Tulevaisuuskeskusteluiden raportti julki: enemmän yhteisöllisyyttä, vähemmän armottomuutta
Mitä jos tulevaisuudessa ei ihailtaisi enää taloudellista menestystä, tehokkuutta, ja norminmukaisuutta? Mitä jos tulevaisuus olisi vähemmän armoton ja enemmän yhteisöllinen, sekä rauhaa ja ympäröivää luontoa kunnioittava? Tätä tulevaisuudelta toivoivat Diakonissalaitoksen ja Rinnekotien tulevaisuustyöpajoihin loppuvuodesta 2024 osallistuneet.

Diakonissalaitos järjesti loppuvuonna 2024 yhteensä 24 tulevaisuustyöpajaa kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Osallistujina oli muun muassa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, kehitysvammaisia ja autisminkirjon henkilöitä, haavoittuvassa asemassa olevia nuoria, ikääntyneitä ja maahantulijoita.
Työpajasarja oli osa vuonna 2023 alkanutta osallistavan tulevaisuustyön eli Ilmiöasemien toimintaa. Työn tavoitteena on laajentaa tulevaisuusvaltaa, eli luoda erilaisille ihmisille mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen tulevaisuuskeskusteluun.
Lue raportti syksyn 2024 tulevaisuustyöpajoista tästä linkistä.
Tulevaisuustyöpajojen punaisena lankana toivo
”Tulevaisuustyöpajoissa nousi voimakkaasti esille huoli yhteiskunnan armottomuudesta ja norminmukaisesta, tehokkuuteen tähtäävästä elämästä. Se, ettei erilaisille elämäntilanteille ei ole tilaa. Ihmisillä oli myös huoli siitä, että hyvää elämää määrittää tällä hetkellä yksilökeskeisyys, työ, raha ja menestys”, sanoo osallistavaa tulevaisuustyötä Diakonissalaitoksella kehittävä asiantuntija Maiju Lehto.
Raportin mukaan osallistuneet kokivat yhteiskuntamme ahtaaksi paikaksi elää. Läpi eri keskustelijaryhmien haasteena hyvälle tulevaisuudelle nousivat taloudelliset haasteet, terveys- ja mielenterveyspalveluiden ongelmat, yhteiskunnalliset haasteet kuten ennakkoluulot, vähemmistöjen syrjintä ja rasismi. Isona teemana nousi ilmastonmuutos sekä huoli ympäristön tilanteesta.
”Keskustelujen punainen lanka oli kuitenkin pohtia toivottavia tulevaisuuksia, ei puhua vain menneestä. Toivottavan tulevaisuuden visioissa nousivat erityisesti yhteisöllisyys ja ihmissuhteet, maksuttomien kohtaamispaikkojen tärkeys, luonnonläheisyys ja kestävä kehitys, hyvä terveydenhuolto ja ennaltaehkäisevät palvelut sekä joustavat työmahdollisuudet”, Lehto kertoo.
”Myös rauha ja turvallisuus maailmanlaajuisesti ja Suomessa, sekä ihmisoikeuksien toteutuminen olivat keskeisiä toiveita.”
Tulevaisuustyöpajat laajentavat tulevaisuusvaltaa
Sitran mukaan Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa tulevaisuusnäkymiin eli siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Tulevaisuusajattelu on tärkeä taito muuttuvassa maailmassa. Se myös herättelee pohtimaan, kuka tällä hetkellä määrittelee tulevaisuuden näkymämme.
”Osallistavan tulevaisuustyön avulla haluamme olla yhdessä tekemässä muutosta. Kun keskustelemme hyvän tulevaisuuden esteistä, ymmärrämme paremmin millaiset asenteet tai rakenteet voivat olla hidasteita toivomillemme ja tarvitsemillemme asioille. Mitä voisimme tehdä näille asioille yksilön, yhteisön tai yhteiskunnan näkökulmasta? Samalla tulemme tietoisiksi meille tärkeistä arvoista ja asioista, ja voimme alkaa tehdä tässä hetkessä valintoja, jotka johdattavat meitä niitä kohti”, Maiju Lehto sanoo.
Diakonissalaitoksen tulevaisuustyöpajojen keskustelijaryhminä olivat syksyllä 2024 työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, kehitysvammaiset ja autismikirjon henkilöt, päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja Asunto ensin-palveluiden asiakkaat, maahan muuttaneet, ikääntyneet, kaupunkilaiset (D-asemien toimintaan osallistuvat) sekä lasten ja nuorten palveluiden asiakkaat.
Diakonissalaitoksen ja Rinnekotien toiminnoissa on järjestetty tulevaisuustyöpajoja ja keskusteluja vuodesta 2023 alkaen yli 70, ja osallistujia on ollut yli 500.
Tutustu raporttiin tästä. Lue lisää Diakonissalaitoksen tulevaisuustyöstä: hdl.fi/tulevaisuustyo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maiju LehtoOsallistavan tulevaisuustyön asiantuntija
Puh:+358505753339maiju.lehto@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Linkit
Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Lue lisää: www.hdl.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme