Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastoihin tehtiin yli 4400 sote-kantelua viime vuonna

Jaa

Aluehallintovirastoihin tehdyt sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut ovat lisääntyneet 2020-luvulla. Aluehallintovirastot ratkaisivat viime vuonna yli 5300 sote-kantelua.

Vuonna 2024 aluehallintovirastoihin tehtiin 4406 sosiaali- ja terveydenhuollon kantelua. Kanteluista 1650 koski sosiaalihuoltoa ja 2756 terveydenhuoltoa. Kanteluiden määrä on noussut viime vuosina. Vuoden 2020 sote-kanteluiden määrä oli 3165.   

Terveydenhuollon kanteluiden yleisin aihe, liki 23 %, oli hoidon/palvelun laatu. Muita yleisempiä syitä olivat palvelun saatavuus, hoitoon pääsy, lääkehoito tai muu hoito- tai menettelytapavirhe. Sosiaalihuollon osalta yleisimmät kantelun aiheet olivat hoidon tai palvelun laatu, epäasiallinen kohtelu ja päätöksenteko.

Aluehallintovirastot ratkaisivat viime vuonna 5347 kantelua, mikä on 1230 kantelua enemmän kuin v. 2023.

Muistutusmenettely nopeuttaa esimerkiksi kohteluun liittyvien asioiden käsittelyä

Sote-kanteluista lähes puolet siirrettiin hyvinvointialueille tai yksityisille palveluntuottajille muistutusmenettelyyn. Muistutusmenettelyyn siirretään tapauskohtaisen harkinnan perusteella esimerkiksi kohteluun ja käytökseen liittyviä kanteluita. Kantelun käsittely perustuu asiakirjaselvityksiin, eikä aluehallintoviraston käytettävissä olevin keinoin voida jälkikäteen selvittää, mitä keskustelu- ja vuorovaikutustilanteissa on tosiasiallisesti tapahtunut, eikä käytyjen keskustelujen sisältöä ja sävyä. Tästä syystä näiden kanteluiden osalta muistutusmenettely on nopein ja tehokkain tapa käsitellä asia.

Viranomaisvalvonnassa keskitytään kanteluiden osalta merkittävimpiin epäkohtiin ja ongelmiin, joissa asiakas- tai potilasturvallisuus on vakavasti vaarantunut. Esimerkiksi lainvastaiset rajoitustoimenpiteet tai tilanteet, joissa oikeusturvan katsotaan olennaisesti vaarantuneen, käsitellään aluehallintoviraston hallintokanteluprosessissa.

Lisätietoja:

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye