Oulun yliopistossa kehitetään tulevaisuuden materiaaleja ratkaisemaan geopoliittisia riippuvuuksia
Vihreään siirtymään ja digitalisaatioon liittyvät teknologiat vaativat valtavia määriä erilaisia alkuaineita. “Emme voi päättää, mitä alkuaineita EU-alueella löytyy maankuoresta. Tämän takia meidän täytyy kehittää uusia materiaaleja saatavilla olevista alkuaineista”, yliopistotutkija Akseli Mansikkamäki toteaa.

Esimerkiksi puhelimen valmistamiseen tarvitaan nykyään yli 70:tä eri alkuainetta – eli yli kolme neljäsosaa luonnosta löytyvistä alkuaineista. Näistä ainakin puolet ovat Euroopan unionin kriittisten raaka-aineiden listalla, mikä tekee jo nyt EU:n ilmastonmuutoksen torjunnan, teollisuuden ja puolustusteknologian riippuvaiseksi ulkopuolisista maista. Geopoliittinen epävakaus korostaa haavoittuvaa asemaa.
Akseli Mansikkamäen tutkimusryhmä Oulun yliopistossa pyrkii kehittämään molekyylejä, joita voi käyttää tulevaisuuden teknologioissa. Tällaisilla molekyyleistä rakennetuilla materiaaleilla voidaan tulevaisuudessa korvata kriittisiä raaka-aineita.
Juuri julkaistussa tutkimuksessa Mansikkamäki ja väitöskirjatutkija Anand Chekkottu Parambil selvittivät, miten niin kutsuttujen pääryhmien raskasmetalleista voi tehdä magneettisia molekyylejä. Tällaisia metalleja ovat esimerkiksi tina, lyijy ja vismutti. Niitä on saatavilla suuria määriä, mutta metalleina ne eivät ole magneettisia, eikä niillä ole runsaasti käyttösovelluksia esimerkiksi mikroelektroniikassa. Osana molekyylejä niistä voidaan kuitenkin luoda magneettisia materiaaleja, joita voidaan hyödyntää tulevaisuuden komponenteissa.
“Toisin sanoen, yritämme saada tavanomaisia alkuaineita tekemään asioita, joita emme uskoneet niiden pystyvän tekemään”, Mansikkamäki selittää.
Uusien materiaalien suunnittelu on perustutkimusta kemian ja fysiikan rajamailla
Mansikkamäen tutkimusryhmän työ on perustiedettä, jossa tutkitaan miten tulevaisuuden teknologian tarvitsemia ominaisuuksia voi rakentaa molekyyleihin ja materiaaleihin. Oulun yliopistossa tehtävä tutkimus hyödyntää suurteholaskentaa ja teoreettisia menetelmiä. Käytännön kokeita tehdään yhteistyönä muun muassa kanadalaisten ja brittiläisten tutkimusryhmien kanssa.
Mansikkamäki itse on väitellyt tohtoriksi kemian alalta, mutta työskentelee nykyään teoreettisen fysiikan parissa.
“Kemia ja teoreettinen fysiikka eivät ole kovin yleinen yhdistelmä, mutta koulutustaustana tämä on aika optimaalinen, kun haluaa ymmärtää, miten molekyylit ja korkea teknologia liittyvät toisiinsa”, Mansikkamäki naurahtaa.
Tämä päivänä uudenlaisiin molekyyleihin pohjautuvat materiaalit ovat vielä varhaisessa vaiheessa, ja käytännön sovelluksia on hyvin vähän. Tällaisten materiaalien täyttä potentiaalia tulevaisuuden teknologioissa vasta selvitetään.
“Yhteiskuntamme tulevaisuutemme kannalta on oleellista, että tieteellinen pohja uusien materiaalien kehittämiselle luodaan jo tänään”, Mansikkamäki tiivistää. ”Tulevaisuudessa siirtyminen kohti korkeamman jalostusasteen materiaaleja EU:ssa on kuitenkin maailmanpolitiikan takia väistämätöntä.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistotutkija Akseli Mansikkamäki, puh: 050 3593 804, Akseli.Mansikkamaki@oulu.fi, NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344 261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme