Suomi on veitsenterällä tekoälyn sääntelyssä – ongelmia poistetaan hiekkalaatikoilla
EU:n tuoreen tekoälyasetuksen myötä tekoälyyn liittyvät sanktiot voivat pelottaa ja nostaa yritysten kynnystä hyödyntää ja kehittää tekoälyä. EUSAiR-hankkeessa kehitetään tekoälyhiekkalaatikoita, joilla turvataan Suomen ja Euroopan kilpailukyky sääntelystä huolimatta.

Vuoden 2024 elokuussa voimaan astuneella uudella tekoälyasetuksella (AI Act) pyritään varmistamaan, että EU:ssa tekoälyjärjestelmien kehittäminen ja käyttö on turvallista ja vastuullista ja perusoikeuksia suojellaan.
– Sääntelyyn kytketyt sanktiot ovat niin suuria, että kukaan ei halua ottaa riskiä joutua maksamaan niitä. Se voi johtaa siihen, että yritykset eivät uskalla kehittää tekoälyyn perustuvia ratkaisuja. Varsinkin kun ennakkotapauksia ei ole, tämä on kohtalonkysymys Suomen ja Euroopan kilpailukyvylle, Eurooppa on jo muutenkin takamatkalla tekoälykehityksessä, yliopettaja Altti Lagstedt Haaga-Heliasta toteaa.
Euroopan kilpailijat eivät sääntele tekoälyn käyttöä eli saavat epäreilua etua. EU:n pitää kuitenkin pärjätä kilpailussa vastuullisesta sääntelystä huolimatta.
– Perusoikeuksien suojelulle on kuitenkin aika vähän vaihtoehtoja. Vertauskuvana: jos osa talouksista hyväksyy orjatyön ja osa ei, vapaakauppa on epäreilua, Lagstedt sanoo.
– Kuten Anu Bradford on tuonut esiin, sääntely ei kuitenkaan ole automaattisesti innovaatioita rajoittavaa, ja tekoälysäädökseenkin on lisätty elementtejä, jotka hyvin toteutettuna parantavat eurooppalaisten yritysten tekoälyinnovaatiomahdollisuuksia, Lagstedt jatkaa.
Tekoälyn sääntelyhiekkalaatikoilla tehostetaan kehittämistä
Tekoälyhiekkalaatikot ovat suljettuja testiympäristöjä, joissa yritykset voivat testata ja mahdollisesti myös kehittää tekoälyratkaisuja ilman pelkoa sanktioista. Tekoälyn sääntelyhiekkalaatikossa yritys voi varmistaa, että kehitetty ratkaisu on EU:n tekoälysäädöksen vaatimusten mukainen – mutta myös nopeuttaa ratkaisunsa markkinoille pääsyä.
– Hyvin toteutettuina hiekkalaatikot tarjoavat yrityksille kiihdytyskaistan markkinoille pääsyyn. Startupeille ja pk-yrityksille ne ovat ilmaisia. Etenkin pienille yrityksille ne voivat tarjota sellaista kehitysympäristökapasiteettia, johon niillä ei muuten olisi varaa, Lagstedt kertoo.
Joulukuussa 2024 käynnistynyt EUSAir-hanke (EU Regulatory Sandboxes for AI) rakentaa ja pilotoi tekoälyhiekkalaatikoita, ja luo koulutusmateriaalia. Hankkeessa muodostetaan koko EU:ta koskeva ohjeistus tekoälyn sääntelyhiekkalaatikoiden toteutuksesta.
EU-projektia toteuttavat Suomessa Haaga-Helia, Turun yliopisto ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä työ- ja elinkeinoministeriön ja muiden valtiollisten toimijoiden kanssa.
– Olemme veitsenterällä: mukana määrittelemässä koko EU:ta koskevia käytäntöjä, jotka ovat erittäin tärkeitä eurooppalaiselle tekoälykehittämiselle ja -hyödyntämiselle, ja sitä kautta myös koko Euroopan kilpailukyvylle. Kun teemme tämän hyvin, yrityksillä kehittämisen kynnys madaltuu eikä nouse, Lagstedt sanoo.
EUSair-hanke rakentuu Euroopan supertietokoneklusterien ympärille, ja keskiössä ovat Italia (ICSC), Espanja (BSC) ja Suomi (CSC). Mukana on 13 partneria seitsemästä eri Euroopan maasta. Hankkeen tavoitteena on kerätä tekoälyn sääntelyn hiekkalaatikoihin liittyvät keskeiset vaatimukset, luoda konsepti hiekkalaatikoiden toteuttamiseen ja pilotoida hiekkalaatikoita kolmessa eri pilotissa (Italia, Espanja ja Suomi). Hankkeessa tuotetaan myös koulutusmateriaalia ja levitetään tietoa muodostetusta ohjeistuksesta kaikkiin jäsenmaihin.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Altti LagstedtyliopettajaHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:+358 294471259altti.lagstedt@haaga-helia.fiwww.haaga-helia.fi/fi/yhteystiedot/altti-lagstedtKuvat
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, majoitus-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Tutkimus: Jääkiekkoilijoiden hyvinvoinnissa on paljon parannettavaa25.3.2025 23:59:00 EET | Tiedote
Joka kolmas Liigan ja Mestiksen pelaaja kokee stressiä, joka heikentää heidän suorituskykyään. Auroraliigassa näin kokee jopa puolet pelaajista.
Tekoälyn yleistyminen luo uusia työpaikkoja20.3.2025 14:16:02 EET | Blogi
Tekoälyn sanotaan vähentävän työpaikkoja, mutta vähintään yhtä tärkeää on huomata, että tekoäly luo myös tarvetta uudenlaiselle osaamiselle. Tarjolle tulee uusia työpaikkoja.
Monikielinen Satakieli-media ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa26.2.2025 11:05:31 EET | Tiedote
Viidellä kielellä journalismia julkaiseva Satakieli on ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa Vuoden uudistaja -sarjassa. Tammikuussa 2024 toimintansa aloittaneen Satakielen on perustanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin tutkinto-ohjelma.
Haaga-Helia luopuu kampuksestaan Malmilla syksyllä 202725.2.2025 12:39:07 EET | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun työtilat, opetus ja muut toiminnot siirtyvät Malmin kampukselta Pasilaan 1.8.2027.
FAIR tukee jo yli kahtasataa suomalaisyritystä digiloikassa – toiminnalle haetaan jatkoa13.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Finnish AI Region -innovaatiohubi (FAIR) on kasvanut reilun kahden vuoden aikana merkittäväksi tukipilariksi kotimaan yrityskentällä. Matalan kynnyksen asiantuntijapalveluita hyödyntää jo yli 200 suomalaista pk-yritystä ja avoimeen toimintaan on osallistunut jopa tuhansia erilaisten organisaatioiden edustajaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme