Vaasan yliopisto

Vaikuttavilla toimenpiteillä kouluissa ja työpaikoilla voidaan edistää nuorten hyvinvointia

Jaa

Laaja systeemimallinnus nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä ja niiden välisistä yhteyksistä paljastaa nuorten hyvinvointiin liittyviä keskeisiä solmukohtia opinnoissa, työelämään siirryttäessä ja työelämässä. Kohdentamalla toimenpiteitä näihin solmukohtiin saadaan aikaan vaikuttavuutta.

Piirroskuva, jossa värikkäitä kuvioita ja erilaisia merkkejä.
Mielihyvin duunissa kuvituskuva.

Mielihyvin duunissa -hankkeen Tehdään yhdessä nuorille kestävää työelämää -seminaarin yhteydessä 12.2.2025 julkaistava politiikkasuositus keskittyy siihen, millaisilla toimenpiteillä ja päätöksillä edistetään nuorten hyvinvointia.

– Suosittelemme, että erityisesti toisen asteen ammatillisen koulutuksen resurssien riittävyydestä huolehditaan. Koulutuksen rahoituksen kohdentamista tulee tarkastella systeemisten vaikutusketjujen avulla ja rahoitusta on suunnattava nuorten hyvinvointia vahvistaviin toimenpiteisiin, toteaa projektitutkija Kyösti Husso Vaasan yliopistosta.

Sosiaaliturvajärjestelmää on ylipäätään syytä kehittää vastaamaan nuorten elämäntilanteita, jotta tukijärjestelmä ensinnäkin takaa riittävän toimeentulon ja toisekseen mahdollistaa ammattitaidon hankkimisen, tarvittaessa uudelleenkouluttautumisen ja työkykyisyyden kokeilun.

Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Jaana Toikkanen kertoo olevan tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus kiinnittyä työelämään omien voimavarojensa mukaisesti siten, että se takaa myös riittävän toimeentulon.

– Lisäksi työnantajien valmiuksia palkata nuoria myös osa-aikaisiin työsuhteisiin tulee vahvistaa, toteaa Jaana Toikkanen.

Vaasan yliopiston vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorisotyöttömyyden vähentäminen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy edistävät nuoren hyvinvointia ja kestävän työelämän rakentamista. Siksi resurssien kohdentaminen nuorten työllistymismahdollisuuksien lisäämiseen sekä haavoittuvassa asemassa oleville nuorille suunnattuihin ja syrjäytymistä ehkäiseviin palveluihin, kuten järjestöjen toimintaan, etsivään nuorisotyöhön ja muuhun vastaavaan vaikuttavaksi todennettuun toimintaan, on välttämätöntä.

Lisätietoja osoitteesta www.mielihyvinduunissa.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa Mielihyvin duunissa (Nuorten mielenterveyden tuki työelämässä ja työelämään siirryttäessä) hanketta Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (Mielenterveys ja työkyky työllisyyden ja tuottavuuden edellytyksenä). Kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). 

Silta Valmennusyhdistyksen koordinoimassa hankkeessa (09/2023–03/2025) osatoteuttajina ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Kuntoutussäätiö, Mielenterveyden keskusliito, Tampereen ammattikorkeakoulu, Valo Valmennusyhdistys, Vaasan yliopisto ja Väestöliiton Hyvinvointi Oy.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Paula Rossi, vanhempi tutkija, HT, Vaasan yliopisto, paula.rossi@uwasa.fi, puh. 050 448 3296
Kyösti Husso, projektitutkija, HM, Vaasan yliopisto, kyosti.husso@uwasa.fi
Jaana Toikkanen, erityisasiantuntija, FT, Diakonia-ammattikorkeakoulu, jaana.toikkanen@diak.fi, puh. 050 401 0406

Kuvat

Piirroskuva, jossa värikkäitä kuvioita ja erilaisia merkkejä.
Mielihyvin duunissa kuvituskuva.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Biokaasu vauhdittaa vihreää siirtymää Pohjanmaan maakunnissa – uusi digitaalinen alusta yhdistää toimijat2.7.2025 09:03:45 EEST | Tiedote

Biokaasulla on merkittävä rooli alueellisen energiaomavaraisuuden ja kiertotalouden edistämisessä. Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteinen tutkimushanke DigiBiogasHubs tuo biokaasumarkkinoiden toimijat yhteen digitaalisen verkkoalustan avulla ja luo pohjan uudenlaiselle yhteistyölle. Alueellisten biokaasukeskittymien kehittäminen ja niiden välisten yhtymäpintojen tunnistaminen ovat keskiössä, kun tavoitteena on moninkertaistaa biokaasun tuotanto ja käyttö.

Vaasan yliopiston tutkijoiden uusi politiikkasuositus: Valmiutta vapaaehtoisesti – kansalaisten osaaminen käyttöön27.6.2025 09:13:31 EEST | Tiedote

Vapaaehtoisten valmiusrekisteri mahdollistaisi turvallisuuskoulutettujen kansalaisten osaamisen hyödyntämisen kriisitilanteissa – erityisesti niiden, jotka eivät kuulu asevelvollisuusrekisteriin tai reserviin. Vaasan yliopiston tutkijoiden tuore politiikkasuositus esittää, että vapaaehtoisten valmiusrekisterin suunnittelussa tulee huomioida osallistujien näkemykset. Tällöin osaaminen voidaan hyödyntää tehokkaasti ja yhdenvertaisesti osana kokonaisturvallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye