ELY-keskukset

Uusi ohje haitallisia vieraslajeja sisältävän kasvi- ja maa-ainesjätteen käsittelystä on julkaistu

Jaa

Suomessa on julkaistu uusi ohje, joka yhtenäistää haitallisiin vieraslajeihin kuuluvien kasvi- ja maa-ainesjätteen käsittelyä ja vastaanottoa koskevat käytännöt. Tavoitteena on varmistaa sujuva ja yhtenäinen toimintamalli vieraslajikasvijätteen käsittelylle koko maassa.

Komealupiini kukkii maantien varressa. Taustalla tiellä ohiajava auto.
Lupiinin hävittäminen on vaikeaa ja työ kestää vuosia. Niin lupiinin kuin muidenkin haitallisten vieraslajikasvien itämistä, versomista ja leviämistä tulee seurata ja dokumentoida loppukäsittely- ja hyötykäyttöalueella vähintään kaksi kertaa kasvukauden aikana. Kainuun ELY-keskus / Miina Lukkari

Uuden ohjeen tarkoitus on selkeyttää ja yhtenäistää vieraslajikasvijätteen vastaanoton luvitusta sekä käsittelyä loppukäsittely- ja hyötykäyttöalueilla. Ohje koskee vieraskasvilajijätteiden vastaanottoa, käsittelyä ja lupakäytäntöjen yhtenäistämistä Suomessa. Ohje on suunnattu erityisesti ympäristönsuojelulain mukaisille lupa- ja valvontaviranomaisille sekä vieraslajikasvijätettä ja vieraslajikasvia sisältävää maa-ainesjätettä vastaanottaville jätteenkäsittelijöille.

Haitalliseksi säädettyjä vieraslajeja ovat EU:n ja kansallisen luettelon lajit, jotka löytyvät Luonnonvarakeskuksen ylläpitämästä vieraslajit.fi- portaalista. Nyt laadittu ohje on luettavissa vieraslajit.fi- portaalista.

Ohjeessa esitetään ratkaisuja vieraslajikasvijätteen vastaanottokriteerien yhdenmukaistamiseksi sekä korostetaan vastaanottopaikkojen riittävän määrän tärkeyttä. Voimassa olevan ympäristöluvan omaavat loppukäsittely- ja hyötykäyttöalueet voivat hakea muutosta ympäristölupaan haitallista vieraslajikasvia sisältävän jätteen vastaanoton sallimiseksi, mikäli vieraslajikasvia sisältävän jätteen vastaanottoa ei ole käsitelty voimassa olevassa ympäristölupapäätöksessä.

Ohjeen mukaan vieraslajikasvia sisältävä maa-ainesjäte sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan suoraan lopulliseen sijaintiinsa jätetäyttöön. Välivarastointia pyritään välttämään. Vieraslajikasvia sisältävät maa-ainekset pidetään erillään muista maa-aineksista koko käsittelyn ajan. Vieraslajikasvien tarkkailu tulee sisällyttää jätteenkäsittelijän ympäristövaikutusten tarkkailusuunnitelmaan. Haitallisten vieraslajikasvien itämistä, versomista ja leviämistä tulee seurata käsittelyalueella ja tarvittaessa sen ympäristössä vähintään kahdesti kasvukaudessa.

Ohjeesta tullaan tiedottamaan laajasti sekä järjestämään koulutuksia. Tarkoituksena on, että kaikki lupa- ja valvontaviranomaiset sekä jätteenkäsittelijät ovat tietoisia uuden ohjeen sisällöstä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen,
p. 0295 023 799, reima.leinonen@ely-keskus.fi

Kainuun ELY-keskus
Yksikön päällikkö Jari Pesonen,
p. 0295 023 861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Komealupiini kukkii maantien varressa. Taustalla tiellä ohiajava auto.
Lupiinin hävittäminen on vaikeaa ja työ kestää vuosia. Niin lupiinin kuin muidenkin haitallisten vieraslajikasvien itämistä, versomista ja leviämistä tulee seurata ja dokumentoida loppukäsittely- ja hyötykäyttöalueella vähintään kaksi kertaa kasvukauden aikana.
Kainuun ELY-keskus / Miina Lukkari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye