Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Yritystuet edistivät maaseudun elinvoimaa

Jaa

Pohjois-Savossa EU:n maaseuturahoituksen myönnetyn yritystuen määrä vuonna 2024 oli 3,6 miljoonaa euroa. Tukien odotetaan synnyttävän lähes 70 uutta työpaikkaa Pohjois-Savon maaseudulle.

Kuvassa hitsaava mies
EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvia yritystukia voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Tukipaletti taipuu moneen tarpeeseen. Kuva Kehitysyhtiö SavoGrow Oy

Vuonna 2024 Pohjois-Savossa EU:n maaseuturahoituksen myönnetyn yritystuen määrä niin Pohjois-Savon ELY-keskuksesta, kun alueen Leader-ryhmiltä oli yhteensä 3,6 miljoonaa euroa. Eniten yritystukea myönnettiin Kuopioon 747 276 euroa, joka vastaa 20 % kaikista myönnetyistä yritystuista.

– Kysyntä oli viime vuonna kohtuullisen hyvä yleiseen taloudelliseen tilanteeseen nähden. Vaikka alkuvuonna hakemuksia tuli vireille rauhalliseen tahtiin, niin kesän jälkeen tilanne piristyi. Varsinkin kehittämistukea haettiin selvästi odotettua enemmän. Yritykset siis panostivat tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien sekä markkinoinnin kehittämiseen investointien ohella, mainitsee Pohjois-Savon ELY-keskuksen yritystutkija, Pekka Stjerna.  

Pohjois-Savossa toiseksi eniten tukea myönnettiin Kiuruvedelle 604 762 euroa ja kolmanneksi Pielavedelle 461 249 euroa. Myönnettyjä hakemuksia vuonna 2024 oli yhteensä 119 kappaletta, joista Pohjois-Savon Leader-ryhmien myöntämiä hakemuksia 87 kappaletta.  

– Yritykset ovat hyödyntäneet aktiivisesti Leader-ryhmien kautta haettavia kehittämis- ja käynnistysavustuksia. Niiden avulla saadaan luotua uutta hyvää alustaa yritystoiminnan kasvulle Pohjois-Savossa, kertoo Leader Mansikan toiminnanjohtaja Kirsi Manninen.  

 Vuonna 2024 hakemukset painottuivat maaseutualueiden mikroyrityksiin ja jakautuivat laajasti eri toimialoille, pääasiassa mekaaniseen metsäteollisuuteen. Tuki painottui harvaan asutulle maaseudulle ja ydinmaaseudulle tasaisesti.

Yritystuki nopeutti hankintaa ja helpotti päätöstä investoida kasvuun  

Pohjois-Savossa metsäsektorilla puunjalostusteollisuuden ja erityisesti saha- ja puutuoteteollisuuden merkitys on suuri. Myös puurakentaminen ja sen kehittäminen on maakunnalle tulevaisuuden mahdollisuus.  

Alkuvuonna 2024 Puukurre Oy sai Pohjois-Savon ELY-keskuksen kautta investointitukea tuotantotilojen uudistamiseen ja saneeraukseen sekä uuden optimointisahalinjan hankintaan.  

– Pienellä kahden henkilön yrityksellä kasvumahdollisuudet ilman ulkopuolista apua ovat hankalat. Yritystuki mahdollisti toiminnan laajentamisen ja tuotannon tehostamisen, mainitsee Puukurre Oy:n yrittäjä Teemu Heimonen.  

Tulevaisuudessa yrityksellä on tavoitteena saada kasvua uusien yritysasiakkaiden puolelta ja työllistää yksi työntekijä.  

– Haastavassa talous- ja rahoitustilanteessa yritystuki nopeutti hankintaa ja helpotti päätöstä investoida kasvuun, lisää Heimonen.  

Puukurre valmistaa puisia ja vanerisia rahtipakkauksia, sekä erilaisia puupohjaisia kuljetustukia ja suojia yritysasiakkaille. Kuluttaja-asiakkaille he tarjoavat puutavaraa ja rakennustarvikkeita.  

Tuki auttoi yrityksen perustamisessa  

Vuoden 2023 alussa perustettu K&K Ympäristökunnostukset Oy haki yritystoimintansa alkutaipalella EU:n maaseuturahoituksen investointitukea Leader Ylä-Savon Veturin kautta.   

 Tuen avulla tehtiin hankintoja yritystoiminnassa tarvittaviin laitteistoihin, kuten esimerkiksi drone ja 3D-Win-maastomalliohjelmisto.  

– Tuen avulla yrityksen perustamista oli hiukan turvallisempi kokeilla. Pienyritykselle on hyvä, että on kevyitä tukimuotoja, joiden avulla yrityksen perustamista on helpotettu, mainitsee K&K Ympäristökunnostukset Oy:n toinen yrittäjistä Krista Lammenkoski.   

K&K Ympäristökunnostukset Oy erikoisosaamista on vesistönkunnostukset, valuma-aluesuunnittelu ja niihin liittyvät toiminnot. Yritys tarjoaa palveluina ympäristökunnostushankkeiden suunnittelua, koordinointia ja toteutusta.   

Aloittaville yrityksille on monia eri tukimuotoja saatavilla maaseuturahoituksesta, niiden avulla pyritään synnyttämään lisää yritystoimintaa, uusia työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaa.  

Maaseuturahoituksen avulla luodaan uusia työpaikkoja Pohjois-Savoon  

EU:n maaseuturahoituksella on merkittävä rooli maaseudun yritysten kasvulle ja kehittymiselle. Yritysrahoituksen avulla yritykset voivat kasvattaa liiketoimintaansa ja kehittää tuotteitaan. Sen myötä maaseudulle syntyy uusia työpaikkoja.   
    
– Vuoden 2024 aikana ELY-keskuksesta myönnettyjen yritystukien avulla tavoitellaan 68 uutta työpaikkaa Pohjois-Savoon, kertoo Henna Huovinen, rahoitusasiantuntija Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.   

EU:n maaseuturahoitusta voi hakea joko ELY-keskuksesta tai oman alueen Leader-ryhmästä, riippuen yrityksen koosta tai toiminnan luonteesta. Pohjois-Savossa toimii neljä Leader-ryhmää, Leader Mansikka, Leader Kalakukko, Leader Ylä-Savon Veturi ja Joroisissa Leader SavonLuotsi.  Rahoitettavat kohteet valitaan valintamenettelyyn perustuen.   

(liitteenä ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien myöntämä yrityskohtainen rahoitus Pohjois-Savoon kunnittain)      

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Stjerna yritystutkija, Pohjois-Savon ELY-keskus, Puh. +358 295 026 625, pekka.stjerna@ely-keskus.fi

Kirsi Manninen, toiminnanjohtaja Leader Mansikka, 045 131 5077
kirsi.manninen@mansikkary.fi

Jaana Paananen, toiminnanjohtaja Leader Kalakukko, 040510 3258, jaana.paananen@kalakukkory.fi

Minna Partanen, toiminnanjohtaja Leader Ylä-Savon Veturi, 040 760 7173, minna.partanen@ylasavonveturi.fi

Teemu Heimonen, yrittäjä Puukurre Oy, puh. 0400 277887, teemu@puukurre.fi

Krista Lammenkoski, yrittäjä K&K Ympäristökunnostukset Oy, 040 841 0044 krista@ymparistokunnostukset.fi

Kuvat

Kuvassa Puukurre Oy:n uusi konehalli ja yrittäjät. Kuva: Teemu Heimonen.
Kuvassa Puukurre Oy:n uusi konehalli ja yrittäjät. Kuva: Teemu Heimonen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye