Oulun yliopisto

Innovatiivinen yhdistelmä terästä ja puuta vie rakennusteollisuutta uudelle tasolle – Pohjois-Pohjanmaalta vauhtia vähähiilisiin ratkaisuihin

Jaa

Puunkäyttö on lisääntynyt globaalisti etenkin suurissa rakennushankkeissa, mikä on kasvattanut tarvetta kehittää puutuotteita ja niiden asentamista entistä ympäristöystävällisemmin. Pohjois-Pohjanmaalla toimiva konsortio on saanut lähes 700 000 euron EU-rahoituksen hankkeelle, jossa hyödynnetään alueella kehitettyjen ultralujien terästen hyviä ominaisuuksia puutuotteiden kehittämiseksi niin, että niiden soveltuvuus eri käyttökohteisiin lisääntyy ja hiilijalanjälki pienenee.

teräksen liittorakenteen testauslaite
Teräksen liittorakenteet ovat tehokkaita puurakentamisessa. Markku Keskitalo

Kaksivuotisen Modernit kilpailukykyiset liittorakenteet (TeräsPuu) -hankkeen ytimessä on yhdistää Pohjois-Pohjanmaalla kehitettyjen ultralujien terästen ominaisuudet puumateriaaleihin, kuten CLT- ja CLC-elementteihin, liimapuuhun ja hirsiin. Digitaalisten menetelmien avulla kehitetään rakenteiden asennusvalmiutta ja optimoidaan kustannuksia, mikä vastaa rakennusalan kriittisiin ongelmiin: hitaaseen asennusnopeuteen ja suurin kuluihin.

Hankkeessa edistetään Pohjois-Pohjanmaan pk-yritysten kansainvälistymistä ja vientiä sekä vahvistetaan kilpailukykyä ja liiketoimintaa puunkäytön ja automaatioasteen lisäämiseen tähtäävillä kehitystoimilla.

"Teräksen ja puun liittorakenteiden avulla voimme pienentää materiaalitarvetta ja samalla parantaa rakenteiden suorituskykyä. Esimerkiksi muotosulkeiset teräsliitokset mahdollistavat nopean ja kustannustehokkaan asennuksen," kertoo projektipäällikkö Markku Keskitalo Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmästä.

Uusi osaamiskeskittymä Pohjois-Pohjanmaalle

Hanke synnyttää Pohjois-Pohjanmaalle uudenlaisen osaamiskeskittymän, jossa perinteiset vahvuudet – teräs- ja puuteollisuus – yhdistyvät digitaalisuuteen ja poikkitieteelliseen innovointiin.

TeräsPuu-hanke hyödyntää myös robotiikkaa ja XR-teknologiaa kehittääkseen liittorakenteiden valmistusprosesseja. Esimerkkinä mainitaan seinäpintojen viimeistely robottien avulla. Tämä teknologia ei pelkästään nopeuta tuotantoa vaan avaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia Pohjois-Pohjanmaan pk-yrityksille.

”Pohjustamme tietä uudenlaisille, kestäville rakenneratkaisuille, jotka vastaavat niin teknisiin kuin kaupallisiin tarpeisiin ja tukevat samalla ympäristöystävällistä rakentamista," Keskitalo kiteyttää.

Hanketta rahoittaa EU:n alue- ja rakennepolitiikan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelma, ja sen toteuttavat Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä, Centria-ammattikorkeakoulu sekä Nivalan Teollisuuskylä.

Lisätietoja:
Markku Keskitalo, projektipäällikkö, Teräspuu-hanke
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä 
markku.keskitalo@oulu.fi
puh: 040 7750337

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, osaamista ja ratkaisuja mikroyrittäjyyden, alueellisen erinomaisuuden ja tulevaisuuden tuotantoteknologioiden näkökulmista.​ Vahvistamme osaamisaloillamme kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa. Vastuullamme on ​mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tehtävä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye