EVAn raportti: Ikääntyminen tappoi Suomen talouskasvun
Suomen talouskasvu on hidastunut merkittävästi viime vuosikymmeninä ja keskeisin syy tähän on väestön ikääntyminen, valottaa taloustieteilijä Mauri Kotamäki tuoreessa EVA Raportissaan.

Raportissa tarkastellaan ikääntymisen vaikutuksia julkiseen talouteen, tuottavuuteen ja riskinottohaluun. Ikääntyminen lisää merkittävästi julkisia menoja, heikentää työvoiman saatavuutta ja vähentää yrittäjyyttä sekä investointeja. Ratkaisuksi Kotamäki esittää työperäisen maahanmuuton edistämistä, työllisyysasteen nostoa ja markkinatalouden vahvistamista.
Raportti vertailee Suomen tilannetta Japaniin, joka on esimerkki ikääntyneestä yhteiskunnasta, jossa talouskasvu on pysähtynyt ja julkinen velka on noussut huolestuttavalle tasolle.
Kotamäki listaa raportissaan ikääntymisen keskeiset vaikutusmekanismit heikkoon talouden tilanteeseen:
- Julkisten menojen kasvu ja talouden epätasapaino: Ikääntymisen seurauksena eläkemenot ja terveydenhuollon kustannukset ovat kasvaneet, samalla kun verotulojen kasvu on hidastunut vähenevän työikäisen väestön vuoksi. Suuri julkinen sektori syö myös tilaa yksityiseltä sektorilta.
- Työikäisen väestön väheneminen: Työvoiman supistuminen heikentää talouskasvua, koska tekeviä käsiä on entistä vähemmän. Työvoiman vanheneminen myös alentaa tuottavuutta muun muassa siksi, että vanhemmat ikäluokat ottavat vähemmän ja hitaammin uusia teknologioita käyttöönsä.
- Riskinottohalun väheneminen: Ikääntyessä ihmiset ottavat vähemmän riskejä, mikä vaikuttaa negatiivisesti yrittäjyyteen, investointeihin ja talouden dynamiikkaan.
- Palveluvaltaistuminen: Suomen talous on muuttunut palveluvaltaisemmaksi, sillä esimerkiksi hoivapalveluita tarvitaan jatkuvasti lisää. Julkisten palvelualojen tuottavuus on keskimäärin matalampi kuin teollisuudessa.
- Rahapolitiikan haasteet: Ikääntymiskehitys on alentanut luonnollista korkotasoa, mutta Suomen euroalueeseen kuuluminen tarkoittaa, ettei maalla ole itsenäistä rahapoliittista keinoa sopeutua tilanteeseen. EKP:n rahapolitiikka on liian kireää Suomelle.
Ratkaisuksi Suomen haasteisiin Kotamäki listaa neljä keskeistä toimintalinjaa, joiden ytimessä on markkinatalouden lisääminen Suomessa.
- Työperäisen maahanmuuton lisääminen – Suomi tarvitsee aktiivista politiikkaa työvoimapulan paikkaamiseksi. Korkeimpien rajaveroasteiden alentaminen houkuttelisi Suomeen osaavampaa työvoimaa, ja kasvattaisi myös maassa jo olevien tuottavuutta.
- Työllisyysasteen nostaminen – Työurien pidentäminen alusta, keskeltä ja lopusta sekä työmarkkinoiden joustavoittaminen.
- Julkisen talouden sopeuttaminen – Kestävyyden varmistaminen leikkaamalla menoja ja parantamalla tuottavuutta.
- Markkinatalouden vahvistaminen – Sääntelyn keventäminen, monopolien purkaminen ja kansankapitalismin lisääminen.
Kotamäki osoittaa raportissa, miten Suomi on päässyt jo yli huoltosuhteen heikkenemisen voimakkaimmasta vaiheesta, joka valtaosalla Euroopan maista ja Kiinalla on edessä vasta tulevina vuosikymmeninä. Pienestä optimismista huolimatta, Kotamäki toteaa, että talouden rakenteita on syytä edelleen parantaa.
”Suomi ei voi tuudittautua ajatukseen, että ikääntymisen vaikutukset korjaantuvat itsestään. Tarvitsemme markkinataloutta, työvoiman saatavuuden parantamista ja rohkeita rakenteellisia uudistuksia, jotta voimme palata talouskasvun uralle”, toteaa Kotamäki.
Raportista saa julkaista jutun saman aamun lehteen. Teos on luettavissa kokonaisuudessaan tämän tiedotteen pdf-liitteestä alta.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mauri KotamäkiEkonomisti, Valtiotieteiden tohtori
Puh:+358 44 5854298mauri.kotamaki@finnvera.fiMikko LaaksoViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 383 9432mikko.laakso@eva.fiLiitteet
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
EVA: Suomalaiset haluavat EU:lle yhteisen puolustuksen – myös yhteisvelka puolustukseen saa enemmistön tuen9.5.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset toivovat EU:lta selvästi nykyistä vahvempaa puolustuskykyä. Lähes kaksi kolmasosaa (64 %) ajattelee, että EU:lla tulisi olla yhteinen puolustus, käy ilmi EVAn kevään 2025 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomalaisten luottamus Naton turvatakuisiin on heikentynyt selvästi29.4.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten selvä enemmistö suhtautuu yhä myönteisesti Nato-jäsenyyteen, mutta luottamus puolustusliiton turvatakuisiin on selvästi heikentynyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin toisen kauden aikana, ilmenee EVAn tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomalaiset valmiita veronkevennyksiin talouskasvun edistämiseksi – kasvutoimet saavat laajaa kannatusta19.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten enemmistö keventäisi perintöveroa sukupolvenvaihdoksissa, alentaisi kireimpiä rajaveroasteita ja antaisi verohelpotuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen satsaaville yrityksille.
EVA: Kuntademokratia koetaan etäiseksi – äänestämällä uskotaan silti voivan vaikuttaa12.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten enemmistö kokee kuntansa päätöksenteon ja hallinnon itselleen etäiseksi. Silti kiinnostus kunnallista päätöksentekoa kohtaan on laajaa, ja moni uskoo voivansa vaikuttaa äänestämällä, selviää EVAn kevään 2025 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomalaisten usko peruskouluun murenee – järjestystä ja kännykkäkieltoa vaaditaan laajalla rintamalla8.4.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten usko peruskoulun maailmanluokan laatuun on heikentynyt selvästi. Vielä kahdeksan vuotta sitten enemmistö piti suomalaista peruskoulua maailman parhaana, nyt näin ajattelee enää 44 prosenttia kansalaisista, selviää EVAn kevään 2025 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme