Yhteystiedot ajan tasalle ennen kevään yhtiökokousta
Useimmissa taloyhtiöissä lähestytään vuoden tärkeintä tapahtumaa eli yhtiökokousta. Jotta yhtiökokouskutsu varmasti saavuttaa asunnon omistajan, on tärkeää varmistaa, että osakkaan yhteystiedot ovat ajan tasalla. Erityistä huomiota yhteystietojen päivittämiseen on kiinnitettävä silloin, jos asunnon omistuksessa on tapahtunut vuoden aikana muutoksia esimerkiksi osakkaan kuoleman tai asunnon myynnin myötä.
Jos huoneiston omistaja vaihtuu asuntokaupan myötä ennen yhtiökokousta, ostajan kannattaa pyytää myyjältä kirjallinen, yhtiökokousta varten tehty valtakirja. Uuden omistajan kirjaaminen Maanmittauslaitoksen rekisteriin voi kestää kuukausia, jolloin omistaja voi joutua osoittamaan valtakirjalla sen, että on oikeutettu edustamaan kyseistä huoneistoa yhtiökokouksessa.
Jos valtakirjan saaminen asunnon myyjältä ei syystä tai toisesta ole mahdollista, Maanmittauslaitosta voi pyytää käsittelemään omistuksen rekisteröinnin kiireellisenä.
Yhtiökokous on asunnon uudelle omistajalle tärkeä tilaisuus saada tietoa taloyhtiön asioista, vaikuttaa päätöksentekoon ja mahdollisesti tutustua myös uusiin naapureihin, joten edustusoikeus kannattaa huolehtia kuntoon hyvissä ajoin ennen kokousta.
Kuolinpesän yhteystiedot ilmoitettava itse
Huoneiston perivän omaisen pitää nykyisin ilmoittaa kuolinpesän edustajan yhteystiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Vain tällä tavalla voi varmistaa, että yhtiökokouskutsu ja esimerkiksi vastikelaskut löytävät perille. Taloyhtiö käyttää yhtiökokouskutsujen lähettämisessä Maanmittauslaitoksen ylläpitämiä yhteystietoja.
Muiden kuin kuolinpesien ei tarvitse ilmoittaa yhteystietojensa muutoksista, jos yhteystiedot eivät poikkea Väestötietojärjestelmään ilmoitetuista yhteystiedoista. Poikkeuksena tähän ovat sähköpostiosoitteet, joiden muutokset eivät päivity huoneistotietojärjestelmään ilman erillistä ilmoitusta. Sähköpostiosoitteensa voi päivittää Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella.
”Yhä useampi osakas haluaa kokouskutsut sähköpostitse, ja se onkin monin tavoin hyvä kutsutapa. Sähköpostitse lähetetyt kutsut säästävät yhtiön kuluja ja ne myös saapuvat osakkaille huomattavasti nopeammin kuin postitse lähetetyt kutsut”, Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen toteaa.
Yhteyshenkilöt
Virpi Hienonenjohtava lakiasiantuntija
Puh:09 1667 6361virpi.hienonen@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Lupaviranomainen jarruttaa tarpeettomasti maalämpöön siirtymistä pohjavesialueilla19.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Maalämpö on viime vuosina nostanut suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmönlähteenä. Moni taloyhtiö on päätynyt ratkaisuun kustannussyistä, mutta maalämpö voi olla myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin paikkakunnalla tarjolla oleva kaukolämpö. Pohjavesialueilla maalämpöön siirtyminen kuitenkin käytännössä pysähtyy lupaviranomaisen tulkintaan siitä, ettei pohjavesialueille tule porata energiakaivoja ollenkaan. Suomessa sijaitsee noin 5000 pohjavesialuetta.
Vuokralaisillakin voi olla oikeus osallistua yhtiökokoukseen18.3.2025 09:03:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa käsitellään usein asioita, joilla on merkitystä myös talossa asuville vuokralaisille. Lakiin on kirjattu, millaisten asioiden käsittely yhtiökokouksissa tuo osallistumisoikeuden osakkaiden lisäksi asukkaille.
Kotibotti opastaa taloyhtiöiden toimijoita 24/7 tekoälyä hyödyntäen14.3.2025 10:05:45 EET | Tiedote
Taloyhtiöitä ja asumista koskevissa asioissa kaikki taloyhtiöiden toimijat saavat tietoa ja neuvoja Kiinteistöliiton uudesta palvelusta. Kotibotti on maksuton vuorovaikutteinen palvelu, joka neuvoo ja opastaa kellonajasta tai viikonpäivästä riippumatta. Uusi palvelu hyödyntää vastauksissaan tekoälyä ja palvelee useilla kielillä.
Toiminnantarkastaja voi korvata tilintarkastajan pienehkössä taloyhtiössä11.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Kevään yhtiökokouksissa on jälleen tarjolla tärkeitä tehtäviä yhteisestä omaisuudesta huolehtimiseksi. Yksi näistä on toiminnantarkastajan tehtävä, johon kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti. Taloyhtiöön voidaan valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa, eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme