Kaulan imusolmukkeista uutta tietoa MS-taudin syntymekanismeista
MS-tautiin sairastuneiden potilaiden kaulan imusolmukkeista havaittiin Epstein Barr -virusinfektion muuntamia soluja. HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimus toi uutta tietoa viruksen roolista MS-taudin synnyssä.

HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat ensimmäisinä maailmassa julkaisseet tutkimusaineiston, jossa MS-potilaiden kaulan alueen imusolmukkeista on kerätty solunäytteitä jo diagnoosivaiheessa. Näytteet tutkittiin yksisolusekvensoinnilla, jossa analysoidaan yksittäisten solujen ilmiasua. Potilaiden näytteistä löydettiin merkittäviä poikkeavuuksia B-solujen alaryhmissä, joissa nähtiin myös merkkejä aktiivisen Epstein Barr -virusinfektion aikaansaamista muutoksista.
Vuonna 2022 havaittiin, että MS-taudin puhkeamisen edellytys on Epstein Barr -virusinfektio. Tämä yleinen virus jää eliniäksi B-lymfosyytteihin, mutta vain pieni osa viruksen saaneista sairastuu MS-tautiin. MS-taudin riski liittyy erityisesti viruksen kohtaamiseen vasta murrosiässä tai nuorena aikuisena, jolloin se saa aikaan mononukleoosin eli pusutaudin.
MS-tautia on perinteisesti tutkittu etsimällä immuunipuolustuksen soluja verinäytteistä ja aivoselkäydinnestenäytteistä, mutta nämä menetelmät eivät ole toistaiseksi tuoneet ratkaisevaa tietoa tautimekanismin ymmärtämiseen.
Tutkimustiedosta uusia mahdollisuuksia lääkehoidon kehittämiseen
MS-taudin autoimmuunivasteen eli hyökkäyksen aivoihin ja selkäytimeen uskotaan syntyvän kaulan syvissä imusolmukkeissa. Tässä tutkimuksessa kaulan syvistä imusolmukkeista löydettiin B-solujen alaryhmä, joka on MS-tautia sairastavilla potilailla suurempi kuin terveillä.
”Alaryhmä vaikuttaa Epstein Barr -virusinfektion muuntamalta. Tämä on uusi tieto, jonka tunnistamisessa ratkaisevaa oli viruksen ja immuunipuolustuksen tutkiminen imusolmukkeissa, missä näiden keskinäinen vuorovaikutus kehossa yleensä tapahtuu”, väitöskirjatutkija Joona Sarkkinen Helsingin yliopistosta kertoo.
Aivojen glymfaattinen kierto kuljettaa keskushermoston pilkkoutuneita rakenteita kaulan syviin imusolmukkeisiin, jossa ne esitellään immuunipuolustukselle.
”Tulostemme perusteella olisi kiinnostavaa suunnitella lääkehoitoja, jotka kohdistuvat vain tähän B-solujen alaryhmään. B-soluja tuhoavat lääkehoidot ovat MS-taudissa erittäin tehokkaita, mutta ne altistavat samalla potilasta myös infektioille. Normaalisti toimivaa immuunipuolustusta säästävä ja vain immuunijärjestelmän poikkeavaan osaan kohdistuva täsmähoito olisi potilaille hyödyllinen, sillä MS-tautiin sairastutaan usein nuorena aikuisena ja hoitoa tarvitaan vuosikymmeniä”, sanoo tutkimusta johtanut dosentti, neurologian erikoislääkäri Sini Laakso HUSin Neurokeskuksesta ja Helsingin yliopistosta.
Jatkossa tuloksia on tarkoitus varmistaa laajemmassa potilasryhmässä ja selvittää, miten MS-taudin lääkitykset vaikuttavat löydöksiin.
”Tutkimuksemme rohkaisee soveltamaan tunnettuja tutkimusmenetelmiä uusille aloille. MS-taudin tutkiminen kaulan alueen imusolmukkeista ohutneulanäytteiden avulla tarjoaa uuden näkökulman tämän monimutkaisen sairauden mekanismien ymmärtämiseen. MS-tautia tutkittiin aiemmin pääosin koeläinmalleilla, jolloin esimerkiksi sairauden keskeinen yhteys B-soluihin ei tullut esiin”, Laakso sanoo.
Tutkimusartikkeli: Altered Immune Landscape of Cervical Lymph Nodes Reveals Epstein-Barr Virus Signature in Multiple Sclerosis. Julkaistu Science Immulogy -lehdessä 21.2.2025.
Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joona SarkkinenLääketieteen lisensiaatti, erikoistuva lääkäriHelsingin yliopisto
joona.sarkkinen@helsinki.fiSini LaaksoLääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti, neurologian erikoislääkäriHUS Neurokeskus ja Helsingin yliopisto
sini.m.laakso@hus.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme