta, Emil Öhmannin Säätiöstä sekä Hilkka ja Otto Brusiinin Säätiöstä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme