Vetysiirtymän asiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopistoon 11. helmikuuta – vetyskenaarioista työkaluja vaikutusten arviointiin
Maamme johtavat ja kansainväliset vetyasiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopiston vetytutkimuspäivään tiistaina 11. helmikuuta. Tapahtumassa kuullaan vetysiirtymän ajankohtaisesta tutkimuksesta ja tuoreimmista näkymistä. Tapahtuma pidetään Saalastinsalissa Linnanmaalla (Pentti Kaiteran katu 1) klo 8.30–17. Tervetuloa kuulemaan!

Oulun yliopiston H2FUTURE-tutkimusohjelman järjestämässä vetytutkimuspäivässä kuullaan esityksiä muun muassa Suomen ja Euroopan vetytutkimuksesta, teräsyhtiöiden toimista puhtaassa siirtymässä, ympäristökonfliktien hallinnasta sekä puheenvuoroja uusimmista innovaatioista ja sovelluksista teollisuudessa ja liikenteessä.
Vetytutkimuspäivän ohjelma (englanniksi). Päivä aloittaa Oulussa vietettävän pohjoismaisen vetyviikon 11.–13. helmikuuta.
Vetyskenaarioista työkaluja vaikutusten arviointiin – myös oikeudenmukaisuuden kannalta
Oulun yliopiston johtamassa JustH2Transit-hankkeessa on tuotettu viisi skenaariota, jotka ottavat huomioon myös puhtaan siirtymän sosiaaliset ja oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset ja tarjoavat työkaluja vaikutusten arviointiin.
Alkuvaiheessa oleva siirtymä kohtaa merkittäviä haasteita, kuten maankäyttökonflikteja, resurssipulaa ja sijoitusten epävarmuutta. Skenaarioiden avulla voidaan tutkia mahdollisia tulevaisuuden etenemispolkuja ja arvioida Suomen vetytalouden avaintekijöitä.
”Skenaarioiden tarkoitus ei ole ennustaa tulevaisuutta, vaan tarjota poliittisille päättäjille, teollisuuden sidosryhmille ja tutkijoille strategisia ajattelun työkaluja, jotka voivat auttaa ymmärtämään siirtymään liittyviä epävarmuustekijöitä, monimutkaisia järjestelmiä sekä erilaisia mahdollisuuksia ja vaikutuksia”, sanoo hankkeen johtaja, professori Marko Huttula Oulun yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja vetytutkimuspäivästä ja vetyskenaarioista:
Professori Marko Huttula, p. 0503502942, marko.huttula@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0407650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme