Terapia- ja Interventionavigaattori ovat nopeampia reittejä mielenterveys- ja päihdepalveluihin
Terapia- ja Interventionavigaattori ovat digitaalisia työvälineitä, joiden avulla nopeutetaan hoitoon pääsyä ja vahvistetaan hoitojen vaikuttavuutta niin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella kuin muuallakin Suomessa. Navigaattoreiden kyselyillä kartoitetaan elämäntilannetta ja elämän ongelmakohtia. Terapia- ja interventionavigaattoreista saatuja tuloksia hyödynnetään HyVä-digin mielenterveys- ja päihdechatissä, missä voidaan tehdä arvio psykososiaalisen tuen tarpeesta.
Terapianavigaattori on sekä terveydenhuollon ammattilaisen että potilaan työkalu
Terapianavigaattorin kyselylomake on tarkoitettu yli 22-vuotiaille Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille. Terapianavigaattorin kysymykset auttavat asiakasta itseään tunnistamaan syitä vaikeaksi muuttuneelle elämäntilanteelle ja mielenterveyden haasteille. Ammattilaiselle lomakkeeseen täytetyt tiedot toimivat esitietona ja ohjenuorana sille, millaista apua ihminen tarvitsee. Terapianavigaattori nopeuttaa hoitoon pääsyä, sillä kyselyn vastausten perusteella asiakas ohjataan oikeaan hoitoon tai palveluun.
Useimmiten asiakkaat ohjataan täyttämään Terapianavigaattori ennen ensimmäistä kontaktia mielenterveys- ja päihdepalvelun ammattilaisen kanssa. Asiakkaita ohjataan Terapinaviagaattoriin esimerkiksi HyVä-digistä, jonka chatissä voi keskustella ilmaiseksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kun kyselylomake on täytetty, Terapianavigaattori tekee vastauksista koosteen. Kooste ei mene suoraan terveydenhuoltoon, vaan asiakas ottaa terapianavigaattorista saamansa 8-merkkisen koodin ylös ja antaa sen ammattilaiselle. Tällöin ammattilainen voi tehdä tietojen avulla kliinisen arvion ja ohjata asiakkaan oikeaan hoitoon, mitä kutsutaan ensijäsennykseksi.
– Ensijäsennys voidaan tehdä HyVä-digin mielenterveys- ja päihdechatissä samalla tavalla kuin se tehtäisiin puhelimessa tai vastaanotolla. Ensijäsennyksessä ammattilainen arvioi yhdessä asiakkaan kanssa, mikä olisi oikeatasoinen ja soveltuvin hoitomuoto asiakkaalle, HyVä-digin palveluvastaava Enni Juusela kertoo.
HyVä-digi on osa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarjoamia terveysasemapalveluita ja se on vakiintunut osaksi toimintaa. HyVä-digin digitaalisen sotekeskuksen chat-palvelut ovat maksuttomia hyvinvointialueen asukkaille. HyVä-digissä työskentelee sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, joiden kanssa voi asioida digitaalisesti.
Interventionavigaattori on nuorten apuna hoitoon ohjauksessa
Alle 22-vuotiaille mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille suositellaan Interventionavigaattorin täyttämistä. Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa nuoren, ja tarvittaessa myös huoltajan, täyttämään Interventionavigaattorin. Interventionavigaattori toimii yksinään nuoren vastauksilla eikä navigaattorin täyttämisestä mene ilmoitusta alaikäisen nuoren huoltajille. Interventionavigaattorin tuloksia puretaan HyVä-digin mielenterveys- ja päihdechatissä, joka on tarkoitettu yli 16-vuotiaille.
– Terapia- ja interventionavigaattori ovat molemmat meille tärkeitä digitaalisia työvälineitä. Navigaattorit jäsentävät tietoa ja auttavat terveydenhuollon ammattilaisia arvioimaan, mikä olisi asiakkaalle paras psykososiaalisen tuen muoto, Enni Juusela kertoo.
Terapianavigaattori ja nuorten Interventionavigaattori ovat esimerkkejä siitä, kuinka digitaaliset työkalut voivat sujuvoittaa hoitoon pääsyä ja tarjota asiakkaille oikea-aikaista tukea. Ne auttavat asiakasta hahmottamaan omaa tilannettaan ja terveydenhuollon ammattilaista tekemään perusteltuja hoitopolkuarvioita. Työkalujen avulla mielenterveys- ja päihdepalvelut voidaan kohdentaa entistä paremmin, mikä edistää nopeampaa avunsaantia ja tukee asiakkaan hyvinvointia kokonaisvaltaisesti
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Enni JuuselaHyVä-digi Palveluvastaava
Puh:0403534850enni.juusela@itauusimaa.fiviestintä / kommunikationItä-Uudenmaan hyvinvointialue / Östra Nylands välfärdsområde
viestinta@itauusimaa.fiKuvat
Linkit
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
Stöd och vård är tillgänglig för barns och ungas psykiska utmaningar30.4.2025 10:27:00 EEST | Pressmeddelande
Vid Östra Nylands välfärdsområde kartlägger man noggrant symtomen hos barn och unga som är under 23 år. Kartläggningen görs inom en månad från det att kontakt tagits med mentalvårdstjänsterna. Lagen om terapigaranti, som trädde i kraft i maj, tryggar likvärdig tillgång till psykosocial vård eller kortpsykoterapi som omfattas av garantin. Mentalvårdstjänster för barn startar på hösten när ett nytt team för mentalvårdstjänster inleder sin verksamhet.
Lasten ja nuorten mielenterveyden haasteisiin on tarjolla tukea ja hoitoa30.4.2025 10:15:59 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten oireet kartoitetaan huolellisesti kuukauden sisällä yhteydenotosta mielenterveyspalveluihin. Toukokuussa voimaan tullut terapiatakuulaki turvaa yhdenvertaisen pääsyn takuun piiriin kuuluvaan psykososiaaliseen hoitoon tai lyhytpsykoterapiaan. Lasten mielenterveyspalvelut käynnistyvät syksyllä, kun uusi mielenterveyspalvelujen tiimi aloittaa toimintansa.
Beslut av nämden för beredskap och säkerhet 22.4.202523.4.2025 08:17:55 EEST | Pressmeddelande
Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för beredskap och säkerhet sammanträdde tisdagen den 25.2.2025 på räddningsstationen i Borgå. Vid mötet behandlades välfärdsområdets jämställdhetsplan och plan för likabehandling, upphävande av administrativa tvångsmedel samt andra aktuella ärenden.
Varautuminen ja turvallisuus -lautakunnan päätöksiä 22.4.202523.4.2025 08:14:01 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen varautuminen ja turvallisuus -lautakunta kokoontui tiistaina 22.4.2025 Porvoon pelastusasemalla. Kokouksessa käsiteltiin hyvinvointialueen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, hallinnollisten pakkokeinojen purkua sekä muita ajankohtaisia asioita.
Ett tuberkulosfall konstaterats i Borgå10.4.2025 12:48:56 EEST | Pressmeddelande
I Borgå har en enskild tuberkulossmitta konstaterats hos en vuxen person. Smittan medför ingen omfattande exponeringsrisk för invånarna i området.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme